Közös összefogással a megelőzésért

Rendkívül népszerűnek bizonyult a Richter Egészségváros székesfehérvári rendezvénye. Az eseményt indító reggeli mellrák elleni összefogás egészségsétáján több mint négyszázan vettek részt. A lakosság lelkesedése nap közben sem csökkent, az ingyenes szűréseken rendre sorok álltak, az előadások és tanácsadások sátrai pedig megteltek.

A helyiek aktivitásukkal nem csak saját egészségükért, hanem kórházukért is tettek. A Richter által felajánlott két milliós alapadomány ugyanis a résztvevők lelkesedésének köszönhetően a nap végére közel négy és fél millió forintra nőtt. Ezt az adományt Székesfehérvár Önkormányzata további két millió forinttal megemelte, így a megyei kórház összesen hatmillió-négyszáznyolcvankilencezer-hétszáz forintot vehetett át. Az összegyűlt összegből onkológiai kezelések komfortosítását szolgáló, új kezelőszékek beszerzését tervezi a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház.
 
Hosszú várakozás, pénz, nehezen összeegyeztethető helyszín és idő. Legtöbbször elsőre ez jut eszükbe az embereknek a szűrésekről. Pedig egyes betegségek esetében a mihamarabbi diagnosztizálás a kezelés eredményességét is befolyásolhatja. A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára az Egészségváros programot.
 
„Nem gondoltuk volna, hogy ennyire népszerű lesz. Nyilvánvalóan mi is sokat tanultunk az évek során, például hogy mit lehet még jobban csinálni, min érdemes változtatni a lakosság igényeknek megfelelően. Azt látjuk, hogy ma már a Richter Egészségváros egy igen sikeres rendezvény, helyszínenként akár öt-hatezer ember is megfordul, a résztvevők aktív pontgyűjtésének köszönhetően pedig jelentős összeg tud összegyűlni a helyi egészségügyi intézmény javára” - fogalmazott Beke Zsuzsa, PR és kormányzati kapcsolatok vezető.
 
A kezdeményezés egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen, egyszerre több fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, hanem ingyenesen is. A Program indulása óta eddig 67 városban, mintegy 170 ezren vettek részt rendezvénysorozat eseményein. Ezalatt több, mint 147 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 330 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.
 
A Richter Egészségváros szeptember 29-én Székesfehérváron a Palotai kapu téren reggel 9:00-17:00-ig várta az egészségükért és kórházukért tenni vágyókat. Az egész napos rendezvény az emlőrák elleni összefogás közös egészségsétával indult Závodszky Noémi színművész vezetésével, amelyen több, mint négyszázan vettek részt. Az esemény nagyszínpadán fellépések váltották egymást, míg a több, mint 30 helyszíni sátorban előadások, tanácsadások és szűrések várták az érdeklődőket. Nagy volt az igény az érszűkület-vizsgálat iránt, és ennél is népszerűbb volt a koleszterinmérés melyre több, mint háromszázan jelentkeztek be. Szintén hosszú sorok álltak a vérnyomás, a szív- és érrendszeri kockázat mérésénél. A Richter a Nőkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Tari Annamária értékes előadásait hallgathatták az érdeklődők.
 
Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal. A fehérváriak aktivitásának a nap végére meglett az eredménye, hiszen a részvételükkel nem csak saját egészségükért, hanem kórházukért is tettek. Minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypont járt. Az így összegyűlt összeg révén a Richter által felajánlott 2 milliós alapadomány kiegészülve Székesfehérvár Önkormányzata további kétmillió forintos adományával az aktívan résztvevő lakosoknak köszönhetően a rendezvény végére több mint hat és félmillió forintra nőtt.
 
Székesfehérvár Önkormányzata által felajánlott kétmillió forintos adományt Östör Annamária önkormányzati képviselő, Székesfehérvár MJV egészségügyi és sporttanácsnoka adta át. Dr. Csernavölgyi István főigazgató mindenkinek megköszönte a részvételt és a lebonyolításban nyújtott munkát. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vezetője szerint nemes célért folyt a gyűjtés, ezért különösen is nagy öröm a végső eredmény.
 
Az összegyűlt összegből onkológiai kezelések komfortosítását szolgáló, új kezelőszékek beszerzését tervezi a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház.

Kommentek