Golden Globe díjas a Saul fia

A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű filmért járó díjat a 2016-os Golden Globe-gálán. Magyar film még sosem kapott ilyen díjat. Boldogan és büszkén gratulálunk!

 

SAUL FIA

színes, magyar film

Rendezte: Nemes Jeles László

Forgatókönyv: Nemes Jeles László, Clara Royer

Fényképezte: Erdély Mátyás

Producer: Sipos Gábor, Rajna Gábor

Vágó: Matthieu Taponier

Hang: Zányi Tamás

Főszereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor

â??GOLDEN GLOBE 2016:

Legjobb idegennyelvű film

CANNES-I NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL 2015 – Négy díj:

A Zsűri Nagydíja A Nemzetközi Filmkritikusok Díja (FIPRESCI-díj) Vulcan-díj Zányi Tamás hangmérnöki munkájáért Francois Chalais-díj

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a „titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

1944, Auschwitz-Birkenau. Ausländer Saul (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

 

Kategóriák: Egyéb

Kommentek