Aknés a bőre? Így segítsd a tinit

Minden második fiatalt érint a probléma. Az aknés bőr nem csupán szépséghiba, hanem olyan „katasztrófa” a tini életében, melyet meg kell neki tanítanunk kezelni. 

Az aknéról tényleg dióhéjban
Az akné a bőr egyfajta állapota, mely a hormonális változások hatására alakul ki, leginkább a pubertás idején. A szőrtüszők jóval több faggyút termelnek, mint szükséges, mely nem tud távozni a bőr felszínére, így a tüszők eltömődnek, és megindulhat a baktériumok szaporodása, mely gennyesedéshez is vezethet. 
 
Mit számít egy kis bőrhiba?
Bár az aknénak nincsen egészségügyi hatása, mégis a legtöbb tinédzser nehezen viseli a megjelenésüket. A bőrünk a legnagyobb szervünk, mely nem csak egészségünkről, de lelki állapotunkról, érzeleminkről is sokat mesél. A bőrünk érintkezik a külvilággal, általa vagyunk azok akik, sőt egyesek önkifejezési eszközként is használják, ha a tetoválásokra, piercingekre gondolunk. A legtöbb tini úgy érzi elárulta, és cserbenhagyta a teste a bőre, amikor egy akné, vagy egy pattanás, mitesszer megjelenik rajta. Azt pedig senkinek sem kell magyarázni, hogy a saját testünkkel kialakított viszony – legyen az szeretetteljes, vagy utálatos – bizony nyomot hagy az egészségünkön és a bőrünkön is.
Szülőként sokat tehetünk, támogathatjuk a kamasz gyermekünket, illetve fontos mit mondunk, vagy nem mondunk, ha a bőrápolásról van szó, és persze az aknékról.
 
Beszélni róla
A legfontosabb dolog a tinik információval való ellátása leginkább arról, hogy hogyan kezeljék helyesen a pattanásos, aknés bőrt. Második lépésben szülőként arról is érdemes beszélni, hogy mindez milyen érzéseket kelt bennük, és azokkal hogyan birkóznak meg. De egy ilyen érzékeny témáról nehéz beszélgetni a kamaszokkal, akik egyébként is zárkózottak. A legjobb módja ennek nem a szemtől szembe való kommunikáció, inkább az egymás melletti eszmecsere, amikor is nincs olyan érzése a tininek, hogy sarokba szorítják, és osztják neki az észt. Talán az egyik megfelelő helyszín az autóban lehet, ahonnan egyébiránt nem lehet ajtót bevágva elrohanni.
 
Létezik megoldás
A legnagyobb segítséget a tini számára az jelentheti, ha elmagyarázzuk neki, hogy van megoldás, az aknés bőr kezelésére. Ám a türelmetlen kamaszok nehezen tudják megérteni, hogy léteznek dolgok, amelyekre bizonyos ideig bizony várniuk kell. Márpedig az aknés bőr gyógyulása, és végleges eltűnése ilyen. Azt is érdemes elmondani a kamasznak, hogy az akné idővel elmúlik, hiszen leginkább a pubertás időszakában oly jellemző tipikus tünetről van szó.
 
Önbizalom-építés mesterfokon
Az aknés, pattanásos bőr erős önbizalom csökkenést is okozhat a kamasznál, aki lassanként elvesztheti a hitet magában. A szülőknek fontos figyelniük csemetéjüket, és felismerni az első jeleket, hogy közbeavatkozhassanak még az elején. Ilyen jelek lehetnek, ha a kamasz beszéd közben már nem néz a másik szemébe, nem akarja, hogy fényképezzék, sőt leginkább szeretné elrejteni az arcát.
 
Adjunk neki teret
A legtöbb kamasz csípőből ellentmond a szüleinek, és át se gondolja, hogy jót akarnak neki, vagy éppen segíteni szeretnének. Éppen ezért az egyik legtisztább dolog, ha őszintén kommunikálunk vele, és megkérdezzük őt egy „jobb” pillanatában, hogy ő mit szeretne: keressünk együtt gyógymódot, kezelést, orvost, bőrgyógyászt? Elkísérjük-e a választott helyre? Majd a legjobb, ha adunk neki teret, hogy ő maga döntse el, mit is akar pontosan. Ehhez adjunk elég információt neki, majd hagyjuk, hogy ő maga kezdje meg a kezelést, ő váltsa ki a krémeket stb. Így, a saját kezébe veszi úgymond bőre sorsát, melynek kezeléséről felelősséget is vállal egyben. A szülők ez esetben felnőttként kezelik a kamaszt, ami szintén csak jót fog tenni a kapcsolatuknak, és önállóságra neveli a tinit. 
 

Kommentek