Szilveszteri kedvcsináló

33 éves pesti nőként úgy érzem, a karácsonyi mizéria legközelebb akkor fog lázba hozni, ha lesz egy gyerekem.
A rokonaimat rendszeresen látogatom, mert mindenki pesti, karácsonyfát évek óta nem veszünk (kicsit lustaságból, kicsit spórolásból), ráadásul sose voltunk „ajándékozós” család… Nálunk általában egyszerű a karácsony: hárman vagyunk tesók, felszállunk a 6-osra, és elmegyünk a Nyugatiig, a szüleim ott laknak. Anyu kiteszi az asztalra a 40 centis műfenyőt, kihozza a régi díszeket, és mi feldíszítjük. A legtöbb dísz végigcsinálta velünk a gyerekkort, úgyhogy csak a legmasszívabbak élték túl: egy lila girland, pár szívecskés aranyszínű masni, egy boszorkány, pár csillogó gömb, és a karácsonyfa csúcsdísze: a kismajom. Szóval jógyerekek módjára feldíszítjük a fát, aztán kajálunk. És hát számunkra ez jelenti a karácsonyt, a közös kajálás. A halászlé-rántotthús-sültkrumpli szenthármasság együtt finom, nagyokat dumálunk, és társasozunk. Anyám általában kézkrémet vesz nekem, az egyik öcsémnek naptárat, a másiknak tollat és bonbont.
 
Kamaszkorom óta izgat egyre kevésbé a karácsony, és lett egyre meghatározóbb a szilveszter. Már 16 évesen eljártam a barátaimmal szórakozni, és december 31.-én nincs takarodó! A szilveszter akkor a szabadság ünnepe, és a felnőtté válás jelképe volt.
Persze ez ma már máshogy van! Ha azt veszem szabadságnak, hogy este elmehetek bulizni, akkor minden nap szilveszter (és minden nap másnap). Nem, ezt nem kívánom magamnak! Már csak azért sem, mert a szilveszterre is kezd rátelepedni a kötelező decemberi stressz: megvenni a legjobb ajándékot, megsütni a legjobb bejglit, és megtalálni a legütősebb újévi bulit...
 
Pokolba a tökéletes szilveszterrel! Hát nehogy már azon stresszeljünk, hogy elég jól fogunk-e szórakozni?! Ez nem lehet presztizskérdés… Basszus, akkor inkább egyedül pezsgőzöm otthon, és a kádban várom 2018-at!
Pedig az újév megünneplése fontos!
 
Decemberben egyre több olyan cikk, és műsor jön ki, amiben summázzák 2017-et. Mi történt a világpolitikában, itthon, a popzenében, a moziban, a kultúrában. Ha egy ilyen listát végignézek, egy-egy pillanatra mindig elkap a nosztalgia. Mit csináltam, amikor a Testről és lélekről megkapta a Berlini filmdíjat. Hol voltam, mikor hallottam a Londoni tragédiáról, és úgy döntöttem, idén inkább nem megyek Nagy- Britanniába nyaralni. Ha a világ minden része számot vet arról, hogy miért is volt fontos 2017, akkor lehet, hogy nekem is át kéne gondolnom, hogy Nekem mit jelentett az elmúló év?
 
Sugár Flóra 2017-es évét nem fogják megírni az újságok…
Pedig szerelmes voltam januárban, és szingli lettem áprilisban. Elkezdtem írni októberben a Blansnak, és felmondtam egy multinál decemberben. Csatlakoztam egy zenekarhoz márciusban, akik feloszlottak júniusra. Tavaly Berlinben szilvesztereztem, Amszterdamban töltöttem a születésnapomat, és Varsóban találkoztam egy barátnőmmel, akit majd’ 10 éve nem láttam. Ezek nem hírértékű történések. Mégis, az én évemet jobban meghatározták, mint az új 2000 és 5000 Forintosok, amiket mostantól évekig használunk majd.
 
Az újév megünneplése fontos, sőt az óév elbúcsúztatása szintén!
December 31.-én, szilveszterkor visszagondolunk, milyen tervekkel vágtunk bele 2017-be, és hogy ezekből miket tudtunk megvalósítani. Hogy milyen váratlan ajándékokat kaptunk a sorstól, vagy mi volt az, ami hirtelen felforgatta az életünket. Hogy mit szeretnénk magunkkal vinni 2017 sikereiből és értékeiből, és mit hagynánk inkább magunk mögött. Hogy mit folytassunk 2018-ban, és mit csináljunk máshogy.
A szilveszteri ünneplés visszatekintés az épp elmúló évre, és egy reményteli, körvonalazása a jövőnek. Fontos, hogy legalább benyomások szintjén megérezzük, mit akarunk a jövőtől, és próbáljuk meg olyan emberekkel körülvenni magunkat, akik támogatnak minket, hogy képesek legyünk a legjobbat kihozni magunkból 2018-ban.
 
 
Az ünneplés mindenkinek másmilyen, és egy buli is más-más miatt lesz felemelő. Én szeretek nagy társaságban lenni, és sok emberrel találkozni, de valakinek a különleges étel a fontos, a jó zene, vagy a festői helyszín. Egy wellnesshétvége a csajokkal, vagy a párommal ugyanannyira megadhatja a ráhangolódást az újévre, mint egy családi vacsora, vagy egy szűkkörű házibuli.
Sőt! Még akár egyedül is koccinthatunk magunkkal a kádban, csak az a fontos, hogy nézzünk szembe magunkkal, és január első perceitől próbáljuk meg elérni a 2018-ra kitűzött célokat, legalább azzal, hogy belegondolunk, mire is vágyunk az elkövetkező boldog új évben!

Kommentek