Leégés? Szúnyogcsípés? A levendula hidrolátumot ismered?

Itt a nyár teljes erővel, ami egyet jelent a szúnyogokkal, és a leégéssel is. Ha fáj, húzódik, vagy viszket a bőröd, a legegyszerűbben, mérgek nélkül, a levendula aromavízzel, azaz hidrolátummal tudsz gyorsan gyógyulni.

A „fekete öves” levendula
Levendulából sok van. Nagyon sok. Több mint 40 fajt ismernek a herbáriumok, a hibridek és klónok nélkül. Az aromaterápiában átlagosan öt-hatféle levendula illóolajat használnak, és kicsit sem mindegy melyiket milyen problémára, bajra. Éppen ezért a különböző levendula fajok lepárlásából különböző levendula hidrolátumok és persze illóolajak születnek. Így kapható keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) aromavíz, de Lavandula intermedia hidrolátum is. Számomra a levendulákból a fekete öves a keskenylevelű, avagy valódi, orvosi levendulának is nevezett Lavandula angustifolia. Ez a hidrolátum ugyanis teljesen biztonságos a babák, és idősek számára, kellemesen hűsít és nyugtat, míg gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló tulajdonságai is figyelemre méltóak.
 
Mi az a hidrolátum?
Az illóolajok előállítása általában vízgőz desztillációval történik, azaz a növény virágaiból, kérgéből, fás, vagy lágy szárából, gyökeréből a vízgőz segítségével az olajos részeket kivonják. Ennek a folyamatnak a melléktermékeként, a lecsapódó vízben megmaradnak a vízben oldódó vegyületek, szerves növényi molekulák és illatanyagok, melyet aromavízként vagy hidrolátumként ismernek az aromaterápia gyakorlói. A hidrolátumok tehát nagy százaléka víz, és csupán 1-2%ban tartalmazza az illóolajok vízoldékony részecskéit. Ennél fogva kisbabák és idősek esetén is teljesen biztonságosak. A hidrolátumokat nem kell – ahogyan az illóolajakat – feloldani, tehát hígítás nélkül, önmagukban is alkalmazhatjuk közvetlenül a bőrön. Persze csak akkor, ha ezek tényleg valódi hidrolátumok, és nem vízben feloldott illóolajok, virágvizek, és egyéb „kutyulmányok”.
 


Leégés és bőrpír esetére
Már egészen kicsi babák esetében is biztonságosan használhatjuk a levendula hidrolátumot, hiszen teljesen ártalmatlan, szelíd csodaszer. Mind a babák, mind a kisgyerekek, és persze a felnőttek esetében is, fújjuk a kipirosodott bőrre a levendula hidrolátumot, - melyet a legtöbb esetben szórófejes kis üvegben vásárolhatunk meg – majd hagyjuk a bőrön megszáradni. Ismételjük meg ezt napjában legalább ötször, de akár többször is lehet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy csak a megbízható forrásból származó hidrolátum rendelkezik terápiás hatással, azaz csökkenti a gyulladást, mérsékli az irritációt, és nyugtatja a bőrt, sőt elősegíti a regenerálódást, és a hámosodást.
 
Szörnyen szemtelen szúnyogok
A levendula hidrolátum rendkívül sokoldalú. A teljesség igénye nélkül így nem csak leégésre, natúr kozmetikumok alkotórészeiként, illatosításra, frissítésre, sőt még a konyhában desszertek esetében is használhatjuk, de jó szolgálatot tehet a szúnyogcsípések kezelésekor egyaránt. A fájdalmas, viszkető púpokat is befújhatjuk levendula hidrolátummal, hogy enyhülést nyerjünk.
 
Hol tudod beszerezni?
Ma már egy halom natúr kozmetikumokat árusító és forgalmazó webshop létezik a neten. Sőt a drogériákban is fellelhetőek a különböző virágvizek, melyek nevükhöz hűen vizet és illóolajat tartalmaznak, de ezek nem hidrolátumok, azaz nem a desztilláció során keletkeznek, hanem egyfajta mixek. Ha szeretnél tényleg hatékony, valódi hidrolátumokat a fürdőszobádba, érdemes megkeresni a kistermelőket, akiknek csak bizonyos mennyiségű hidrolátumuk van, a termés és hozam tükrében. Én két helyet és két olyan embert ismerek, akiktől bátran veszek levendula hidrolátumot, mert ők állítják elő, mert beszélgetnek a növényeikkel, ők maguk gondozzák a töveket, így szeretettel és tisztelettel bánnak a virágokkal, jah, és nem tömegtermelésre szakosodtak. Az egyik a dörgicsei Levendárium levendula vize, a másik a Szómodi levendulás hidrolátuma. Az ő aromavizeikben még soha nem csalódtam. Nem mellesleg pedig az AME (Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete) is partnerei között tudja őket, mely számomra további garanciát jelent.

Kommentek