Hogyan válassz parfümöt magadnak?


Az illat hozzátartozik a személyiségedhez, a megjelenésedhez. Olyan, mint a ruha, ami rajtad van, sőt még annál is többet elárul rólad. Nem mindegy tehát mit is fújsz magadra. A parfümöd a láthatatlan második bőröd, mely varázslatos módon általad lesz teljes. Hiszen minden parfüm más illatnyomot hagy a bőrön, mivel mi magunk is különbözőek vagyunk. Hogyan válasszunk hát hozzánk illő illatkompozíciót? Segítünk!

Határozd meg, mi az, amit szeretsz!
Előfordulhat, hogy a friss illatokat részesíted előnyben, de az is megeshet, hogy nem tudsz szabadulni a mélyebb, édesebb buja odoroktól. Lehet, hogy téged éppen a virágok könnyedebb édeskés illata hoz lázba. Ismerkedj meg az illatokat leíró hét nagy családdal, hogy egy nyelvet beszélj a parfümárussal, és el tudd neki mondani milyen az az illat, ami neked tetszik, ami téged meghatároz. Az első nagy család a virágosok, mint az elegáns levendula, vagy geránium, a következő a citrusos illatok, mint a bergamott, a yuzu, - hogy olyat is említsünk, amelyek nem annyira populárisak, mint a citrom. A harmadik család a fás jegyeket felvonultató csoport, mint amilyen a cédrus is, aztán következik az orientális, azaz keleti család, a szantállal, a pacsulival, majd a chypre illatok (franciául ciprust jelent), a zöld, friss illatokkal, mint amilyen a tölgymoha, a balzsamos szuhar. Végül következnek a fugere (franciául páfrányt jelent) illatcsalád a rozmaring, boróka, erdei fenyő típusú illatokkal, majd a bőrös illatok, mint amilyen a dohány, vagy a cistus. Akár férfi, akár női illatról beszélünk, a fentebbi nagy családok alcsaládokra különülnek el. Ezért érdemes a heteket jól ismerni, hiszen ezek kombinációiból lehet kiindulni, és parfümöt választani.
Ismerkedj meg a parfümök felépítésével
Az illatpiramisban három meghatározó jegy található, melyek az erősen illékony fejjegytől, a hosszabb ideig megmaradó szívjegyen át a súlyosabb, tartós, vagy fixáló lábjegyig terjednek. A parfüm fő jellegzetességét a szív és a lábjegy adja, míg a fejjegy egy első, benyomást kelti a szagolóban. Éppen ezért a parfüm vásárlása során koncentráljunk a szív és a lábjegyeket alkotó illatokra. A fejjegyek hozzávetőlegesen negyed óra – húsz percet érezhetőek, a szívjegyek több mint négy- nyolc órán át, majd a lábjegyek akár több nap után is megmaradnak.
Hagyd kibontakozni az illatot
Amikor először szagoljuk, ízleljük az adott illatot, akkor általában egy papír szaglócsíkon tesszük azt. A papírra kb. 20 cm távolságból fújjuk rá az illatot, majd hagyjuk pihenni pár percet, hogy az illat kibontakozhasson, az alkohol pedig elillanjon, és ne nyomja rá a fej jegyekre jellegzetes szagát. Amennyiben tetszik az illat, próbáljuk ki a csuklónk belső felén, a bőrünkön is. Ne dörzsöljük össze a csuklóinkat, mivel így a sérülékeny illatmolekulákat összetörhetjük. Hagyjuk megmutatkozni a maga teljességben a választott illatot, és ne döntsünk rögtön. Pár óra múlva érdemes visszaszagolni az adott illatot. ha még akkor is lázba jövünk, akkor nyúljunk a pénztárcánk után.
 


Eau de Cologne, eau de toilette, eau de parfum, vagy egyszerűen parfüm?
A parfümériákban általában ez a négy besorolása létezik egy-egy üvegbe zárt illatnak. Tulajdonképpen az illatanyag koncentráltságát adják ezek a francia nevek. Az eau de cologne, - amelyet magyarul gyakran kölnivízként emlegetnek – általában 3-5% illatanyagot tartalmaznak, az EDT (Eau de toilette) 8-12% között, a EDP (eau de parfum) 12-20% ig, míg a parfüm, vagy kivonat 20-30%-ig tartalmazza az értékes esszenciákat. A többi általában hordozó anyag, mely leginkább parfümök gyártásához használt alkohol. Az illatanyag koncentráltsága adja meg a sillage –fátyolszerűen körbefonja, és érezhetően beteríti a használóját –tartósságát. Az, hogy melyiket választjuk, függ az évszaktól, az életstílusunktól, a munkánktól és persze a karakterünktől is. Az eau de cologne igazi felfrissülést adhat, melyet napjába többször is használhatunk, szemben az eau de parfum- mel vagy még inkább a parfümmel, mely erős illatot biztosít akár egész napra. Fontos azt is mérlegelnünk, hogy egy nappal használt illatnak nem szabad olyan intenzívnek lennie, mint az éjszakai alkalmakra tartogatott esszenciáknak. Ugyanez igaz az évszakokra, nyáron könnyedebb, télen, ősszel a karakteresebb illatok a kedveltebbek. Azt is mérlegelni kell, hogy ha parfümöt használunk, azt a ruha is megőrzi, így egy másik alkalommal már nem tudjuk felvenni, ha megőrizte a ruházat, az adott illatot, csak akkor, ha kimossuk, amire nem mindig van idő. A koncentráltság persze árbeli különbséget is eredményez. Általában elmondható, hogy a napi használatra bőven elég egy jól megválasztott EDT.
Így fújd magadra
Az eau de cologne-t akár mint dezodort használhatjuk, leginkább a ruhánkra fújjuk, magas alkohol tartalma ugyanis kiszáríthatja a bőrt. Az EDT-eket általában egy V alakot formázva válltól vállig szokás használni, míg a parfümöt és az EDP-öt csak pontszerűen pár cseppet a pulzus pontokra szoktuk cseppenteni. Vigyázat, ez utóbbiakból ne használjunk pumpás változatot, hiszen annak adagolása nehezebb, és erős illatuk elnehezít, akár fejfájást is okozhat, nem beszélve arról, hogy a környezetnek is megterhelő valaki olyan mellett ülni, létezni, akiből csak úgy árad az erős illat, még akkor is, ha ez alapjában véve kellemes és jól összeállított remekmű.


Bogáti Gabi

Kommentek