Segítség, festeni kezdte magát a lányom!

Olyan hamar eljön az idő, amikor a „pár” éve még totyogó, csillám pónikkal játszadozó kislány nővé érik, és nőként is szeretne viselkedni, melyhez hozzá tartozik a smink is. Hogyan reagáljunk szülőként, amikor szemünk fénye festeni kezdi magát?

Szemhéj tus á la francia színésznő
Anya, nem érted, hogy a Dóri is használ szemceruzát, sőt pirosítót is? Mi a baj azzal, ha én is szeretném, hogy hangsúlyosabb legyen a szemem? Láttam a youtube-on hogyan kell szépen kifesteni a tussal a szemhéjat, hogy olyan legyen, mint annak a francia színésznőnek, mond már a nevét! Mindegy, te úgysem érted miről beszélek. Egyébként is a fiúk csak azokra a lányokra figyelnek oda, akik ki vannak festve! – szakad ki belőle a végső érv. Mit is kezdhettem volna ezzel a szóáradattal. Az rögtön átjött, hogy a kamasz lányom dühös, és a düh nem ellen irányul, de rajtam csattan. Éreztem, hogy nem ez a jó pillanat arra, hogy bármit is mondjak, vagy tegyek, szükség van egy kis távolságra, elsősorban neki. Egy óra múlva bekopogtam a szobájába.
 
Amikor a szépség iránti vágy megjelenik
A kamaszkor valójában egy átmeneti időszak a gyerekkor és a felnőttkor között, amikor a serdülő fiatal testében, lelkében és szellemében is hatalmas változások dúlnak. A lányok esetében a legszembetűnőbb a nőiséggel való személyes kapcsolatuk átalakulása. A hormonális változások, a lelki viharok elkerülhetetlenek ebben az időszakban, és ez az életperiódus, melynek hajnalán először jelentkezik a vágy és az igény arra, hogy szebbek, vonzóbbak legyenek. A smink segítségével eltakarhatják a nem kívánatos bőrhibákat, kiemelhetik és hangsúlyozhatják az arc azon részeit, melyek előnyösek. Így teljesen érthető, ha a fiatal lány eképpen fakad ki: „Anya nem érted, hogy nem mehetek ki így az utcára, ezek a pattanások és mitesszerek tönkreteszik az életemet, muszáj alapozót használnom.”
 
Hogyan reagáljunk?
Nem létezik szuper recept, ami minden esetben működik, hiszen ebben a képletben jobb esetben két (anya és a lánya), rosszabb helyzetben három, akár négy (anya, lánya, apja, nagyszülők és barátnők) változóval is számolni kell. Mégis a legjobb, amit tehetünk az az őszinte és tiszta kommunikáció, mely nem tartalmaz személyes és túl sok érzelmi töltetet. A kamasz lányokat, már akit ez érdekel, érdemes bevezetni a nők világába, melyhez a smink igen is hozzá tartozik. A legideálisabb, ha meghúzzuk a határokat, melyek nem túl szigorúak, és nem is túl lazák. A középiskolában például használhat a tizenhét éves alapozót és szempillaspirált is, azonban kérjük meg, hogy a nagyon feltűnő sminket tartogassa a szombat esti buliba. Beszélgessünk el vele, hogy mi az, ami jól áll neki, mi az, amit szeretne, és hogy különbség van a mindennap hordható, és az ünnepi smink között. A másik lényeges pont, hogy a szülőknek, azaz az apának és az anyának egy véleményt kell, kellene képviselnie, mely a gyereknevelés majdnem minden pontjára elmondható, alkalmazandó, és megszívlelendő ökölszabály.
 
És ha az anyuka nem egy sminkmester, sőt a korrektort is csak hírből ismeri?
Nincs azzal semmi gond, hiszen különbözőek vagyunk. Viszont igaz, ami igaz, nehéz úgy hitelesnek lenni, ha nem tudom, hogy miről is beszélek. Ha az anyuka nem szokott sminkelni, vagy ez irányú tudása foghíjas, érdemes, és nem „ciki” a témában jártas személy segítségét kérni. Ez lehet akár a nagymama, a szülő barátnője, de egy kozmetikus, vagy sminkes szakember egyaránt. A lényeg a jó kapcsolat és, hogy a kamasz megbízzon a választott személyben. Sokkal ésszerűbb, ha a tini használható, alapos információkkal rendelkezik a sminkelésről, minthogy a kis barátnőjével, találomra válasszák ki az adott sminkterméket, anélkül, hogy képbe lennének, hogy az számára, számukra az adott bőrtípusuknak megfelelő-e vagy sem, illik-e a saját stílusukhoz, személyiségükhöz, vagy nem.
 
A kozmetikus véleménye
„A legtöbb esetben a hozzám forduló kis hölgyek egyszerűen bizonytalanok saját magukban. Teljes káosz uralkodik a lelkükben, és meg sem próbálják magukat szeretni olyannak, amilyenek, pedig egytől egyik gyönyörűek. Ők csak és kizárólag a hibákat, a pattanásokat, a mitesszereket látják a tükörben. Én minden alkalommal igyekszem megmutatni nekik a természetes szépségük, különlegességük főbb vonalait, amiben egy jól megválasztott, összetevőiben akár natúr alapozó és egy korrektor, mely elfedi az apróbb bőrhibákat, illetve a szempillaspirál, mely nagyobbra nyitja a tekintetet és kiemeli a szemeket, akár még a segítségükre is lehet, megerősítheti önbizalmukat, törékeny nőiség tudatukat. Nem az ördögtől való tehát a smink, csak okosan kell tudni használni.” – mondja Kata, aki közel húsz éve dolgozik kozmetikusként.

Kommentek