Öleltél ma már?

A fizikai érintés létszükséglet. Számos kutatás bizonyította, hogy azok a kisbabák, akiket napjában többször ölelnek, gyorsabban és egészségesebben fejlődnek. Ám az ölelés jótékony hatása nem csak a csecsemőkre korlátozódik. Öleld meg azokat, akiket szeretsz naponta többször is, a változás nem marad el!

 

A minimum a napi négy!

A tudósok és Virginia Satir neves család pszichológus szerint a kisbabáknak legalább napi négy ölelés szükséges a túléléshez, napi nyolc a stabil, érzelmi élethez, és legalább tizenkettő az egészséges súlygyarapodáshoz. Persze minél több annál jobb. Az ölelést nem lehet túladagolni. Az ölelés oldja a stresszt, csökkenti a fájdalmat, gyógyít, és elősegíti a kötődést, a jó kapcsolat fenntartását.

Óvodás korban kezd megfakulni

A kisbaba fejlődésével, majd a kisgyerek rohamos önállósodásával elkezd megfakulni az ölelések emléke, és sajnos egyre ritkábban ölelünk, egyre kevesebb a fizikai kontaktus a gyerekeinkkel, sőt a szerelem elmúltával a felnőtt kapcsolatokból is el-eltűnik. Nem kellene azonban, hogy ez így legyen! Ne szokjunk le az érintésekről, az ölelésekről, erről a hangtalan, ám annál jóval beszédesebb kommunikációról! Hiszen az érintésnek, azon belül is az ölelésnek mágikus ereje van!

Legősibb nyelvünk

Az ölelés, csak úgy, mint a nevetés felszabadítóan hat ránk. Elűzi a rossz gondolatokat, mérsékli a fájdalmat, és csökkenti a stresszt, a szorongást. Minden anyuka ösztönösen öleli a kisgyerekét, ha elesik, és felsérti a térdét, ha fél, vagy valami bánat érte. Ám lényeges, hogy ne csak akkor öleljünk, ha baj van. Az ölelésnek ugyanis olyan varázslatos ereje van, melyeket szavakkal nem tudunk elmondani. Az érintés nyelvét azonban már a kisbabák is értik, hiszen ez a legősibb, ösztönös, közös nyelvünk. Az öleléssel elmondhatjuk a szerettünknek, hogy mennyire fontos számunkra, hogy hiszünk benne, hogy élete a miénknek is értelmet ad.

Felnőtteknek is receptre kellene felírni

A felnőttek között is, leginkább a párkapcsolatban játszik óriási szerepet az ölelés. Erősíti az egymás iránt érzett bizalmat, megnyugtat, biztonságérzetet ad és ellazít. Az érintésnek és az ölelésnek elsődlegesen nem szexuális töltetűnek kell lennie, hiszen a lényeg inkább az, hogy a párok fizikai szinten is egymáshoz érjenek a mindennapokban az ágyon kívül is. Az ölelés során oxitocin szabadul fel, mely jótékony hatással van nem csak az immunrendszerre, de a kötődés erősítésére, a kapcsolat építésére. Az ölelés során, főleg, ha az hosszabb ideig tart – a kutatások szerint legalább húsz másodperc, vagy azon túl – nő a szervezet szerotonin szintje, mely a boldogságérzetért felelős.

Éljünk az ölelés erejével, felszabadító érzésével, öleljünk naponta többször, teljes szívből, két karral, egész lélekből!

forrás: Mooney A.: Four hugs a day using therapeutic touch. Br J Theatre Nurs. 1995 Oct;5(7):25-7.

Bogáti Gabi

Kommentek