Gondoljuk csak újra azt a szőrtelenítést!

Biztosan jó út az, ha kopaszra borotválják a nők magukat még az intim testrészeiken is, mert az a trend, mert különben nem lesznek kívánatosak? Tömör Elisabeth-tel, az Örintés és karma című könyv írónőjével beszélgettünk az intim területek szőrtelenítésének testi-lelki hatásairól.

 

Nem csak divat, hanem elvárás

Tény, hogy mára már csak az a nő tekinthető tisztának, kívánatosnak, vagy egyszerűen „ápoltnak”, aki szőrteleníti a hónalját, a lábszárát, és persze a bikini vonalát. Ma már a tinik is nagyon korán kezdik a szőrtelenítést, nem ritka, hogy tizenkét évesek kérnek intimgyantát. „Aki ezzel a trenddel szembe megy ugyanis, azt egyszerűen ápolatlannak titulálja a nagyközönség. A fiatalok pedig kíméletlenek, könyörtelenek, és aki egy kicsit is más, vagy másképp gondolja, azt kiközösítik.” –mondja Tömör Elisabeth.

A csupasz igazság

Amióta világ a világ, a nők szőrtelenítenek, teszik ezt divatból, vagy higiéniai okokból. Az ókori Egyiptomban is csipesszel húzgálták ki a nem kívánatos szőrszálakat a szemöldök tájékon is, sőt a fejüket is kopaszra borotválták. Minden kultúrának megvannak a saját válaszai a szőrtelenítést illetően. „Nekünk a XXI. századba azt kell eldöntenünk, hogy elsősorban mi mit szeretnénk. Nem kell a divat után menni, vagy csak azért szőrteleníteni, mert mindenki azt teszi. merjünk önmagunk lenni, és legyen a szőrtelenség, vagy éppen a szőr a saját döntésünk, nem pedig a társadalmi nyomás hatására cselekedjünk. nem muszáj bársonyos puhaságot varázsolnunk, ha az nekünk fáj, viszket, vagy éppen nem komfortos.” – hívja fel a figyelmet Tömör Elisabeth. Azt is lényeges tudnunk, hogy a szőrtelenség, - és ez leginkább az intim testtájakra igaz – a fiatalság záloga volt az ókorban. Éppen ezért vetettek be mindent a nők, kezdve a kátránytól, vagy az arzéntól, a szamárzsíron át, egészen a kígyóvérig. A túlzott „fiatalság” vágya azonban komolyabb problémákat is magában rejthet.

Jó kislány, aki szót fogad

„Azok a nők ugyanis, akik teljesen leborotválják a szemérem szőrzetüket, azok azt az üzenetet közvetítik a férfiak felé, hogy valójában ők kislányok. A kislány pedig szót fogad, és azt teszi, amit kérnek tőle. Ebből egyenesen következik az, hogy az ilyen nő leuralható, biztonságos terep a férfi számára, hiszen nem fog visszaszólni, és behódol neki.” – magyarázza Tömör Elisabeth MET terapeuta. Mindezt újra gondolva tehát lényeges tisztában lennünk azzal, hogy mit is kommunikálunk magunkról szavak nélkül.

Egészségügyi szempontból igen is veszélyes

Habár manapság a teljesen sima szeméremdomb a trend, mégis tudnunk kell, mekkora kockázatot vállalunk ezzel, és vajon megéri-e? Egészségügyi szempontból ugyanis az intim szőrzetnek több szerepe is van, így védelmet nyújt bizonyos fokig a kórokozók, baktériumok ellen, csökkenti a súrlódást, és a nedvességet elvezeti. „Ha leborotváljuk kopaszra tehát a szeméremdombot, úgy utat engedünk a baktériumoknak, gombáknak, vírusoknak, és hogy ezek bejutását a szervezetünk megakadályozza, úgy olyan „betegségek” tüneteit fedezhetjük fel majd magunkon, mint amilyen az erős folyás is.” –figyelmeztet Elisabeth. A borotválkozás, gyantázás ezen túlmenően pedig olyan mikro sérüléseket okoz a bőrfelszínen, melyek szőrtüszőgyulladást, vagy nem ritkán mélyebb gyulladásos folyamatokat válthatnak ki, gyengítve a bőr természetes ellenálló képességét is.

Van alternatív megoldás

Teljesen érthető, hogy a hosszú szemérem szőrzet zavaró is lehet, elfogadva a szőrtelenítés testi-lelki veszélyeit, felmerül a kérdés, hogy akkor mi lehet a megoldás. „Ahelyett, hogy teljesen kopaszra borotválnánk magunkat, állítsuk az elektromos borotvát be úgy, hogy csupán két-három milliméteres szőrt hagyjon a nyírás után. Így megmaradhat a szőrzet védelmező szerepe amellett, hogy a procedúra az ápoltság érzetével tölt el minket.” – javasolja Elisabeth. Rajtunk múlik testünk, lelkünk egészsége, ne hagyjuk magunkat a reklámok által befolyásolni. Inkább gondoljuk újra szőrtelenítési szokásainkat, most, hogy közeledik a hűvösebb idő!

Schütz Gabriella

Kommentek