Mire jó a rózsa hidrolátum?

Az aromaterápiában nem csupán illóolajokat, de aroma vizeket is használunk. A rózsa hidrolátum, az aromavizek királynője. Fenséges illatával elvarázsolja az érzékeket, jótékony hatásával pedig tisztítja, fiatalítja, ápolja a bőrt.

Misztikus illat
Az ókortól kezdve, egészen napjainkig ível át elismerésre méltó parfümjével a rózsa. Manapság több mint háromezer változata ismert szerte a világban, így a rózsa az egyik legmeghatározóbb virágunk a földön. Az aromaterápiában leginkább a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena), és a százlevelű rózsa (Rosa cenifolia) a legelterjedtebb. A rózsa mindig is a szív illata volt, vörös színével a vért, a nőiséget, az anyaságot, a szerelmet, a szenvedélyt testesíti meg.
 
Az illóolajok királynője
A valódi, hamisítatlan rózsa olaj az egyik legdrágább az illóolajok közül. A rózsa olajat a virág szirmaiból állítják elő, és 1 ml olajhoz megközelítőleg 100.000 rózsasziromra van szükség. Ez az egyik magyarázat arra, hogy miért is olyan drága ez az olaj, melyet általában desztillációval, vagy oldószeres kivonással nyernek ki. 1 ml rózsa illóolaj kereskedelmi ára 9–12 000 forint körül mozog. Sajnos az illóolajat rendszeresen hamisítják, és hígítják. Tudni kell, hogy a valódi rózsa illóolaj alacsonyabb szobahőmérsékleten szilárd állapotú. A rózsa abszolút (oldószeres eljárással kivont) ára átlagosan 3000 forint körül mozog milliliterenként, olcsóbbsága okán gyakran előfordul, hogy olaj helyett abszolútot adnak el. A rózsa hidrolátum, mely az illóolaj gyártása során keletkező „melléktermék” szerencsére elérhetőbb áron mozog, száz milliliterje kb. kétezerötszáz - háromezer forintba kerül.
 


 
Rózsavíz a melléktermék
A hidrolátum, vagy más néven aroma víz - nem más, mint egy bizonyos növényi rész – jelen esetben a szirmok - vízgőz desztillációja során keletkező melléktermék. Az illóolajok az olajban oldódó, a hidrolátumok pedig a vízoldékony vegyületeket tartalmazzák. Mivel a hidrolátumok legnagyobb százaléka (kb 98%) tehát víz, és csupán 1-2%-ot adnak az illóolaj vízben oldható molekulái, ezért teljesen biztonságosak mind a gyerekek, mind az idősek és betegek esetében is. A hidrolátumokat bátran használhatjuk önmagukban, hígítás nélkül a bőrön, akár a szemünkbe is mehetnek, ellentétben az illóolajokkal, melyek eltekintve egy két kivételtől nem alkalmazhatóak hígítatlan formában, hiszen igen tömény esszenciák, ezért minden esetben valamilyen hordozóban (olaj, tejtermék, méz) szükséges feloldani azokat. Fontos tudni, hogy a hidrolátumok, így a rózsa aromavíz is, igen érzékeny, vegyület, éppen ezért érdemes fénytől védett helyen, akár a hűtőben is tárolni, hogy minél tovább megőrizze érzéki illatát. A legjobb, ha fél éven belül elhasználjuk, hiszen az eredeti rózsavíz nem tartalmaz sem tartósítószert, sem alkoholt, csak a tiszta növényi kivonatot, mely minél többször érintkezik a levegővel annál előbb oxidálódik.
 
Hogyan alkalmazhatjuk a rózsa hidrolátumot?
A rózsa aromavizet leginkább a kozmetikában használjuk, többfázisú krémek vizes alapjaként, arcmaszkok, parfümök, tonikok, testápolók összetevőjeként, de illatosíthatjuk vele az otthonunkat, sőt a konyhában is hasznát vehetjük, hiszen az epres, vagy piros gyümölcsös desszerteknek kiemeli az aromáját. A rózsa hidrolátumnak bizonyítottan terápiás hatása is van, leginkább az irritált, érzékeny bőrre, sebekre, gyulladt szemekre van jótékony hatással. Ha egyszer megszagoljuk, és az arcunkon érezzük édesen érzéki illatát, el sem tudunk majd képzelni különb arctonikot a rózsa hidrolátumnál. A megtisztított arcbőrön eloszlatott diónyi mennyiségű rózsa hidrolátumot mélyen hidratálja, felfrissíti a megfáradt bőrt. Ez a finom ápolás nem csak a léleknek, de a bőrnek is jót tesz, hiszen kitűnő ránctalanító hatással bír, így a legideálisabb reggel és este is használni. A valódi rózsa hidrolátum nem allergizál, és nem pirosodik ki tőle a bőr. A rózsa hidrolátum azonban nem csupán pazar bőrápoló szer, de a stressz, a szorongás és a nyugtalanság ellen is kitűnő választás. Ha dühösnek, vagy éppen letörtnek érezzük magunkat akkor is hasznát vehetjük a rózsa hidrolátumnak, hiszen harmonizáló, kiegyensúlyozó hatása is elvitathatatlan.


Bogáti Gabi

Kommentek