Káosz és ősz a tányéron

Hallottatok már a Barakáról? Könnyen meglehet, hogy még gasztrorajongóként sem futottatok bele a névbe, pedig az étterem 17 évvel ezelőtt indult, és az egyik első fine dining hely volt Magyarországon. A francia-ázsiai konyha varázslatos ötvözetével találkozhatunk itt, és az étkezés valóban élmény, mitöbb: egész estés, szórakoztató előadás.

Már a belépés után érzi az ember, hogy más világba került.
Sejtelmes fények, lágy zenei aláfestés. A félhomály nem elrejti, hanem keretbe foglalja a finom részleteket.
Minden azt szolgálja, hogy a fogásokra tudjunk koncentrálni, és ki tudjunk szakadni a valóságból. Ha szabad ilyet mondani, kifejezetten szexi is a hely. De olyan elegáns, visszafogott módon, ahogyan csak egy igazán jó nő képes azt sugározni.
 
Az őszi étlappal egy komoly koncepcióváltás is történt a helyen: az a la carte étlap megszűnt, helyette 4 vagy akár 6 fogásos degusztációs menük közül lehet választani. 4 fogásos vegetáriánus opció is van, és borsorral vagy akár pezsgőkkel is kiegészíthető a vacsora. És ha már itt tartunk, az italokon legalább akkora hangsúly van, mint az ételeken.
 
Még az előétel előtt az asztalunk mellé gurítottak egy ginekkel megpakolt kocsit, amiről végül borzasztó nehezen, de sikerült kiválasztanunk életünk gin-tonicját. És a koktélok sem kínáltak kevesebbet, mint eleven varázslatot.
 



De jöjjenek az ételek, mielőtt én is teljesen elvesznék a részletekben.
„Azért választottuk legújabb, őszi menünk ihletőjének a káoszt, mert ez fejezi ki legjobban ezt az évszakot. Ilyenkor a dolgok nem azok, mint aminek látszanak. Minden olyan furcsa, közben valahogy mégis csodálatos. A múlt romjain lépkedünk, miközben az új évszak meglepetései varázsolnak el bennünket."
 
Tehát a friss étlap központi eleme az ősz és a káosz.
Ez aszolút át is jön, ugyanakkor soha nem merném ezeket a tálakat kaotikusnak vagy zavarosnak nevezni, hiszen egész egyszerűen gyönyörűek.
 
Már a frissen sült kenyérszelet illatától bekönnyeztünk, és ez tényleg csak egy hosszú sor legelső eleme volt. Hiszen a konkrét előétel előtt még két bemelegítő fogás is érkezett. Az egyik egy buja kert formájában, a másik pedig egy titokzatos fészek álcájában került elénk. Tényleg szórakoztató folyamat akár csak addig eljutni, hogy az ember felfedezze azt, hogy ami kőnek látszik valójában máj, és ami korhadt faágra hajaz, az egy isteni csokoládé.
 



Talán a levest emelném ki, ha kést tartanának a torkomhoz, és kedvencet kéne választanom. A tom kha leves rák carpaccióval érkezik, de nem akármilyen tálalásban. Az asztalnál ejtenek bele a a gőzölgő levesbe egy vattacukor gömböt, ami pillanatok alatt szétolvad, és a spirulina zöldes-feketés színével festi meg a tányérunkat.
Az íze pedig olyan, mint ahogyan egy gyógyító elixírt képzelek el. Fűszeres, csípős, karakteres, de ugyanakkor selymes és lágy. És ez még csak az első "igazi" előétel volt a sorban!
 
Érkezett még nyúl és kacsamáj is az aranybevonatban pompázó tőkehal előtt.
Minden tökéletesen ritmusban került elénk, és részletes bemutatás után újabb és újabb meglepetést okozott. Hitetetlenül sokféle alapanyagot és technikát alkalmaznak. Lehetetlen erre csodálat nélkül tekinteni.
 



És bár kicsivel ezelőtt azt mondtam, hogy a leves volt a favoritom, azért a sajtválogatás és a desszerti is simán megérdemli a dobogót. Inkább ne hirdessünk győztest...
A sajtok és tofuk gombának álcázták magukat. Brutális ízélmény az összes falat.
 
Az én passiógyümölcsös, csokoládés, sütőtökös desszertem összesen 15 komponensből állt össze. Kemény munka van egy ilyen tányérdesszertben, de véleményem szerint megtérül. Csak ragyogó szemeket látni ezen a ponton.
Partnerem szőlőt kóstolt bergamottal és mézzel. Ennek a gyümölcsnek sem láttunk még ennyiféle arcát. (Ez a fogás ráadásul glutén és laktózmentes is!)
 



André Bicalho.
 
Jegyezzük meg csak szépen ezt a nevet. A brazil-portugál séf fantáziája igazán lenyűgöző menüsorban öntött formát.
Ha valami különlegesre vágytok... úgy értem, hogy IGAZÁN különlegesre, akkor keressétek fel a Barakát és próbáljatok ti hibát találni ebben. Nekünk nem sikerült!
 
H-1051 Budapest,
Monday - Saturday 18:00 - 22:30
| +36 1 200 0817
Kategóriák: Egyéb

Kommentek