Mit főztünk 2015-ben?

Magyarország piacvezető gasztrooldala, a NoSalty ma tárta a nyilvánosság elé a 2015-ös év hazai Top 10 receptjének listáját, melyet átlagosan havi 1 millió egyedi felhasználó oldalletöltése alapján állított össze. A listát idén is â?? csakúgy, mint tavaly - a tejfölben pácolt csirkemell tepsis krumplival elnevezésű recept vezeti mintegy 265.000 oldalletöltéssel.

 

Hogy fordulhat elő, hogy több mint 52.000 recept közül két egymást követő évben ugyanaz lesz a legnépszerűbb? És hogy vajon mit tud ez a recept? A NoSalty szerkesztő - gasztro bloggereit kérdeztük:

„A rántott hús még mindig a magyar konyha egyik emblematikus fogása, a klasszikus magyaros konyhát kedvelő háztartásokban heti rendszerességgel fordul elő. Ebben a receptben van még két másik hívószó is: a tejföl és a tepsis krumpli, amelyek mindegyike szintén nagyon népszerű eleme a magyar konyhának. Mindemellett a recept nem túl bonyolult, nem igényel különleges hozzávalókat, és a „generációs vitákra” sem ad okot: a gyerekek ízléshez pont annyira illik, mint az idősebb generációéhoz. Fontos szempontja lehet még a recept sikerének az is, hogy beküldőjének komoly hitele van a NoSalty közössége körében, hiszen sokféle, ízletes, házias receptet töltött már fel, szép fotókkal, így könnyű vele azonosulni.”

Nemes Nóra, Dacota ( http://www.nosalty.hu/dacota )

 

„Szerintem ez a recept a fent említetteken túl attól lett sikeres, hogy bár egy örök klasszikus fogásról, a rántott húsról van szó, mégis a pácolással egy plusz csavar került bele, ami különlegessé teszi ezt a hagyományos alapanyagokból összeállított ételt.”

Kárai Dávid, ízHUSZÁR ( http://www.nosalty.hu/izhuszar )

 

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest az olvasók 2015-ben kevésbé voltak édesszájúak, hiszen a tíz legolvasottabb receptből ebben az évben már csak négy édesség (2014-ben ez az arány 60% volt). Tovább erősödött az egészségtudatos receptek népszerűsége, 2015-ben már a tíz legkeresettebb recept között is szerepel olyan, ami ezt tartja szem előtt. További örvendetes hír, hogy az alapanyagok közül a zöldségek immár a második helyen végeztek, a húsfélék közül pedig továbbra is a csirke a legnépszerűbb.

 

2015-ben az aranyérmes tepsis csirkemell közel 265.000 oldalletöltést produkált, ezt követte egy hagyományos gulyásleves receptje közel 210.000 oldalletöltéssel, a harmadik helyre pedig egy pofonegyszerű muffin került közel 196.000 letöltött oldallal. Idén először került egy távol-keleti recept is az első 10 közé, az illatos-omlós csirkemellet több mint 162.000 alkalommal tekintették meg az olvasók. Ha a keresett receptjellemzőket vizsgáljuk, idén is az időtakarékosság volt a legfőbb szempont a hazai háztartásokban, a legtöbbek választása a 15-30 perc alatt elkészíthető receptjellemzőre esett. Gyakori még a fogyókúrás és diétás illetve az ünnepi alkalmakhoz (Húsvét, Karácsony) kötődő receptek iránti érdeklődés.

„A karácsonyt megelőző pár nap az év talán legmozgalmasabb időszaka a NoSalty számára, hiszen ilyenkor, a karácsonyi hajrá utolsó napjaiban, óriási tömegek fordulnak hozzánk segítségért. Idén 2015. december 23-án 165 ezer látogatója volt a NoSalty-nak PC-s eszközökről és 89 ezer mobileszközökről, közel 1,5 millió oldalletöltéssel. Ezen a napon a NoSalty lett a második legnépszerűbb női portál, bekerülve a TOP 10 hazai weboldalba.” – mondta el Zalai Ágnes, a NoSalty vezérigazgatója. (Forrás: http://dkt.hu/hu/menu/ola.html)

 

És most következzen 2015 tíz legnépszerűbb receptje:

 

  1. Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival
  1. Tradicionális gulyásleves

 

  1. Legegyszerűbb muffin

 

  1. Lacikrumpli

 

  1. Amerikai szaftos tarja

 

  1. Aranygaluska, ahogy a nagymamám készíti

 

  1. Rántott hús liszt, tojás, zsemlemorzsa nélkül

 

  1. Illatos-omlós csirkemell

 

  1. Bögrés francia palacsinta

 

  1. 6 Tojásos piskóta

 

 

Kommentek