Új esztendő kapujában

Nem azon van a hangsúly, hogy megfogadunk-e valamit, vagy hogy mit fogadunk meg. A lényeg, hogy bizakodva várjuk az eljövendőt, hogy hinni akarjunk magunkban újra meg újra, és az üdvözítő változásban is.

 

Ma még megrendelem az utolsó tésztát vagy pizzát, aztán hétfőtől fegyelem van. Hétfőtől, mert ez a hét már az ördögé volt, lévén, hogy ki kellett pihenni a derekas évkezdést. De hétfőtől... mert több türelem nincs!

Nem kell nagyot ugrani és nem leszek Szent, de az új év apropóján igenis próbálom magam egy kicsit jobb irányba taszítani. Legalább hétfőtől, legalább egyszer...

Pedig mekkora marhaság, nem igaz? Hiszen az újévi fogadalom csak arra jó, hogy ne tartsa be az ember őket...

De miért is? Azaz miért ne tehetnénk egy próbát?

A legrosszabb eset az, hogy már szerdán elgyengülök és semmihez nem tartom magam, amit elterveztem. Ez maximum akkora tragédia lehet csak, mint ami már sokszor előfordult velem a múlt évben, szóval gondolom nem keserít majd el túlságosan, vagy nem jobban, mint az eddigi esetek. Fogadkozom újra, aztán meglátjuk.

Mert én bírom a tiszta lapokat. Mindig jó kedvvel töltenek el. Érzem az erőt, ha csak egy rövid ideig is és ezt a lendületet aztán később sem bánom meg, akkor sem, ha elbaltázom.

2017-el kapcsolatban pedig nagyon jót érzek, de tényleg. Bár csak egy napja van még, és eddig csak az őrült szilveszterről, meg az őrült szilveszter kipihenéséről szólt, érzem, hogy igazán kellemes a kisugárzása.

Mert nem is lehet máshogy, nem is szabad máshogy hozzáállni. Mit várhatnánk tőle, ha már ismeretlenül temetnénk? Miért bánna velünk kegyesen, ha már akkor húznánk rá a szánkat, amikor még csak éppen felénk tart?

Jó lesz és kész!

És én is megpróbálok jobb lenni. Megpróbálok kevesebb szemetet tömni magamba, kevesebb szemetet locsogni és sokkal jobban, sok jobbra hasznosítani az energiáimat.

Persze csak hétfőtől, mert most még megrendelem azt a pasztát és megnézek mellé egy agyzsibbasztó televíziós show-t, de csak azért, hogy majd tudjak mint félrerakni. Legyen az a hétfő igazi sokk.

Mint ez a fagyos januári szél, ami már itt ólálkodik egy ideje az ablak alatt, mintha nem tudná, hogy bizony holnap reggelig várnia kell.

Babits Mihály: Új esztendő beköszönt…

(részlet) 1. Új esztendő beköszön régi könyvben új lap új topán a küszöbön ég küszöbén új nap. Ej haj dús az év minden jót igér, minden napja cél és minden éje kéj.

Zs.

Kommentek