Rázd gatyába a karriered!

Általában nagy lendülettel esünk neki az otthonunk nagytakarításának, vagy egy általános lomtalanításnak minden évszakban, de legalábbis tavasszal és ősszel biztosan. De mi a helyzet a karrierünkkel?

 

Nem csak az otthonunkra fér rá néha egy nagytakarítás, hanem a karrierünkre is.

Tapasztalatom szerint annak rendbetételére, egyengetésére már nem fordítunk ilyen rendszerességgel elegendő energiát. Az eredmény pedig sokszor az, hogy ülünk a kis pocsolyánkban, és elképedve nézzük, miért nem változik körülöttünk semmi. Hát azért, mert nem teszünk érte! Pedig néhanapján, – főként mikor már szükségét is érezzük – nekieshetnénk a munkánkkal kapcsolatos dolgok átvilágításának és felfrissítésének, hogy már csak önmagában is naprakészebbek lehessünk. És azért is, hogy képesek legyünk a megfelelő időben megtenni a fejlődés irányába vezető lépéseket. Nézd meg, mi az az öt lépés, ahogyan szerintünk érdemes nekilátni egy karrier gatyába rázásának! 1. Tedd rendbe a közösségi oldalaidat!

Szanáld ki a fotóidat és hozzászólásaidat a Facebookon, tedd az oldaladat látogató biztossá! Ezalatt a leendő munkáltatókat értjük, akik elkerülhetetlenül rád fognak keresni a neten, mielőtt esetleg behívnának egy interjúra. Tehát nem biztos, hogy a kicsit előnytelenebb, kicsit bulizósabb képek már átmennek a rostán: próbálj meg mérlegelni! Aktualizáld a Linkedin profilodat: tegyél ki egy komolyabb, energikusabb profil fotót magadról; böngéssz a cégek között, töltsd fel a legújabb eredményeidet, publikációdat, céges elismeréseidet! 2. Gondold újra, tökéletesítsd az önéletrajzodat!

Szedd ki a töltelékszöveget; tegyél rá aktuális fotót; nézd meg, hogy jók-e az elérhetőségeid; emeld ki azokat az infókat, amiket fontosnak tartasz; írd bele az aktuális pozíciódat, eredményeidet, stb! Ne felejtsd el feltölteni őket az általad használt állásportálokra, ahova előzőleg regisztráltál! Küldd be mind a magyar, mind pedig az idegennyelvű CV-det fejvadászcégekhez! Készülj a következő állásbörzékre: informálódj jó előre a kiállító cégekről, ha van szimpatikus közöttük, készíts egy rájuk szabott önéletrajzot is, amit magaddal tudsz majd vinni!  3. Frissítsd fel a baráti kapcsolatokat!

Ápold a kapcsolati tőkéd, tartsd a kapcsolatot régi barátokkal, ismerősökkel, volt kollegákkal, csoporttársakkal! Sosem lehet tudni, honnan jöhet egy felkérés, vagy egy jó állásajánlat! Néha igyatok meg együtt egy kávét, vagy írjatok rá egymásra e-mailben! 4. Rakj rendet az asztalodon!

Mindegyiken, amit csak munkára használsz. Tedd átláthatóbbá a teret, ne ülj ezer éves papírfecniken, amik már soha nem fognak kelleni semmire! Vegyél, vagy készíts néhány új rendszerezőt, amivel meggátolhatod, hogy eluralkodjon a káosz! Töröld át az elektromos kütyüket is, fertőtleníts, hogy ne hemzsegjenek körülötted a bacik, miközben dolgozol! Egy rendezett környezetbe te is biztosan jóval szívesebben ülsz majd le, hogy nekiláss a napi tennivalóidnak! 5. Válogasd át a munkahelyi ruhatárad!

Pontosan tudjuk milyen hamar képes egy gardrób "magától" lezülleni! :-) Komolyra fordítva a szót, érdemes tartanod legalább egy gyors átválogatást, amikor megnézed, biztosan mindent használsz-e azok közül a munkahelyeden, amik a szekrényben lógnak! Próbáld fel a zakókat, nadrágokat, keresd meg a hozzájuk illő öveket, táskákat, kiegészítőket! Akár előre is összeállíthatsz néhány komplett szettet, amit csak ki kell majd reggel venned a helyéről. Ha valami hiányzik, azt gyorsan pótold, nehogy egy sietős napon kelljen mérgelődnöd a hiányos öltözéked miatt! Ellenőrizd a cipő sarkakat is, ha kell, vidd el őket egy kis javításra! Nézd meg, hogy milyen összeállításokban tudsz elmenni egy interjúra, ha nem érzed teljesnek a ruhatárad, szerezz be egy-két divatos kiegészítőt! Ez a legélvezetesebb része az egésznek, ugye?

Kommentek