Törődtél ma már az ajkaiddal?


A hideg idő, és a szél is kikezdheti a szánk gyenge bőrét. Ha nem figyelünk oda rá, nem csak cserepessé válhat, de fájdalmasan be is repedhet. Hogyan kényeztessük ajkainkat, hogy minél vonzóbbak lehessenek? Egy kipróbált, DIY ajakápoló extra recepttel is szolgálunk!

Miért annyira sebezhetőek?
Nem kellenek hozzá mínuszok, vagy orkán, hogy a tavaszi első szelek fújásra elveszítsék bársonyos puhaságukat az ajkaink. Sebezhetőségük oka elsősorban az arcon betöltött helyzetükből adódik. Egyszerűen előrébb találhatóak, mint az arc más részei, így a tél végi időszak viszontagságai hamarabb fogást találnak rajtuk. Maga a hideg időjárás, a szél, vagy az elégtelen hidratáció is érzékennyé teheti őket. Nagyon kevés vizet képesek megkötni, és sokkal mérsékeltebb a faggyútermelésük, mely a bőrt visszazsírozza, mint az arc egyéb területein. Ehhez még hozzá adódik a szánkban található nyál savas kémhatása, mely az egyik legnagyobb ellensége a gyönyörű ajkaknak. Ha pedig mindez még nem lenne elég ok a szenzitív hajlamra, akkor az ajkakból hiányzik a melanin, mely pigment sejtek természetes védelmet nyújtanak az UV sugárzások ellen.
Így védd őket!
Naponta legalább egyszer alkalmazz ajakápoló stiftet, melynek hatására nem csak csillogónak, de puhán telteknek fognak látszani az ajkaid. Ezek a balzsamok egy filmréteget képeznek a finom bőr felszínén, így nem engedik kiszáradni azt, nyugtató hatású összetevőik mérséklik az irritációt, és a kisebb sérülések gyorsabban be tudnak gyógyulni.
Amit el kell felejtened!
Semmi esetre se nyald még a szád szélét sem. A fogaidat is tartsd távol az ajkaidtól. Az ajkak belülről való harapdálása, esetleg kívülről való tépkedése, egy rossz szokás, melyet általában a szorongás levezetésére használnak öntudatlanul az emberek. Ha feszült vagy, lélegezz mélyeket, és járj el rendszeresen stresszoldó masszázsra, de számos egyéb módja van a feszültség levezetésének. Ne púderezd a szád, hogy tovább maradjon fenn a rúzsod. Inkább igazíts rajta pár óránként. A púder ugyanis nagyon kiszárítja a száj finom bőrét.
Extra alaprecept, amit Te is el tudsz készíteni!
Ha házilag készíted a saját ajakápolódat annak több előnye is van. Egyrészt jóval olcsóbb, mint a bolti társaik, másrészt egészségesebb, hiszen nem tartalmaz majd szintetikus tartósító és színező szereket, de nagy mennyiségben rakhatsz bele kényeztető, ápoló összetevőket, drága olajokat, kivonatokat. Nem utolsó sorban büszkeséggel fog eltölteni, hogy a személyre szabott saját igényeidhez igazított ajakápolót használsz.
Amire szükséged lesz:
-egy üres kis tégely, vagy ajakíres stift (számos webáruház foglalkozik natur kozmetikai alapanyagok forgalmazásával)
-egy hőálló üvegpohár
-üveg keverő pálca, esetleg kanál
-precíziós mérleg (mely 2 gramm mennyiség mérésére is képes)
Hozzávalók:
2g méhviasz
2g kakaóvaj
3g sheavaj
4g hidegen sajtolt szűz hordozó olaj (a legideálisabb az édes mandula, az olíva, a ricinus, a sárgabarackmag olaj)
2 csepp E vitamin (kapszulából is kinyomhatod, de el is hagyhatod)
Olvaszd össze az alapanyagokat, majd öntsd az ajakíres stiftbe, vagy a kis tégelybe és várd meg amíg megszilárdul. kend fel naponta akár többször is, hiszen nincs mellékhatása. Majd gyönyörködj a bársonyosan egészséges ajkaidban!
 

Bogáti Gabi

Kommentek