Szeretetnyelvek

Szeretni könnyű, igaz? Érzed, átadod, kimondod, és a másik elfogadja. Úgy szereted őt, ahogy szeretnéd hogy téged szeressen, és akkor nem lehet baj. Ha ilyen könnyű lenne...

Van ez a párterápiai fogalom, ami szerint öt szeretet nyelv van, és nagyon nem mindegy, hogy kinek hogyan fejezed ki az érzéseidet. Nem mindegy, hogy hogyan próbálod szeretni a másikat. Hiába hajtogatod a kedvesnek, hogy micsoda csodalény, ha ő tetteket vár bizonyíték gyanánt, és attól lenne boldog, ha nem felejtenél el zsemlét hozni neki a boltból.
 
Lehetsz akármilyen őszinte, féltő, óvó, támogató, mind hiába, ha nem úgy adod ezt át a másiknak, hogy ő is megértse, átérezze.
Idő és őszinteség, meg jó adag önzetlenség is kell, hogy kiismerjük, s jól szeressük egymást, és ráadásul kedden reggel nem biztos hogy ugyanúgy működik az, ami bevált szombat este.
 
Minél nyugodtabb és stresszmentesebb közegben él az ember, annál jobban ráérez a szavakra, a helyes tettekre, és annál könnyebb a csiszolódás… de az a szó, hogy stresszmentes, szinte viccnek hangzik a mai felgyorsult világban…
Stresszmentes élet?! Dolgozol, gyereket nevelsz, barátságokat kötsz, de egyik sem megy pofonegyszerűen.
Egy rosszabb nap néha úgy elkap, hogy védekezni sem tudsz.
 
Lekésel egy buszt, leteremt a főnök, tönkrevágod a szervezeted az öt kávéval meg a futás közben bekapott szendviccsel. Feszült leszel és figyelmetlen, ami még tovább ront egy csomó helyzeten, és ha még vár is valaki otthon, könnyen megeshet, hogy nem omolhatsz a karjaiba megnyugvást keresve, mert pechedre ő is éppen kivan a sok apró bökkenőn.
 
Nem vitte le a szemetet, nem fizette be a csekket, nem hajlandó megmondani a gyereknek, hogy tanulja meg a leckét. Közben a szomszédéknál hangos zene szól, és pattan mindenki a legkisebb félreérthető szóra.
Amikor az agyad majd felrobban és szeretet kéne, nem tudod szépen kérni, és nem tudod adni, és hiába tudod, hogy mindketten megnyugvásra vágytok, csak ajtócsapkodás lesz belőle.
Ha te vagy a meditáció királynője, talán a 10-ig vagy éppen 100-ig számolás után mély levegőt tudsz venni, és békülést tudsz kezdeményezni, és talán aznap leteszitek a csatabárdot, de a keserűség kibukhat egy újabb veszekedés alkalmával.
Nem vagyunk robotok, de gépies memóriával véssük magunkba azokat a szavakat, amivel egyszer megbántott a másik, vagy azt a fájó féligazságot, ami a mi szánkon csúszott ki.
 
Soha nincs vége magunk és a másik tanulásának.
Minden nappal és évvel alakulnak a dolgok, és bizony mindig lesz problémás helyzet.
És első körben fontos elhinni azt, hogy ez így jó.
Minden lent hozhat fentet, minden béna mondat javítható egy okosabban átgondolt másikkal.
Szeress. Törekedj rá, hogy jól szeress. Mutasd meg a másiknak, hogy ő hogyan szerethet jól, és amíg kűzd érted egy ember, te se add fel.
 
Ültünk egyszer egy nappaliban, és egy másik pár előtt rendeztünk le egy mini feszkót egymás között. Vannak ilyen gyors és ártalmatlan vitáink, ami lehet hogy bizonyos embereknek furcsa vagy vad, de mi már régen megtanultuk, hogy nekünk ez kell, működik, és a végén minden rendben lesz.
A lány és a fiú figyeltek minket, majd mikor elcsendesedtünk egymásra néztek, és kicsit önmaguknak, meg kicsit nekünk is mondták, hogy: Mi sosem veszekszünk.
Ha jól emlékszem csak legyinteni és aprót kacagni tudtunk ezen. Hiába fejtegették tovább, mi azt éreztük, hogy ez vicc. Olyan nincs!
 
Mindannyian összekülönbözünk, vitázunk, veszekszünk (vagy hívja ki hogy akarja) azzal akit igazán szeretünk, mert ez elkerülhetetlen.
Ha azt akarod, hogy ismerjen, ha beengeded és látni akarod teljes valójában, nem csak a kedves összekacsintásokon kell túlesni újra meg újra, hanem az ember és ember közt feszülő ellentéteket is át kell rágni, fel kell dolgozni időnként.
Ha nektek úgy jó, hogy ritkán nagy vitákat toltok, tegyétek. Ha nekünk napi három “teelmészafenébe” kell, akkor mi meg tegyünk így.
Állapodjunk meg, legyen rutinunk a rossz feldolgozására éppúgy, mint a jóra. 
 
Ha neki az kell, hogy virággal békítsd, hát sose sajnáld egy szál rózsára. Ha ő hallani akarja, hogy szeretlek, ha ő hosszú öleléssel vigasztalódik, hát azzal kérj bocsánatot.
 
Ha tudod, hogy ő mitől érzi szeretve magát, és meg tudod adni, minden fájdalmas etapot magatok mögött tudtok hagyni. Ha ő tudja, hogy feléd hogy közeledjen, és képes is rá, tiétek a világ.
 
Szeress jól, és mutasd meg, hogy hogyan szeressenek!
Ez lehet minden vita vége, és ez lehet a hosszútávú boldogság egyetlen kulcsa.

Kommentek