Segítség, utál az anyósom!

Fintorog a vacsorád láttán, felhúzza az orrát, amikor belép a lakásotokba és epés megjegyzéseket tesz az öltözködésedre. Ne aggódj, nem te vagy az egyetlen nő a földön, akit ki nem állhat az anyósa. A kérdés már csak az, hogy mit tehetsz azért, hogy ez megváltozzon?
 

 Először is, oszlassuk el a városi legendát: a legtöbb nő azt gondolja, hogyha elég boldoggá teszi szerelmét, akkor anyósának szeretete borítékolható. Nos, ez nem így van.

Minél boldogabbá teszed párod, édesanyja annál féltékenyebb lesz rád. Állítólag, a 17. században, bizonyos afrikai törzsek esküvői szertartásain még előfordult, hogy a férj édesanyját tálcán kínálták fel a lagzi vendégeinek. Khm. Lásd be, hogy időnként te is teljesen egyetértesz ezzel a hagyománnyal!

A rózsaszín köd bárányfelhős szakaszában még úgy érzed, nincs mitől félned, hiszen ez az erős, daliás herceg az oldaladon, bármikor megküzd a tűzokádó sárkánnyal, minekutána győzelemittasan vágtattok el a szivárványba egy unikornis hátán és boldogan éltek, míg... be nem mutat az anyjának. Mert mi van akkor, ha az a bizonyos sárkány, nem más, mint a félelmetes anyós? Házasság ide vagy oda, a párod anyja legtöbbször igenis egy erőt próbáló jelenség bimbózó párkapcsolatotokban, ami ha nem vigyáztok, komoly gondokat okozhat, akár hosszútávon is.

Te őszintén úgy érzed, nem érdemled ezt a bánásmódot, hiszen te csak annyit tettél, hogy beleszerettél a fiába, aki viszonozta érzelmeidet és nem akarsz mást, mint a világ legboldogabb férfijává tenni őt. Ez miért bosszantja annyira anyósod? Miért kezel az anyósod ellenségként ahelyett, hogy tárt karokkal ölelne, amiért végre nem neki kell kimosnia az alsónadrágokat, vasalni az ingeket, megfőzni a vacsorát és kamillateát főzni, amikor kisfia "halálán van" egy kisebb nátha alatt.

Lássuk az anyós oldalát! Talán egy icipicit meg lehet érteni fujjolását, hiszen egy komoly kapcsolat láttán eluralkodik rajta a pánik, mert megvan annak a lehetősége, hogy valaki elrabolja az ő pici fia szívét, illetve, hogy lesz egy nő az életében, akire fiacskája nagyobb figyelmet és szeretetet fordít, mint rá. Amennyiben párod egyke, úgy halmozottan nehezített pályán indulsz, hiszen anyósod figyelme sosem oszlott meg gyermekei között, minden energiáját az ő egyetlen babszem Jankójára fordíthatta. A mellőzöttség fájdalmas érzése már az első találkozásotokkor rátör, ami egy anyának förtelmesen nehéz, hiszen addig ő volt a napfény gyermeke borús napjain, a mentőöv a viharos hullámokban és természetesen a tökéletes szakács. Erre jössz Te, és felrúgod az olajozottan működő gépezetet, a fátyolos idillt.

Bármennyire is érzed igazságtalannak anyósod viselkedését irányodban, el kell fogadnod a tényt, miszerint ő már valószínűleg nem fog sokat változni, a kor és a szokások sokkal nagyobb hatalmat adnak annál, mintsem hogy őt túlzott bűntudatot érezzen amiatt, hogy egyenesen kikészít téged. Sajnos, ebben a helyzetben neked kell lépéseket tenned, amivel enyhítheted a tüneteket, melyeket az efféle mérgezés okoz. Talán ha kitartóan kedveskedsz, anyósod megenyhül, ami hidd el, jól fog jönni az évek során. Tedd félre az egódat, és tégy egy próbát! Ha nem jön be, akkor még mindig dédelgetheted magadban azt a bizonyos afrikai szokást...

 

1. Kérd ki a tanácsát, minél több dologban.

Hívd fel és kérdezd meg, hogy milyen padlótisztítót használ, amitől mindig olyan finom illat van nála, vagy hogy hogyan készíti a kovászos uborkát, esetleg, hogy milyen módszerrel rendszerezi gardróbját. Hidd el, jól fog neki esni, hogy elismered tapasztalatát és egy idő után szimpatizálni fog veled, amiért jó háziasszony próbálsz lenni.

 

2. Sose próbáld meg elkészíteni párod kedvencét úgy, ahogyan az anyukája csinálja!

Ez egyenesen kihívásnak tűnik majd anyósod szemében és csak felerősödik benne a kéretlen érzés, hogy az ő módszereivel próbálod magadhoz édesgetni fiát.

 

3. Dicsérd meg öltözetét, sminkjét, frizuráját.

Mindig és mindenkor.

 

4. Hívd át hozzátok akkor is, ha párod nincs otthon!

Teázzatok, vagy főzzetek valamit együtt, miközben fiatalságáról, terhességéről, munkáiról kérdezgeted. Arra figyelj, hogy az elején ne oszd meg vele legféltettebb titkaidat, mert sajnos, azokat egy óvatlan pillanatban ellened fordíthatja... Várj még egy kicsit azzal, hogy bizalmasodként kezeld.

 

K.R.

Kommentek