Válófélben

Eldöntöttétek, vége van. Tényleg vége! De hogyan tovább?
 

 Ebben a stációban már nem az a kérdés, hogy mit, hogyan és hol rontottátok el vagy, hogy létezik-e visszaút egymáshoz. Nem az foglalkoztat, hogy hány évet töltöttek el jóban-rosszban, nem a közös karácsonyok emlékei cikáznak a fejedben és nem idézed fel azt, hogy estetek szerelembe. A „válófélben rész” már a döntés következménye, a megkérdőjelezhetetlen határozottság szakasza. Túl vagytok a dilemmákon, felfogtátok egymás érveit és érzelmeit, logikusan követitek a monoton lépéseket ahhoz, hogy a bíróság kimondja azt, amit szeretnétek.

Válófélben felütheti fejét a düh, amiért nem sikerül úgy megegyezni a dolgokról, ahogyan az mindenkinek ideális lenne, de remélhetőleg előbb utóbb a béke nyer az egó helyett. Ne lepődj meg, ha a válás folyamata közben párod olyan oldaláról ismerszik meg, amilyet sosem feltételeztél volna róla - lehet, hogy ő is ezt gondolja rólad, de hidd el, jobban jársz lelkileg, ha nem veszed fel a kesztyűt. Okos enged, szamár szenved alapon ne menj bele a kicsinyes harcokba. Koncentrálj inkább arra, hogy hogyan tovább egyedül.

Lassanként hozzászoksz, hogy egyedül ébredsz az ágyban és, hogy a reggeli kávét is egy személyre főzöd le. Egy ilyen reggel alkalmával ne kerülgesd tovább a forró kását, hanem nézz szembe a kérdésekkel: Hol fogsz lakni? Hogyan úszhatnád meg, hogy a szüleidhez költözz? Hogyan tartod majd fent a kocsit egyedül? Kell-e neked autó egyáltalán? Vajon hogyan oszlik fel a baráti társaságotok? Kivel beszélhetsz őszintén? Mit szólnak majd az emberek? Hogyan és mikor lesz így gyereked? És kitől? Leszel-e még valaha szerelmes?

Sok kérdés, ami sok gondolatot ébreszt, melyek pedig még több érzelmet vonzanak magukkal. Tanács: ne próbálj mindent egyszerre megoldani, mert akkor jogosan érezheted egyszer csak úgy, hogy rád szakadt az ég! Kezdd az alap problémáknál, amiket a legsürgősebben kell megoldanod. Készíts egy tervet a következő egy hónapra, hívj össze akár egy válság stábot - a barátok biztosan szívesen segítenek egy ilyen helyzetben, illetve több szempont egyenlő több megoldással.

1. Kezd azzal, hogy kitalálod, hogy hol fogsz lakni. Ha nem tudsz kivenni egy saját albérletet, vagy nem a párod az, aki elköltözik, akkor próbálj összeköltözni egy barátoddal, akivel megoszthatjátok a költségeket.

2. Kérd meg két barátnődet, hogy segítsenek a pakolásban, szanálásban. Volt pároddal szánjatok rá egy-két órát, hogy megbeszéljétek, ki mit visz magával, de a konkrét csomagolást már inkább ne vele csináld, de ne is egyedül. Ilyenkor jól jön a lelki támogatás.

3. Minden olyan költséget gondolj át, amit eddig közösen álltatok. Autó, rezsi, esetleg hitel - mi az, ami továbbra is marad, mi az, ami lemondható, illetve az utolsó fillérig egyezzetek meg arról, hogy ki mit fizet és meddig. Így te sem kerülhetsz szembe váratlan kiadásokkal.

4. Tervezd meg a hétvégéidet előre! A hétköznapokon lefoglal a munka, elterelik a figyelmedet az apró tennivalók, viszont a hétvégéken, amiket eddig együtt töltöttetek, magadba zuhanhatsz. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, találd ki, hogy mi fogsz csinálni. Kirándulj a barátaiddal, látogasd meg a vidéki rokonokat, kezdj el egy új hobbit, járj főzőtanfolyamra, nézd meg a legújabb kiállításokat, csinálj bármit, ami a szabadidődben is a jelenre koncentrál, nem pedig a múltban tévelyeg.

5. Változtass valamit a külsődön! Lehet, hogy klisé, de a megújulás tényleg tudatosítja benned azt, hogy most tiszta lappal indulsz neki a világnak, csinosan és szabadon! Egy új frizura, néhány extrém stílusú ruhadarab vagy akár egy megdöbbentő eredmény elérése a fitness teremben (a sportolás nehéz időkben amúgy is nagyon ajánlott) mind erőt adnak az újrakezdéshez!

K.R.

Kommentek