Egy gyönyörű könyv a rózsáról, az örök virágról, az istenek orvosságáról

Pár hete jelent meg Elizabeth Ashley tollából született hiánypótló mű magyarul, a Rózsáról, az Oshadhi Hungary Kft. gondozásában. Szépség, illat, bölcsesség, mindaz, amit a rózsa képvisel.

Színek, illatok, történetek
Amikor a könyvet először a kezembe vettem, pont ott nyitottam ki, ahol a rózsák színeinek jelentéséről olvashattam. Szinte az orromban éreztem édesen érzékeny, finom, azt is mondhatnám cizelláltan csipkés illatukat. A fehér rózsa a tisztaságot, a csendet, az ártatlanságot jelenti, míg a narancssárga rózsa a vágyat és a lelkesedést jelképezi. Azzal is tisztában van mindenki, hogy a vörös rózsa az örök szerelem szimbóluma. Azt azonban nem is tudtam, hogy létezik zöld rózsa (Chinensis viridiflora), mely igencsak ritka. Ez a virág a „szívcsakra kapujának őrzője”, ahogyan Elizabeth írja.
 
Illatos utazás
A kötet a rózsát nem csupán az aromaterápia szempontjából mutatja be. Ez a könyv igencsak szerteágazó, egy kulturális, földrajzi, természettudományos, ugyanakkor történelmi utazásra hív minket. A főszereplő a rózsa, mely növény bemutatása a kultúrákon és civilizációkon ível át az ókori Egyiptomiaktól kezdve egészen a ma emberéig. Ám mindezt Elizabeth könnyed, olvasmányos hangvételben adja elő, mellőzi a fellengzős szakzsargont, mégis igényesen fogalmazva, mélységeiben is tudást és ismereteket átadó stílusban ír, mely szinte letehetetlenné teszi a kötetet.
 
Különböző gyógyítási rendszerekben
A rózsa kötet különlegessége, hogy nem csupán a nyugati orvoslásban tudományosan is bizonyított tényeket oszt meg velünk a szerző a rózsával kapcsolatban, hanem a Hagyományos Kíni orvoslásban, sőt az Ayurvédában betöltött szerepéről is olvashatunk. Ezáltal ráláthatunk, hogy a világ minden szegletében orvosságként is tisztelik ezt a nem mindennapi mesésen szép, pazar illatú virágot.
 
Az olajra épült ipar 
Egy milliliter –mely kb. 20-25 cseppet jelent - hamisítatlan rózsaolaj ára a piacon jelenleg 15.000 Ft.- körül mozog. Az ennél alacsonyabb ár sajnos némi turpisságot, hígítást feltételez. A szerző bemutatja, hogy milyen komoly iparág épült a rózsaolajra már az idők kezdete óta. A szintetikus vegyületek, természetazonos aromák feltalálásával már szinte bármilyen illatot képesek vagyunk leutánozni. Ám ezek az imitációk, legyenek is bármennyire tökéletesek, nem versenyezhetnek hatásukban a valódi rózsaolajjal. A kötetben Elizabeth naprakész statisztikai adatokat oszt meg olvasóival, hogy értsük mennyi rózsaolajat állítanak elő a világon. Megtudhatjuk, hogy egy kilogramm rózsaolaj előállításához kb. 5 tonnányi virágsziromra van szükség. Éppen ezért érthető hamisításának az oka, és borsos ára is.
 
Rózsás receptek
A kötet végén használható, praktikus recepteket oszt meg az olvasóval a szerző, melyekből megtudhatjuk, hogyan készítsünk rózsából virágesszenciát, tinktúrát – alkoholos kivonatot -, macerátumot –olajos kivonatot -, de azt is elsajátíthatjuk, hogy hogyan ejtsük ámulatba a vendégeinket a rózsás cukorral, melyet a kávéhoz is felszolgálhatunk, vagy a rózsaszirom dzsemmel, mellyel akár sós akár édes desszerteket, sajtokat is kísérhetünk. Természetesen nem hiányozhatnak az illóolajos receptúrák sem, melyek különféle bajokra kínálnak illatos megoldásokat, mint amilyen a fáradt szemek, az afrodiziákumok, vagy a szülés utáni testolaj. 
 


https://www.oshadhi.hu/termekek/elisabeth-ashley-rozsa-az-istenek-orvossaga/
 

Kommentek