Országos Melanoma Hét: a szűrés életet menthet

Egyre több a melanomás beteg Magyarországon, pedig a megbetegedés kockázata kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthető és időben észlelve a daganat a modern terápiáknak köszönhetően jó eséllyel kezelhető.
A legnagyobb kockázati faktort az UV sugárzás jelenti, de a tévhitekkel ellentétben nem csak a napfény, hanem a szolárium is lehet rákkeltő. Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok több mint egyötöde szoláriumozik, ami duplája a nemzetközi átlagnak. A 12. Országos Melanoma Hét keretében a Magyar Dermatológiai Társulat a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet.
 
Hazánkban mintegy 2800 melanomás beteget diagnosztizálnak egy évben a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint, amely az elmúlt 15 évben duplájára nőtt. 1,2 A melanoma nem válogat: bármely életkorban, mindkét nem esetében kialakulhat. A legnagyobb rizikófaktort az UV sugárzásnak való kitettség jelenti, de a sok és szabálytalan anyagjegy, valamint az örökölt hajlam is növelheti a kialakulás kockázatát.
 
A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója a nemzetközi Euromelanoma Kampányhoz csatlakozva idén 12. alkalommal szervezte meg az Országos Melanoma Hetet, hogy még a napozási szezon előtt hívja fel a figyelmet a melanoma megelőzésére. Idén május 6. és 10. között az ország 14 városában 21 helyszínen van lehetőség ingyenes szűrővizsgálatra a megelőzési kampány keretében.
„A kampány eredményeként az évek során több mint harmincezren vehettek részt szűrővizsgálaton” – számol be Prof. Dr. Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának elnöke a Melanoma Hét záró konferenciáján. ”A melanoma korai diagnózisa kritikusan fontos a kezelési lehetőségek tekintetében. Amennyiben rosszindulatú elváltozást találnak, az elsődleges ellátásban a sebészeti beavatkozásoké a főszerep, illetve mára nagyon jó tapasztalataink vannak a célzott és az immuno-onkológiai terápia alkalmazásával egyaránt. A legfrissebb eredmények között említendő, hogy a legutóbbi nagy onkológiai konferenciákon (ASCO, AACR) bemutatták pembrolizumab immunterápiás készítménnyel végzett vizsgálatok 5 éves utánkövetési adatait. Ezen adatok igazolták, hogy az áttétes, műtéti úton nem gyógyítható melanomás betegek életkilátási esélyei számottevően megnőttek. 3,4,5 A történelmi adatok szerint ismert, alacsony, mintegy 5%-os 5 éves életkilátási esély, a pembrolizumab adásával megtöbbszöröződött” – teszi hozzá.
 


A bőrdaganatok között a melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű ráktípus, könnyen képez daganatos áttétet más szervekben. A betegség súlyos következményeinek kockázata kellő odafigyeléssel, szűrővizsgálattal és korai diagnózissal csökkenthető. Az időben észlelt, kezdeti stádiumban lévő melanoma még csak a bőr felső rétegében van jelen, ilyenkor a daganatos elváltozás sebészi eltávolításával a beteg nagy valószínűséggel meggyógyítható. Amikor a melanoma mélyebbre terjed, eléri a nyirok- és vérereket, megnő az áttétek kialakulásának esélye. Ezeknél a betegeknél a műtéten túl, további onkológiai kezelés is szükséges.
„A nyár közeledtével nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálat mellett a melanoma megelőzésében a rendszeres önvizsgálat és az UV sugárzás elleni védelem kiemelten fontos felnőttek és gyermekek esetében egyaránt. A közhiedelemmel ellentétben a lebarnulás sem egészséges, ugyanis az UV fény által okozott bőrkárosodást jelzi.” –hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Oláh Judit.
A napozás biztonságosabb alternatívájának tűnhet, azonban egy friss nemzetközi tanulmány szerint a szoláriumozás egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát és a melanoma kialakulását. 6 Nemzetközi viszonylatban a magyarok különösen veszélyeztetettek, hiszen az Euromelanoma 30 országra kiterjedő felmérése szerint a 20 év feletti magyarok több mint ötöde járt már szoláriumban, ez a nemzetközi átlag duplája. 6
 
Hivatkozások
1 Nemzeti Rákregiszter. Statisztika. www.onkol.hu/hu/rakregiszter-statisztika
2 IARC. Globocan. 2018. http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/348-hungary-fact-sheets.pdf
3 Hamid O et al. Five-year survival outcomes for patients with advanced melanoma treated with pembrolizumab in KEYNOTE-001. Annals of Oncology, Volume 30, Issue 4, April 2019, Pages 582–588
4 Robert C et al. 5-Year Survival and Other Long-Term Outcomes From the KEYNOTE-006 Study of Pembrolizumab for Ipilimumab-Naive Advanced Melanoma. AACR. 2019.
5 Balch CM et al, Prognostic factors analysis of 17,600 melanoma patients: validation of the American Joint Committee on Cancer melanoma staging system. J Clin Oncol 2001, 19: 3622-34
6 Suppa M et al. Prevalence and determinants of sunbed use in thirty European countries: data from the Euromelanoma skin cancer prevention campaign. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2019. Mar;33 Suppl 2:13-27.
Kategóriák: Egyéb

Kommentek