Több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak “Az egészséges család” program résztvevői

â??Az egészséges családâ? kísérleti program az egészséges táplálkozási szokások elősegítésének egyik lehetséges módját vizsgálta. Az elmúlt év során 7000 magyar és lengyel gyerek, várandós nő és 65 év feletti felnőtt, illetve családjuk kapott 7 alkalommal, ingyenesen friss gyümölcsökből és zöldségekből álló csomagot, valamint az elkészítésükhöz ötletet adó receptgyűjteményt.

 

A résztvevők számára táplálkozási tanácsadást és egészségügyi szűréseket is szerveztek. A program mai záróeseményén ismertetett eredmények és ajánlások elősegíthetik, hogy az Európai Unió más régióiban még hatékonyabb intézkedéseket valósítsanak meg az egészséges táplálkozás előmozdítása terén.

„Az egészséges család” programban Észak-Magyarország és Észak-Alföld, valamint két lengyelországi régió lakosai vehettek részt, a családok összesen több mint 136 tonna friss zöldséghez és gyümölcshöz jutottak. Magyarországon a program nagykövete, Béres Alexandra ajánlásával készült el a résztvevők számára egy receptgyűjtemény, amely azt mutatja be, milyen ízletes fogások készíthetők gyümölcsök és a zöldségek felhasználásával.

A program elején és végén kitöltött kérdőívekben 2700 résztvevő válaszolt a vásárlási, főzési és étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre. Az összehasonlító elemzés egyértelműen kimutatta, hogy “Az egészséges család” program elérte a kívánt hatást. A kérdőívekre adott válaszok tanúsága szerint a háztartásokban növekedett a friss zöldségek és gyümölcsök vásárlása. Ugyanakkor nem változott meg a résztvevők többségének az az álláspontja, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök egészségesek, de sokba kerülnek.

Az elemzés további főbb megállapításai:

  • Amikor a résztvevők zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak, az ár, a szezonalitás és a származás helye a leginkább meghatározó tényezők a döntés meghozatalakor.

  • A várandós nők és gyerekek számára az érzékszervi észlelések (íz, illat, szín stb.) voltak fontosabbak a választásnál, míg az idősebb korosztály sokkal inkább az árra érzékeny, amikor friss zöldséget vagy gyümölcsöt vásárol.

  • A projekt eredményeként növekedett azoknak az aránya, akik rendszeresen (naponta legalább egyszer) fogyasztanak gyümölcsöt. Ami még inkább figyelemre méltó, hogy a zöldséget fogyasztók aránya is nőtt mindkét ország résztvevőinek körében.

  • A válaszokból megfigyelhető, hogy a programban résztvevő gyerekek körében valamelyest csökkent a csokoládé, kekszek, chipsek „nassolása”, és ezek helyébe a gyümölcs lépett.

  • Ami a főzést illeti, a tradíciók szerepe továbbra is meghatározó. A résztvevők többsége tisztában van azzal, hogy az egészséges táplálkozáshoz ezen a téren is változtatásra lenne szükség, de a felismerés és a pozitív attitűd még csak kis hányaduknál épül be a mindennapi szokásokba. A többségnél az ár is fontos visszatartó tényező.

A kérdőív eredményei és a program megvalósítása során szerzett tapasztalatok segíthetik azoknak a munkáját, akik az egészségügy politika kidolgozásában, szociális projektek megvalósításában vagy hasonló, az egészséges életmódot népszerűsítő kezdeményezések szervezésében vesznek részt.

További információ:

http://azegeszsegescsalad.eu/

https://www.facebook.com/egeszsegescsalad

Kommentek