Most pánszexuális, vagy pánromantikus? Mi a különbség?

Mit jelent az, hogy pánromantikus? Kik lehetnek a partnerei egy pánszexuálisnak? Megkerestük a válaszokat, segítünk eligazodni a két félreismert fogalom között.

A legtöbben, ha a szexuális irányultságról van szó, akkor három fogalmat ismerünk nagy biztonsággal, mégpedig a homo-t, a hetero-t és a bi-t. A mai világunk azonban ennél sokkal, de sokkal szabadabban fogalmaz, és címkékben sem szenvedünk hiányt. Szapioszexualitás, aszexualitás, demiszexualitás, a szerelmi szótárunk 2.0-ás verziója, azaz a szakszavak között ember legyen a talpán, aki mostanság eligazodik. Pedig nem mindegy melyik kifejezést hogyan és kire használjuk.
 
Pánromatikus, akit nem érdekel milyen nemű vagy
A pánromantikus egyén számára teljesen mindegy, hogy milyen nemű az adott személy, aki iránt romantikus vonzalmat érez, hiszen ő attól függetlenül tud szerelembe esni, hogy szerelmének tárgya férfi avagy nő. Őt ugyanis csak és kizárólag a személyiség érdekli, a férfiasság, vagy nőiesség nem számít. A pánromantikusokat szokták még biromantikusnak is nevezni. A pánromantikusok sok esetben pánszexuálisak is.
 
Ki a pánszexuális?
A pánszexuális attól függetlenül érez szexuális vágyat valaki irányt, hogy az adott illető milyen nemű. Egy pánszexuális nem homoszexuális, hiszen az utóbbi vonzalmának tárgya attól függ, hogy éppen milyen nemű, azaz egy homoszexuális férfi csak férfi nemű személy iránt tud szexuális vonzalmat érezni, míg egy pánszexuális érezhet szexuális vonzalmat a másik iránt, legyen az akár férfi akár nő, hiszen a vonzalmat az adott ember személyisége váltja ki és nem a neme. A pánszexuális ember testi vonzalma tehát csak és kizárólag a személyiségnek szól. Végül pedig a pánszexuális nem biszexuális, hiszen a biszexek csak két nemet ismernek, míg a pánszexuálisok nyitottak a nem bináris személyek felé is, csakúgy, mint a transzneműek felé is. 
 
A pánromantikusok és a pánszexuálisok tehát egy sokkal szabadabb kategóriát alkotnak, nem kizárólag férfi és nőbe gondolkodnak, csakis az ember,a személyiség iránt érenek vonzalmat, legyen az szexuális, vagy érzelmeken alapuló.
 
A 2000-es évek elejétől létezik a pánszexuálisok zászlója, mely három vízszintes csíkot ábrázol, egy rózsaszínt (nő), egy kéket (férfi), és egy sárgát (semleges), melynek közepén gyakran egy nagy P betű is felfedezhető.
 
A celebek közül Miley Cyrcus volt az, aki az elsők között vállalta fel, hogy pánszexuális, de Janelle Monaé énekesnő, és a Christine and the Queens néven ismert francia énekesnő is pánszexuálisnak vallja magát.

Kommentek