Szájra puszi a gyereknek: igen vagy nem?

David Beckham saját gyerekeit szájra puszival köszönti, ami igazi lavinát indított el a közösségi hálón. Megosztó téma, és ahány szülő annyi indok pro és kontra. Vannak, akik szerint beleszól a pszichoszexuális fejlődésbe, és akadnak, akik szerint ez csak egy családon belüli szokás a szeretet kifejezésére. A biztonság kedvéért megkérdeztük Roboz Gabriella pszichológust is, mit gondol a témáról.

A Beckham házaspárnál tradíció
„Minden gyerekemnek a szájára adok puszit, amikor találkozom velük köszönésképpen” – nyilatkozta egy alkalommal David Beckham. Idén június 2-án a Facebook oldalára majd az Instagramra is feltöltötte azt a képet, amin éppen szájon puszilja Harper nevű öt éves lányát. Kevéssel ez után elindult a lavina, és a majdnem kétezer hozzászólásban estek egymásnak rajongók, szülők és barátok egyaránt. A világhírű focista azzal próbálta lezárni a vitát, hogy a 18 éves Brooklyn nevű lányát talán már nem köszöntené így, hiszen az egy kicsit bizarr lenne. Ámbár Victoria és ő is ezzel a szokással nőttek fel, és így nevelték a közös gyerekeiket is. Mindezt azzal indokolták, hogy szeretnék számukra kifejezni a szavaknál erősebb módon, hogy mennyire szeretik őket, hogy megvédik és mindenben támogatják őket. Később a feleség, Victoria Beckham is feltöltött egy képet, amin szájon puszilja lányát. Nagyon sok szülő, hozzájuk hasonlóan úgy gondolja, hogy a gyereknek adott szájra puszival nincs semmi baj. Hiszen ez egyfajta jele a gyengédségnek, az összetartozásnak a családon belül, aminek abszolút nincsen erotikus, vagy szexuális vonatkozása. Amikor a férj, vagy a feleség hazajön a munkából egymást is szájra puszival köszöntik, mely egy mélyebb kapcsolat jele és semmi több. Ennek a logikának a mentén a kisgyerekeknek adott szájra puszi is a szeretet kifejezőeszköze lehet.
 
Tőlünk nyugatra elfogadott
Az internetes felmérések a témában egyértelműen azt mutatják, hogy egy bevett és elfogadott szokásról van szó, ha Nyugat - Európára vagy Amerikára gondolunk. A Daily Mirror oldalán a válaszadók 83%-a szerint teljesen normális a gyereknek adott szájra puszi. A brit Huffington Post oldalán közel 63 %-a a megkérdezetteknek osztja ugyanezt a véleményt, és csupán 23% -a a válaszadóknak nyilatkozta azt, hogy a szájra puszi elfogadottsága nagyban függ a gyerekek életkorától. Sokaknak teljesen elfogadható, hogy a pici babáknak szájra adnak puszit, míg a kamaszoknak már nem. „A mi társadalmunkban, Magyarországon valóban nem megszokott – főként a nagyobb gyerekek esetében - a családon belüli szájra puszi. Ugyanakkor az angolszász kultúrákban, vagy például Németországban teljesen természetes a szülői vagy nagyszülői szájra puszi még nagyobbaknál is.” – mondja a pszichológus.
 
Megzavarhatja a gyereket?
Csak ha szexuális töltettel történik. Sajnos azonban az a helyzet, hogy a felnőttek, ha akarják, ha nem, a szájra adott pusziról igen is gondolnak valamit, ami jóval több lehet, mint azt egy kisgyerek megérthet, vagy felfoghat. Akadnak pszichológusok, akik szerint a szájra puszival csak a szerelmes felnőttek köszöntik egymást, és ez nem tartozik a gyerekekre. Roboz Gabriella azt mondja, minden attól függ, hogy a szülő és a gyerek, tehát a két résztvevő hogyan áll a dologhoz: „Nem az a kérdés, hogy mit teszünk, hanem hogy a cselekedetnek mit tulajdonítunk. Ha a puszit adó és a puszit kapó is egyaránt teljesen természetesnek érzi és kezeli a gesztust, akkor az egyikük lelkének sem fog ártani, legfeljebb csak akkor, ha a környezet megbotránkozását, elítélését tapasztalják. Egészen más kérdés, ha valamiféle kényszerítés működik a kapcsolatban, azaz a gesztust valamelyik fél kellemetlen érzésekkel kénytelen átélni. Ilyen esetben azonban a szülői visszaélésnek egyéb jelei is vannak. Érdemes viszont odafigyelni arra, hogy ha mi magunk természetesnek tekintjük is és kölcsönösen jólesően éljük is át a szájra puszival való búcsúzást, szeretet-megnyilvánulást, a külső megfigyelőkben, elsősorban a gyerekekben negatív reakciókat válthat ki a látvány.” – magyarázza Roboz Gabriella pszichológus.
 
Életkorfüggő?
Ha már szájra puszi a gyereknek a kérdés, akkor a legtöbb ember három éves korig elfogadhatónak tartja ezt a szokást családon belül, ám az idősebb gyerekek esetében egyre kevésbé tolerálják, főként, ha ez látványosan, mások előtt történik. Roboz Gabriella pszichológus szerint a szájra puszit a gyerekek az esetek többségében kinövik. „Ahogy szinte magától, ösztönösen alakul ki a szájra puszi iránti késztetés, úgy magától is múlik el. Az öt-hat éves már az arcát tarja a szája helyett, és ő is oda ad puszit. Ebben az életkorban már nagy jelentősége van a gyerekeknél a nemi identitásnak, ismerik már a szerelem fogalmát – esetenként az érzését - is. Ekkorra már – legalábbis egészséges pszichoszexuális fejlődés esetén - általában tisztában vannak a szerelmes csók (amit a felnőttek, pl. apa és anya egymásnak adnak) és a puszi közötti különbséggel, és ők maguk is tiltakoznak a már többletjelentéssel felruházott szájra puszi ellen.” – vallja Gabriella

Kommentek