Vigyázat! A fototoxikus illóolajokkal, maradandó foltokat is beszerezhetsz, bármennyire is natúr a kozmetikumod

A natúr kozmetikumok reneszánszát éljük. Érdemes azonban átböngészned a krémek összetevőit, nehogy olyan illóolajokat tartalmazzon az egyébként egészséges és szuper kence, melyek fototoxikusak, azaz UV sugárzás hatására irritációt, vagy akár maradandó foltokat okoznak.

Mi az, hogy fototoxikus?
A fototoxicitás, vagy fotoszenzibilizáció azt jelenti, hogy a napfény hatására, a bőrön alkalmazott termékek – krémek, lemosók, kozmetikumok bizonyos összetevői, például egyes illóolajok - akár maradandó elváltozásokat is okozhatnak, vagy egyszerűen „csak” irritálják, érzékennyé teszik a bőrünket. Manapság trendi natúr kozmetikumokkal élni, melyeket általában illóolajokkal illatosítanak. Nagyon fontos azonban, hogy csak megbízható gyártótól vásároljunk, aki ismerik az illóolajok alapvető kémiáját, így nyári termékei biztosan nem tartalmaznak fényérzékenyítő olajokat. Amennyiben mégis olyan krémet használunk, melyben fototoxikus illóolaj található, úgy a fénynek kitett bőrfelületen piros, barna, esetleg viszkető foltok jelenhetnek meg, sőt maradandó, akár hónapokig sem múló pigmentációt okozhat. Az illóolajok esetében a fényérzékenységet általában a furanokumarin (FC) vegyületek okozzák, melyek egyes citrus olajokban magas, akár 1-2%-ban is előfordulhatnak. A fototoxikus hatást az UV sugarak váltják ki, mivel ezek elnyelődése következtében sejtmembránt károsító szabad gyökök keletkeznek. Az irritáció legtöbbször a reakciót követő 36-72 órán belül lép fel. Érdemes tehát a máskülönben egészséges, ám fényérzékenyítő olajakat tartalmazó krémeket este használni, vagy az alkalmazást követően legalább 12 órán keresztül ne menjünk a napra, vagy szoláriumba.
 
A leggyakoribb fényérzékenyítő illóolajok, amelyeket jobb, ha nyáron hanyagolsz!
Nyáron a legtöbbünknek jól esnek a citrusos, friss illatok, és az ezekkel parfümözött krémek, ápolószerek. Mégis fontos tudnunk, hogy bizonyos illóolajok, leginkább a citrusfélékből kinyertek fényérzékenyítő hatásúak. Az alábbi illóolajak használatát a bőrön, nyáron jobb, ha kerüljük, és böngésszük végig a kozmetikumaink összetevőit is, nehogy ilyen illóolajakat tartalmazó krémet használjunk a legmelegebb hónapokban. A teljesség igénye nélkül, tehát az alábbi illóolajok fototoxikusak:
 
Citrom (Citrus limon)
Bergamot (Citrus bergamia)
Grapefruit (Citrus x paradisi)
Keserű narancs (Citrus aurantium var. amara)
Lime (Citrus aurantifolia)
Édes narancs (Citrus sinensis)
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica)
Fűszerkömény (Carum carvi)
Római kömény (Cuminum cyminum)
Verbéna (Aloysia triphylla)
Orvosi lestyán (Levisticum officinale)
 
Bizonyos esetekben az illóolaj gyártó cégek kivonják a fototoxicitást okozó vegyületeket az olajból, így biztonsággal alkalmazhatóak. Ezt a címkén mindig feltüntetik. Így a bergapténmentes bergamott, citrom, vagy grapefruit illóolaj nem fototoxikus, ezt a FCF (FuranoCoumarin Free) vagy BF (Bergaptén Free) betűkkel jelölik.
 
 
Forrás:
Tisserand, R. & Young, R.: Essential Oil Safety, 2nd ed., Churchill Livingstone Elsevier, 2014
Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete: www.amegyesulet.hu

Kommentek