Nőnek lenni – megalkuvások nélkül

Összefogás egymásért, a nőkért, méhünk védelméért.

Ha beteg vagy, rejtsd el! Ha fájdalmad van, tűrd el! Ha vérzési rendellenességgel küzdesz, ne beszélj róla!  De tényleg ez a helyes út? Magyarországon a női egészséghez, nőgyógyászati panaszokhoz kötődő témák sokszor még mindig tabunak számítanak. Stigmaként éljük meg, ha problémánk van, nem merünk nyíltan beszélni róla. Pedig a gyógyuláshoz vezető út fontos lépése, hogy legyen egy olyan támogató közeg, ahol szabadon megoszthatjuk a kérdéseinket, kételyeinket, és érezzük, nem vagyunk egyedül! Ahhoz, hogy ezek a tabuk „megdőljenek” összefogásra van szükség. Ezért dolgoznak a Felelősen Magadért Egyesület tagjai, és ezért csatlakozott a FEME Szalon eseményhez Judy, a Groovehouse énekesnője, hogy személyes történetével példát mutasson azoknak a nőtársaknak, akik ma még nem mernek beszélni a problémáikról, nem merik feltenni a kérdéseiket.
 
Az Egyesület küldetése, hogy egy olyan Közösséget jelentsen a nők számára, ahol hiteles és naprakész információt kaphatnak a FEME-szakértőktől, bátran megoszthatják történetüket, feltehetik kérdéseiket. A Közösség tagjai tanácsért, segítségért fordulhatnak a FEME szakembereihez, legyen szó nőgyógyászati problémáról, betegségről, illetve szexualitásról.
 
„Sok olyan nő van Magyarországon, akik körül nincs egy olyan védőháló – akár barátok vagy egy támogató család –, akik átsegíthetik őket egy nehéz perióduson vagy akár segítséget nyújtanak egy teljes újrakezdésben. Itt adhat támogatást a Felelősen Magadért Egyesületünk, melynek az egyik legfontosabb missziója, hogy hatékony betegszervezetként segítséget nyújtson a nehéz helyzetekben lévő hölgyeknek” – mondta Beke Zsuzsa, a FEME ügyvezető elnöke.
 


Mióma – miért én?
 
A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25%-át érintik. Mióma leggyakrabban a 35. életév után fejlődik ki, és csak ritkán azt megelőzően. A változókorra (más néven menopauza vagy klimax) a nők legalább felénél eltérő számú és méretű mióma van jelen. 
 
 „Bár már több mint 8 éve történt, pontosan emlékszem a pillanatra, amikor az orvosom diagnosztizálta nálam a jóindulatú daganatot, a miómát. Az első reakcióm természetesen nekem is a rémület volt. Számtalan kérdés merült fel bennem, miért pont én, hogy lesz ezután? De az orvosom szerencsére türelmesen elmagyarázta, mire és miért kell figyelnem. A diagnózist követően hamarosan megfogant a kislányom. A mióma miatt egy hetet kórházban kellett töltenem a terhességem során, de hála a gondos ellátásnak, a 9. hónapban életet adhattam a gyönyörű és egészséges kislányomnak” – osztotta meg történetét Judy, a Groovehouse énekesnője.
 
Dr. Katona Renáta, a Felelősen Magadért Egyesület nőgyógyász szakértője kiemelte, hogy a mióma diagnosztizálása minden nő esetében fontos, akkor is, ha éppen nem okoz panaszokat, és külön kezelést nem igényel. Mert ebben az esetben is elengedhetetlen, hogy a nők tudjanak róla, illetve ismerjék, hogy milyen tünetekre kell figyelniük. Ha pedig a mióma problémát is okoz, mely lehet fájdalmas menstruáció, bőséges, alvadékos vérzés, vagy az elhelyezkedéséből, méretéből adódódóan nyomhatja a húgyhólyagot, ezzel folyamatos vizelési ingert okozva, nyomhatja a beleket, mely székelési problémákat is eredményezhet, illetve a méhüreg deformálása esetén akadályozhatja a teherbe esést. Ezek fennállása esetén a nőgyógyász szakorvossal egyeztetve személyre szabott kezelés megkezdése javasolt. Fontos tudnunk, hogy míg húsz évvel ezelőtt szinte rutineljárás volt, ma már csak a legritkább esetben jön szóba, hogy mióma esetén az egész méhet eltávolítsák. 
 
