Tippek szerelemkeresőknek

"Egyedül vagyok, de nem magányos", "Most nincs időm egy komoly kapcsolatra", "Jól vagyok így, ahogy vagyok" â?? gyakori kifogások ezek, amelyek útját állhatják annak, hogy tényleg boldogok legyünkâ?¦

 

Mostanság, amikor a párkeresés tradicionális forgatókönyve teljesen felborult, amikor a férfiak azért félnek közeledni hozzánk, mert attól tartanak, hogy zaklatással vádoljuk majd őket (és legyünk őszinték, ez a félelem nem minden alap nélküli), amikor már egyre kevésbé ciki szinglinek lenni, amikor a legboldogabbak akkor vagyunk, ha a péntek esténket a gyapjútakarónkba burkolózva otthoni filmnézéssel tölthetjük, akkor bizony nehéz kilépni a nagy nehezen összetákolt komfortzónánkból. Márpedig, közhely ide vagy oda, mindenkinek szüksége van kapcsolatokra, arra, hogy szeressék és muszáj újra és újra megpróbálni, akármekkora csalódások vannak a hátunk mögött. 

Akármennyire eltávolodtunk a hagyományos kapcsolatteremtéstől, akármilyen külső tényezők akadályoznak, egyedül énrajtam múlik, hogy megtalálom-e a szerelmet, vagy sem. Erre a valójában igen magától értetődő felismerésre jutottam két évvel ezelőtt, több hónapon át tartó begubózott állapot után. Most pedig megosztom veletek, milyen technikákhoz érdemes folyamodni, hogy legyőzzétek a magányt -- én is nagyjából így tettem:

1. Bontsd le a saját magad által felépített barikádot.

A magam részéről például bevezettem ezt a szokást: ha választhattam, hogy otthon maradok este vagy társaságba megyek, szándékosan az utóbbit választottam. Akármennyire vonzott a kényelmes kanapé és a Homeland legújabb epizódja, ha kellett erőt vettem magamon pusztán azért, hogy lássak más embereket, ismerős és ismeretlen arcokat. Amikor már elég jól ment, elkezdtem tovább gondolkozni azon: mik azok a szokásaim, amik szakadékot teremtenek köztem és a környezetem között. Nem jut eszembe semmi, amiről beszélgethetnék egy házibulin, ezért inkább a sarokban ülök és a telefonomat böngészem és az otthoni forró kakaó után ácsingózom? Mindig csak a barátaimmal töltöm az időt ahelyett, hogy új ismeretségekre tennék szert?

2.  Tölts tudatosan kevesebb időt a képernyő előtt.

A digitális világ szuper dolog, aminek az áldásaiból naponta részesülünk mindannyian, de nem helyettesíti a kézzelfogható valóságot. A telefonos, emailes, Skype-os beszélgetések mellett muszáj több időt tölteni személyesen is a barátainkkal és a rokonainkkal. Ezért bevezettem, hogy hetente legalább egyszer összefutok egy-egy ismerőssel, olyannal, akivel már régen találkoztam. Erre általában hétvégén van időm, ami azt is jelenti, hogy nem múlik el többé két nap anélkül, hogy kidugnám az orrom.

3. Írj egy listát, hogy miért vagy egyedül.

Az Éva oldalán már volt, aki megtette... Akárhogy is, minden "idült" szinglinek van legalább egy, de inkább sok oka arra, hogy egyedül él. Például az, hogy "olyan magának való". Vagy alacsony az önértékelése és úgy gondolja, hogy nem kellene a férfiaknak. Vagy nehéz gyerekkora volt, szigorúan nevelték és ezért azt szokta meg, hogy saját magán is mindig a hibákat veszi észre ahelyett, hogy a jó (szép, vonzó, vicces) dolgokat is legalább ennyire értékelné. Ülj le egyszer és gondold végig, hogy valóban "alkatilag" erre vagy-e ítélve! Akár pszichológus vagy coach segítségét is igénybe veheted. Erről jut eszembe...

4. Kérj segítséget.

Nincs annál nagyobb ciki, mint megkérni egy ismerősödet, akiben megbízol, hogy mutasson be egy bizonyos valakinek, ugye? Dehogy nincs! Miért ne ragadnál meg egy kínálkozó lehetőséget? Az viszont fontos, hogy tényleg megbízható személy segítségét vedd igénybe, akárhogy is ajánlkozik a közismerten pletykás barátnőd. És igen, itt is jól jöhet a terápia, akár pszichodráma formájában, ahol "gyakorolhatod" is az ismerkedést.

5. Válassz olyan szabadidős tevékenységet, amit tényleg élvezel.

És lehetőleg olyat, ahol nagy számban megfordulnak az ellenkező nem tagjai. Koncentrálj magára a hobbira vagy sportra, mert a közös aktivitáson keresztül jobban megismered, akit keresel.

6. Kezdeményezz.

A régóta "begubózott" introvertáltak számára ez az egyik legnehezebb, ezért érdemes online társkereső oldalon kezdeni a kísérletezést. Ha megtetszik valakinek a profilképe, akkor ne várd meg, amíg az illető lovagiasan közeledni kezd hozzád, hanem írj neki! Hál'istennek az online társkereső oldalak a 21. század elvárásaihoz igazodva lettek kifejlesztve, ezért senki sem fog meglepődni, ha nő létedre megszólítasz egy férfit. Sőt, kifejezetten hízelgőnek fogják találni! Ebben a meggyőződésemben egy amerikai társkeresés-tanácsadó is megerősített: Amy Webb egy Ted-beszélgetésen elmondta, hogy statisztikák szerint is szignifikánsan több randin vehet részt az, aki "nő létére" felveszi a kapcsolatot az online társkeresőkön található (szimpatikus) férfiakkal.

7. Állj készen.

Te nem ismerkedsz a metrón, tehát teljesen mindegy, hogy a melegítődben, egy hete nem mosott hajjal szállsz-e fel rá, ugye? Hát ez az, ami nem igaz! Bárhol, bármikor felbukkanhat életed szerelme, ezért érdemes nyitottnak lenned. Szóval húzd ki magad, ne hanyagold el a külsődet, legyen tiszta a cipőd, viselj olyan outfitet, amiben tényleg magabiztosan érzed magad – a magabiztosság azonnal megtérül majd, észre fogod venni, hogy sokkal többen megnéznek, mint annak előtte. Egyáltalán nem kell puccparádéban járnod minden áldott nap; a férfiak a kényelmes hétköznapi eleganciát is díjazzák, sőt.

K.R.

Kommentek