Tinik és a szőrtelenítés

A lányok tényleg nagyon korán érnek, és már sokuknál 10-11 éves korban megjelennek az első szőrszálak. Milyen lehetőségeik adódnak a mai tiniknek, ha meg akarnak válni a nem kívánatos szőrszálaiktól? Hogyan segíthetik őket az anyukájuk? Módszerek, hogyanok, tévhitek.

Valaki mondja meg
A neten rengeteg fórumot elolvastam, ahol tuti, hogy volt három vagy négy kamasz lány, aki megkérdezte, hogyan és mivel szőrtelenítsen. Ez egyrészről engem nagyon elszomorított. Azért, mert nem értettem, ezt miért nem az anyukájukkal beszélik meg? Persze nem mindenki van annyira jóban a szüleivel, hogy ilyet meg „merjen” kérdezni. Vagy egyszerűen így az egyszerűbb, esetleg a szülőknek mindig más dolog a fontos, és már eszébe sem jut a tininek őket kérdezni. Másrészről persze örültem, hogy legalább „valahol” kérdeznek, és nem maguk próbálják a hasonló korú barátnővel kitalálni mi a legjobb megoldás.
 
Én is kérdeztem
Általában azt szokták mondani, hogy várjuk meg szülőként, amíg a gyermekünk fordul hozzánk, jelen esetben azzal, hogy szeretné leszedni a szőrt, mondjuk a hónaljáról. De mi van akkor kérdezem én, ha mindez annak a következtében történik, hogy a tesi órán a háta mögött kibeszélik a többiek, és ezt ő meghallja? A gyerekek, főleg a lányok egymást közt nagyon durvák, sőt bántóak tudnak lenni. Én ezt nem akartam megvárni. Úgy gondolom, miért ne lehetne beszélgetni a szőrtelenítésről úgy, ahogy bármi másról? Szóval egy alkalommal, amikor kettesben maradtunk, egyszerűen megkérdeztem tőle, szeretné-e leszedni a szőrt a hónaljáról? Meséltem neki, hogy én is leszedem, hogy higiénikusabb, jobban tisztán tartható, szebb is. Azt is elmondtam neki, hogy milyen büszke vagyok, hogy kislányból lassan nagylánnyá érik, és mennyire szépségesen gyönyörű. Örültem, hogy csillog a szeme, és annak is, hogy ennek hatására megnyílt és elkezdtünk beszélgetni, illetve megtaláltuk együtt a számára legjobb szőrtelenítési megoldást is.  
 
A borotva
A közhiedelemmel ellentétben a borotva használatával nem nőnek sűrűbben a szőrszálakat, hiszen a bőr alsóbb rétegeiben lévő hagymák számát a borotválás nem befolyásolja. Igaz, a rendszeres borotválás következtében a szőrszálak megvastagodhatnak. Ám a növekedés gyorsasága egyénfüggő. Ha higiénikusan alkalmazzuk, akkor elkerülhetőek a szőrtüszőgyulladások, a bőrön azonban mikro sérülések is keletkezhetnek. 
 
A gyanta
Három kozmetikust is megkérdeztem a témában. Mindegyikőjük egymástól függetlenül azt mondta, hogy az első menzesz megjelenése előtt nem szoktak gyantázni, és nem is vállalják azt, csak az első menstruáció megjelenése után. A miért kérdésemre nem tudtak érdembeli választ adni. Így felhívtam a gyermekorvost. Ő nem értette az összefüggést, szerinte lehet gyantázni az első menzesz megjelenése előtt is. Azt is mondta, hogy a fiúk is gyantáztathatnak, nekik pedig ugye… Szóval elméletileg nincsen akadálya a gyantáztatásnak. Intim területeken és hónaljban azonban nagyon fájdalmas is lehet, és ha nem gyakorlott kéz végzi, akkor sérüléseket (sebeket, véraláfutást) is okozhat. A gyantázás során a szőrszálak nem lesznek vastagabbak, sőt ritkulhatnak is. Hátránya a fájdalom, és egyes esetekben allergizálhat.
 
A szőrtelenítő krém
Ez talán a leg érthetetlenebb módszer a számomra. Igaz, hogy használata egyszerű, és nem fáj, viszont rengeteg méreganyagot juttat a bőrbe, hiszen ez egy vegyszer, mely feloldja, „elégeti” a szőrszálakat. A bőrünkön keresztül a toxikus vegyületek nagyon gyorsan felszívódnak. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben ezek a krémek allergizálnak.
 
A „végleges”
A végleges szőrtelenítési technika egy lézeres beavatkozás és IPL-nek hívják. Általában igen költséges, közel sem végleges, csak a nevében, és 4-6 alkalomra van szükség ahhoz, hogy eredményt érjünk el vele, mely általában minimum fél éven keresztül tart. Azonban az IPL-t csak 18 év felett végzik el.
A gyanta és az epilálás fájdalmas, de a hatása tovább tart, mégsem ezekkel érdemes talán tini korban kezdeni. A borotva a legkézenfekvőbb megoldás lehet, de érdemes az első alkalmakkor megtanítani a tininek a helyes, higiénikus használatát, majd egy idő után áttérni a gyantázásra. A szőrtelenítő krémet én nem tudom ajánlani, magas vegyszertartalma miatt, a végleges szőrtelenítés pedig a kamaszok esetében nem is jöhet szóba. Mindenkinek magának kell eldöntenie melyik szőrtelenítési módszert választja, melyek előnyei és hátrányai a legelfogadhatóbbak számára, és gyermeke számára.
 

Kommentek