„Sajnos a mióma nemcsak a fent felsorolt panaszokat, problémákat okozhatja. Ha miómánk van, előfordulhat egészhónapos folyamatos vagy pecsételő vérzés, mely természetesen csökkentheti a párkapcsolati intimitást is.  Sokszor az aktus során tovább erősödnek a tünetek, hirtelen fájdalmat érzünk, vérzés jelentkezik. A férfi, aki imádja párját nem szeretne fájdalmat okozni a nőnek. A nő pedig fél a fájdalomtól, a vérzéstől. Ezek együttese miatt akár teljesen elmaradhat a szexuális együttlét. De nem szabad a vágyakat elhanyagolni. Nőgyógyászati kezelés során is megtalálható, ami mindkét félnek megfelelő” – tette hozzá Dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője.
 
A Felelősen Magadért Egyesület szakértői javasolják, hogy az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálaton a méhnyakrák-szűrés és a HPV-szűrés mellett a méhtest, méhnyálkahártya és a petefészkek morfológiájának, szerkezetének vizsgálatára a hüvelyi ultrahangot is kérjük. 
 
Ismerjük meg a testünket!
 
Az éves nőgyógyászati szűrővizsgálaton az első kérdés, hogy mikor volt az utolsó ciklusunk. Bár a kérdést mindig felteszik, sokakat mégis váratlanul, felkészületlenül ér. Pedig a ciklusunk ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a nőgyógyászunk és mi is teljes képet kapjunk egészségügyi helyzetünkről.
 
Dr. Vesztergom Dóra, a Felelősen Magadért Egyesület nőgyógyász szakértője elmondta, nagyon fontos ismerni, hogy működik a testünk, és hogy néz ki egy normális menstruációs ciklus. Ha ahhoz képest eltérés van, minden esetben orvoshoz kell menni! Persze az, hogy kinél mi a normális, lehet valamennyire eltérő. Akkor beszélhetünk normális havi vérzésről, ha 24-38 napos ciklusokban jelentkezik, 8 napnál nem tart tovább és lényeges fájdalommal nem jár. Kórosnak tekintjük a vérzést, ha rendszertelen, túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik, túl sok, nagy mennyiségű vérzéssel jár, vagy a ciklus elhúzódó, illetve fájdalmas. Vezessünk menstruációs naplót, és vizsgálat előtt írjuk össze a kérdéseinket, hogy biztos mindenre választ kaphassunk!
 


„A miómám diagnosztizálása és a terhességem előtt nem foglalkoztam a ciklusom rendszerességével, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget annak, hogy rendszertelen. Azt gondoltam, biztos másnak is ilyen, biztosan ez a normális. Ma már tudom, hogy nem szabad ilyen könnyelműen venni, mert már ezek a jelek a betegségem meglétére utalhattak”tette hozzá Judy.
 
A vérzészavar mögött számos tényező állhat, kiválthatja a stressz, táplálkozási zavarok, vagy csak rendszertelen és rossz étkezés. De sosem szabad félvállról venni, ha zavart észlelünk, mert a háttérben meghúzódhat mióma, ciszta vagy policisztás petefészek is, de polip, adenomyosis, leiomyoma, méhnyakrák vagy méhtestrák is, véralvadási zavar, ovulációs zavar – a tüszőérés zavara, továbbá a méhnyálkahártya gyulladása vagy perimenopauzális állapota is. Fontos, ha észleljük a problémát, mielőbb forduljunk nőgyógyász orvosunkhoz, hogy fény derüljön, mi okozza a vérzészavart, és mielőbb megkezdődhessen a célzott kezelés!
 
Kétszemközt önmagunkkal
 
Ahhoz, hogy a női egészségvédelmet övező tabukat ledönthessük, fontos, hogy szánjunk magunkra időt, nézzünk szembe a problémáinkkal. Ne zárjuk a gondjainkat fiókba, hiszen a gyógyuláshoz, a megoldáshoz vezető út első lépése a felismerés. 
 
Ezt szimbolizálja a Felelősen Magadért Egyesület installációja, mely a FEME Szalon eseményen került bemutatásra. A szakértők segítségével megálmodott interaktív „női-műhely” egy olyan különleges női budoár, melyben az önmagunkra szánt intim pillanatokat tudjuk megidézni, ahol néhány perc erejéig a saját jelenükben, kétszemközt lehetünk önmagukkal. 
 
