Illatos karkötők: Pomanders

Szeretem a munkám, az életem mégis vágytam valamire, ami belőlem fakad, ami a lelkemből árad. Franciatanárnő vagyok, és három kislány édesanyja. Ásványgyöngyökből készítek karkötőket, melyek illóolaj-keverékkel illatosíthatók. Ez a Pomanders karkötő. 

Apró fiolák
 
A nagymamám, amikor én kicsi voltam és találkoztunk, apró kis fiolákkal lepett meg, melyekben igazi parfümök voltak. Ezek az üvegcsék elbűvöltek, innen ered az illatok szeretete. Úgy, mint minden kislány, én is vágytam arra, hogy szép ékszereket viselhessek, a királynők ékszereihez hasonlóakat.
 
Reneszánsz szó szerint
 
A tömjén illóolajának tanulmányozásához gyűjtöttem franciául anyagot, amikor felfedeztem, hogy a pomanderek, - illatszelencék - már a XIV-XV. század idején léteztek. A reneszánsz idejére az uralkodó osztálynak, a nemesség minden tagjának, a papoknak, és az orvosoknak is volt ilyen ékszere. Az első pomandert Barbarossza Frigyes kapta Baldouin jeruzsálemi királytól, azért, mert segített a hitetlenek legyőzésében. A pomander egy francia kifejezésből ered „pomme d’ambre”, mely szóban a „pomme” almát jelent utalva az ékszer gömb alakjára, az „ambre” pedig ámbrát, az állati eredetű, drága aromás anyagot, melyet a pomander kinyitható részébe rejtettek, hogy ott illatozzon. A nagy pestisjárvány idején a szelencébe fahéjat, szerecsendiót, rozmaringot, sőt még pézsmát is tettek, mely utóbbi szintén nagyon drága illatszerként szolgált. Azt remélték, hogy ezek az illatos anyagok távol tartják viselőjüket a betegségektől, és a rossz gondolatoktól. A XVI. században már drágakövekkel díszített ötvös remekművek voltak a pomanderek. Láncra fűzve a nyakukban, még inkább a derekukra erősítve viselték akkoriban. Lenyűgöztek ezek az ékszerek, és vágytam rá, hogy ásványokból, és illóolajokból megalkossam, az én illatos kreációimat. 
 


Az illatszelencés-karkötőket olyan ásványokból is készítem, mint a halványlila kunzit, a mélykék lapisz lazuli, vagy a dél-Afrikában bányászott, a zöld többféle árnyalatában tündöklő krizokolla. Takács Máté (Takama Jewelry) ötvösművésszel terveztük meg azt az első ékszert, amelyen az illatszelence és a díszítő gyöngy is 925-ös sterling ezüstből készült.
 
Illatkompozíciók
 
A karkötőkhöz olyan illóolaj-keverékeket kísérleteztem ki, melyeket a nyitható szelencébe rejtett apró pompomra lehet rácseppenteni. Rendkívül tiszta, lekövethető forrásból származó, magas minőségű, aromaterápiás hatású alapanyagokat alkalmazok. Ezek közül az egyik a Zenitüd, mely friss, üde, élénk illatát a rozmaringnak köszönheti. A másik az Atlantisz keverék mely derűssé tesz a zöld mandarin, az édes narancs, és az orvosi levendula elegyével. Aztán a Románc, mely rózsás illata egy oly ritka összetevőt is tartalmaz, mint amilyen a benzoin gyantájának alkoholos kivonata, mely a vaníliához hasonlatos jegyekkel rendelkezik. Egy személyes kedvenc, egy különleges kompozíció, az Angyalhívó, mely tömjént, citromot, és ylang-ylang extra illóolajat tartalmaz, mely befelé figyelésre, elmélyülésre késztet.
 


https://www.facebook.com/PomanderGabrielle
 
Fotó: Bogáti Csaba
 

Kommentek