Összekuszálódtak a gondolataid? – Rakj rendet!

Nekem az anyukám tanította meg azt a trükköt, idestova harminc évvel ezelőtt, hogy a szekrényemben és a polcomon elvégzett rendrakás, és szelektálás hasznos lehet akkor is, ha éppen rossz a kedvem, vagy nem vagyok a toppon. Azóta könyvet is írtak róla, sőt rendterápia is létezik. Egy biztos, ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent, amilyen a szekrényed belül, olyan az életed kívülâ?¦

 

Rend a lelke mindennek

Amikor a régi dolgaidat, személyes tárgyait vizsgálod, és felteszed magadnak a kérdést, hogy kell ez nekem, szükségem van rá, használtam az elmúlt két és fél évben, néha a válasz magától értetődő nem, néha azonban még kötődés tapasztalható. A változás az új azonban csak úgy tud testet ölteni, ha helye van. Amikor régi dolgaidtól megválsz, teret adsz az újnak. Ahogy lassan rendet raksz a dolgaid között, úgy rendeződnek el benned is a megválaszolatlan kérdések, úgy simulnak el a problémák, és találsz megoldást a téged foglalkoztató hatalmas kérdőjelekre.

A ruhásszekrény, a nagy mumus

A legjobb, amivel kezdheted a rendrakást az a ruhásszekrényed. Kezd először a fiókokban fekvő fehérneműkkel. A szakadtakat, megfakultakat dobd ki. A fél pár zoknikat se tartogasd, ha eddig nem került elő a párjuk, már nem valószínű, hogy megleled. Aztán térj át a felsőkre, a nadrágokra, szoknyákra, alkalmi ruhákra. Amit már nem vettél fel vagy jó négy éve, rakd össze a rászorulóknak. Amibe eddig nem fogytál bele, azoktól is búcsúzz el, ne foglalja a helyet. Meglásd a szépen rendbe rakott szekrényed jó érzéssel fog eltölteni.

Akár az egész házban

Hidd el, egész gyorsan bele lehet jönni. A lényeg, hogy lépésről, lépésre haladj, ne akarj rögtön egy nap alatt az egész lakás végére érni. Teljesíthető küldetéseket tűzz ki magad elé, például az előszobában először a cipők között rakj rendet. A nem hordott, széttaposott, meguntakat dobd ki. Ami még használható, de nem szereted, meguntad, azt csomagold össze, és vidd el a megunt ruhákkal együtt a helyi karitaszba, vagy akár megpróbálhatod eladni a neten. A lényeg azonban, hogy a lakásból menniük kell. Aztán folytathatod az előszobaszekrénnyel, és elpakolhatod a sálakat, kesztyűket, sapkákat és így tovább.

És a telefonod?

Ne felejtsd ki a rendrakásból a saját telefonodat sem, sőt ezt kiterjesztheted az össze okos kütyüre, ami a kezed ügyébe kerül, a laptopodra, a tablettre, no meg persze az asztali gépre is. Szánd rá az időt, és vedd végig az ismerőseidet. Akinek a neve már az sem tudod, milyen arcot rejt, vagy miért írtad bele a névjegyzékbe, azt töröld. Azokat az appokat, amelyeket már nem használsz, szintén távolítsd el, csak úgy mint az elküldött, beérkezett, vagy piszkozat mappát az üzenetek menüpont alatt. A galériát is pucold ki, és csak azokat a képet, videókat tartsd meg, melyek valóban fontosak számodra. Az ezer éve lefényképezett házi feladat, például nem ilyen. Ezt a tevékenységet végezheted üresjáratban is, amikor a gyerekre vársz, vagy a fogorvosnál csücsülsz.

Bogáti Gabi

Kommentek