A hálószobai fésülködőasztalnál helyet foglalva szembe nézhetünk önmagunkkal, a tükörben megjelenő személyes bókok pedig segítenek abban, hogy teret engedjünk nőiességünknek, meglássuk saját szépségünket és megfigyeljük a testünk jelzéseit is. Fontos hogy ez a néhány perc csak önmagunkról szóljon: merjünk elmélyedni a saját belső gondolatainkban, és tegyük fel az eddig halogatott vagy elrejtett kérdéseinket. Akik beléptek a FEME Jelenbe, nemcsak a magukkal töltött idővel és a kedves bókkal, de a női egészség megőrzéséhez fontos jó tanáccsal is gazdagodtak.
 

Háttér- információ
A Felelősen Magadért Egyesület célja az egészségfejlesztés, egészségnevelés és egészségvédelmi célú egészségügyi felvilágosítás egyes nőgyógyászati betegségek, többek között a mióma és a női meddőség felismerése, megelőzése és gyógyítása területén. Olyan közösség létrehozása, ahol a nőiséget, a női egészséget érintő témák nem számítanak tabunak, ahol hiteles információhoz jutnak az érdeklődők, és ahol a női élet több generációt átívelő kérdéseiről őszinte, szakmai kommunikáció érhető el.
 
Az Egyesület tagjairól:
 
Jaksity Kata, FEME elnök: 
„Mindenki hoz valamit az egyesületbe, a kis női közösségünkbe. Én egy csatorna vagyok, én ezt tudom adni ahhoz, hogy beszéljünk a nőkhöz, hogy szánjanak rá időt és foglalkozzanak magukkal. Az, hogy műsorvezetőként nagyon sokan ismernek, számomra nagy felelősség, hiszen azt jelenti, hogy nagyon sok embert meg tudok szólítani, de nem mindegy mivel és hogyan.”
 
Beke Zsuzsa, FEME ügyvezető elnök: 
 „Szeretnénk azt, hogyha az egyesület teret adna annak, hogy nyilatkozhassanak, megszólalhassanak az egyesület keretein belül olyan betegek, akik olyan problémákról hajlandóak beszélni, amelyek tabunak számítanak. Ezzel lehet áttörni a gátakat. Hogy mindenki úgy érezze, hogy vállalható, nincs egyedül a problémájával.” 
 
Dr. Katona Renáta, szülész-nőgyógyász: 
„Azon és azért dolgozom, hogy feloldjam a gátlásokat és elindítsak egy szemléletváltást. Hogy tudatosuljon minden nőben, hogy az egészségünket sokkal könnyebb megőrizni, mint visszanyerni. Az egészség érték. A nőt holisztikusan szemlélve: ha egészséges, jobban érzi magát a bőrében, az élet minden területén sokkal jobban helyt tud állni.” 
 
Dr. Vesztergom Dóra, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakértő
„Úgy gondolom, a világ legnagyobb csodája, ha létrejön egy élet egy másik emberben, és elképesztően fontos dolog, ha egy meddő párnak gyermeke születik. Ezért csatlakoztam az Egyesülethez is, hogy minél több párnak segíthessek megélni ezt a csodát.” 
 
Dr. Csereklye Andrea, szexuálterapeuta:
„Az, hogy a szexualitás tabu, súlyos hiba és én abban bízom, hogy egy ilyen összefogással, kiállással a hölgyek mernek majd bátran szakemberekhez fordulni és kérdéseket feltenni, hogy meg tudják élni a nőiességüket akkor is, hogyha valamilyen nőgyógyászati problémájuk van.”
 
Dr. Rangos Katalin, újságíró: 
„Úgy gondolom, akkor tesszük a legtöbbet, ha nem csak arról beszélünk, hogy joguk van választani, hanem elmondjuk, milyen lehetőségeik vannak, és milyen szempontokat vegyenek figyelembe, ahhoz hogy saját maguk számára a legjobb megoldásokat megtalálják” 
 
Városi Ágnes, könyvelő: 
„Nem merünk nyíltan beszélni, mert nem is jövünk rá, hogy tünetünk esetleg gond. Egy nagyobb mennyiségű vérzés, egy nagyobb fájdalom, vagy egy kedvetlenség oka lehet valami komolyabb problémának is. Nők vagyunk, nekünk szenvednünk kell, nekünk ez jutott. De nem feltétlenül, hanem igenis tenni kell ellene és beszélni róla.”
Kategóriák: Egyéb

Kommentek