Napvédő krém házilag, és a hozzájuk passzoló, három bőrápoló illóolaj

Hosszú évek óta készítem a gyerekeimnek és magamnak is nyárra a saját napvédő krémünket. Működik, és nincsenek benne mérgező összetevők. Jah kérem, aromaterapeutaként még az illatosításukhoz is értek. Lássuk a receptet, és az esszenciális olajokról is mesélek.

Fényterhelés, avagy te hol tartasz?
Lényeges tudni, hogy a bőrünk nem felejt, és a napsugárzással eltöltött órák száma összeadódik, melyet napfényterhelésnek hívunk. Az emberi élet ideje alatt, mindenkinek előre meghatározott, „szabadon felhasználható” mennyiség áll rendelkezésére. Ha ez elfogy, akkor kezdődhet a bőrben rosszindulatú daganatok megjelenése. Éppen ezért, érdemes napsütötte nyári napokon fényvédő olajat, krémet használni a szabadon lévő nagyobb bőrfelületekre, főleg, ha tudjuk, hogy több órán át leszünk majd a szabadban.
 
Fényvédő krém házilag
Az alábbi fényvédő krém már több éve mindig ötösre vizsgázik. Egyszerű elkészíteni, mivel nem tartalmaz vizet, így tartósítás nélkül is eláll akár egy évig is. Az organikus, nem finomított, lekövethető forrásból származó kakaóvaj, karité vagy shea vaj, illetve kókusz vaj hidratálja a száraz bőrt, visszazsírozó, regeneráló hatással bír, melyet az illóolajok még csak fokozhatnak. A méhviasz a krém állagát keményebbé, kenhetőbbé teszi, emellett vízlepergető hatású is, míg a cink oxid adja a fizikai védelem alapját az UV sugarak ellen.
 
10g shea vaj
10g kakaóvaj
20g kókuszvaj
4g méhviasz
10g cink oxid
2 evőkanál dió olaj (elhagyható)
10 csepp illóolaj (pálmarózsa, római kamilla, rózsa, geránium, rózsageránium, keskenylevelű levendula, teafa, ylang-ylang)
 


Ha mindenképpen illatosítani szeretnénk
Egy korábbi cikkünkben már olvashattál arról - klikk ide -, hogy néhány illóolaj a napsugárzás hatására átalakul, és érzékennyé teheti a bőrt, sőt akár maradandó pigmentációt is okozhat. Érdemes tehát nem hűbelebalázs módjára mindenféle nyári kencébe, - és itt nem csak a napvédő krémekre gondolok, hanem a testápolókra, arckrémekre, tonikokra, testolajokra - belelocsolni az illóolajokat, mit sem sejtve azok kémiájáról. Amennyiben mindenáron szeretnénk illatos napvédőt, napozás utáni testápolót stb. akkor az alábbi bőrápoló illóolajokat biztonságosan alkalmazhatjuk, ha betartjuk az adagolásukra vonatkozó szabályokat, és terápiás hatásaikat is élvezhetjük, amennyiben nem a drogériában vásároljuk azokat. (megbízható forrásokat az Aromaterapeuták Magyarországi Egyesületének a honlapján találhatunk.)
 
Keskeny levelű levendula (Lavandula angustifolia)
Az aromaterápiában legalább öt féle levendula illóolajat használunk, melyek közül az egyik legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb a keskeny levelű levendula. A viszkető, húzódó, sérült bőrre is nyugtatólag hat, csökkenti a gyulladást, elősegíti a sebgyógyulást, hámosodást.
 
Pálmarózsa (Cymbopogon martinii)
Virágosan friss, rózsás felhangú illata nagyon kellemes, akár önmagában is. A pálmarózsa, mely az indiai citromfűnek is rokona, ahogy az a latin nevéből is látszik, nagy mennyiségben tartalmaz geraniolt. A bőrt nyugtatja és frissíti, erős antibakteriális hatása miatt jól alkalmazható a problémásabb, így az aknés, szeborás, érzékeny területeken is. Rendkívül jó bőrápoló, tápláló hatású olaj.
 
Ylang-ylang (Cananga odorata)
Bódítóan édes mámoros illatú olaj, éppen ezért az adagoláskor a több, kevesebb elvét kövessük leginkább. A bőrre különöse jótékony hatással bír, hiszen egy kiegyensúlyozó, harmonizáló olajról van szó. Beállítja a faggyúmirigyek termelését, így járul hozzá a bőr szépségének megtartásához, a pattanások, mitesszerek gyógyulásához.

Kommentek