Útmutató egy rendes randevúhoz

A randizásnak vannak olyan íratlan szabályai, amiket ha mindenki betartana, kevesebb feszengés és fájdalom maradna emlékül. A legfontosabb és leguniverzálisabb, hogy figyelni kell a másikra. Legyünk úgy önmagunk és tapogatózzunk úgy, hogy ne hozzuk kellemetlen helyzetbe a másikat. Aztán ha nem érezzük a kölcsönös szimpátiát, zárjuk le különösebb sérülések nélkül.
 

A legegyszerűbb, ha magát adja az ember, de mindenkinek van rosszabb és jobb formája is. Vegyük elő azt az énünket, amit mi is kifejezetten szeretünk magunkban.

(És bár valószínűleg több hölgy olvassa majd ezeket a sorokat, mint férfi, egy aprócska üzenetet itt zárójelben el kell rebegnem: Uraim, szedjék össze magukat! Csak egy kicsit próbáljatok levenni minket a lábunkról! Férfi kell ehhez a feladathoz! Udvarias, határozott, karakán férfi! Vagy legalábbis valaki olyan, akin látni az őszinte igyekezetet.)

Érkezz időben!

A férfira és a nőre is vonatkozik ez a felszólítás, de ha a nőnek kell várnia egy plusz fél órát, az azért némiképp kellemetlenebb. Ha mégis késel, jelezd a partnered felé. Írj egy üzenetet, hívd fel, és ha túl sokat kell várni rád, ajánld fel neki, hogy üljön be valahova, vagy rendeljen nyugodtan nélküled. Az utcán ácsorogva várakozás, elég lehangoló kezdet.

Ajánlj helyet!

Lehet, hogy a nőnek ezerszer jobb ötlete van, de jó, ha a férfi is tesz egy próbát. Ha volt idő a randi előtt feltérképezni a környéket, egy kellemes, beszélgetésre is alkalmas helyet érdemes bedobni. Egy kiállítás, vagy egy csendesebb koncert is jó ötlet lehet, mert így nem kell azon görcsölni, hogy folyamatosan szóval tartsuk a másikat. Ha mindkét fél táncolósabb, pörgősebb, lehet, hogy egy óra múlva már egy hangos szórakozóhely felé veszik az irányt, közös megegyezésből.

Beszélgess!

Van, aki szereti az egész életét ledarálni, csak hogy kellőképpen tájékoztatni tudja a vele szemben ülőt. Rossz taktika! Kérdésekre és válaszokra van szükség. A hangsúly a párbeszédeken, ne pedig a monológokon legyen! Ha látjuk, hogy a partner kicsit unja a banánt, váltsunk témát.

Ne ferdíts, ne sumákolj!

Nem kell feltétlenül egyet érteni, nem kell mindenáron imponálni. Ha a nő azt mondja, hogy a kedvenc filmje a Casablanca, és a kedvenc színe a rózsaszín, a férfinak nem kell kedvességből ugyanezt hazudnia.

Ha már az első alkalom kisebb-nagyobb hazugságokra épül, mi lesz később?

Fogalmazz finoman!

Nem mindegy, hogy hogyan fogalmazzuk meg azt, ha nem értünk egyet valamiben. Lehet hisztérikusan lázadozni, vagy kedvesen elutasítani. Lehet vitatkozni felnőttek módjára, aztán ha témát váltottunk, majd otthon visszatérhetünk rá fejben, hogy mennyire elviselhetetlen nekünk ez a különbség.

Kerüld a kényes témákat!

Mindenkinek van olyan története, amit nem oszt meg tíz perc után egy idegennel. Ne erőltesse bele senki magát, és a másikat se kínos beszélgetésbe.

Érzékeltetni kell, hogy mi az amit első alkalommal nem kívánna kifejteni, és venni kell a másik oldalról is az ilyen jellegű lapokat.

Mondjuk az exről, és anyáról sem érdemes órákat mesélni...

Hívd meg!

Ki fizessen? Nehéz kérdés. Írtunk is már erről, és a válasz akkor sem egyszerűen a férfi, vagy a nő volt. (Úgy illik, hogy a férfi fizet?)

Függ attól, hogy ki ajánlotta a helyet, hogy mennyire ismeri egymást a két ember, és hogy milyen jellegű fogyasztásban merültek bele.

Egyet azonban biztosan kijelenthetünk. Egy udvarias férfi nem hal bele abba, ha az első randin két pohár borra meg kell hívnia a partnerét.

Sodródj!

Elég gyorsan egymásra lehet hangolódni. Ha mindkét fél hajlik az izgalmakra, és hajlandó eltérni a tervtől, az eredeti teázás helyett, sok más irányba elvihetik a randit. Lehet egy váratlan hajnali séta, egy felesezés, egy mozi... Nem kell feltétlenül ragaszkodni a szabályokhoz.

Ne távozz feltűnően hazug indokkal!

Előfordulhat, hogy a nő, tíz perc alatt halálra untatja a férfit. Az is lehet, hogy nőt emlékezteti a vele szemben ülő úriember az exére, és az első mondat után érzi, hogy ebből nem lesz semmi.

Van egy olyan bevállalós indok, hogy azonnal kiterítjük a lapokat, és a kávét már tét nélkül szürcsöljük tovább, vagy ki is várhatjuk csendben a randi végét.

A leghelytelenebb megoldás az indoklás nélküli, vagy a kamu indokkal történő távozás. Ha valamiért látott egymásban két ember annyi fantáziát, hogy találkozzanak, akkor a kudarcot is illik megosztani.

Zárd le időben!

Ha jól alakul az este, akkor is véget kell neki vetni egyszer. Ha nem indulnak el spontán Párizsba, akkor érdemes megfelelő ponton véget vetni neki. Mielőtt teljesen kiürülne a bár, mielőtt az egyik fél az asztalra borulva aludna el, le kell zárni jókedvűen és szépen.

Jelentkezz!

Mindegy, hogy mi a konklúzió, tudatni kell a másikkal. Nem kell percre pontosan három napot várni ahogy a filmekben, de valamikor jelentkezni kell, lehetőleg akkor, amikor ígértük.

Ha kedvelték egymást a randipartnerek, akkor sokkal könnyebb lesz, de az elutasítást is meg kell tudni mondani időben.

Zs.

Kommentek