Mit akarnak a mai nők?

Van nekem egy régi jó barátom. Sok éve ismerjük egymást. Túl van egy váláson, túl van az ötvenen, és túl van több mint félezer ilyen vagy olyan kapcsolaton. Két dologra voltam kíváncsi. Az egyik, hogy őt mi hajtja tovább, hogy olyan mélységig és lelkiségig beleadja magát az új kapcsolatokba, hogy vállalja újra és újra a sérüléseket, hogy megint nem sikerült. Illetve a másik, hogy ő hogyan látja: Mit is akarnak a mai nők harmincon innen és negyvenen túl?


Miért mondtál igent a mai interjúra?


Azt hiszem, szeretnék ettől az egész érzelem- és élményhalmaztól megszabadulni. Talán akad, akinek segítenek a tapasztalataim, vagy egyszerűbben fogalmazva másképpen látja majd az én szemüvegemen keresztül akár saját magát, akár a világot.


Van gyereked?


Igen, van egy lányom. Most kilenc éves, hihetetlenül kíváncsi a világra, érzékeny és gyönyörű. Annyi időt vagyok vele, amennyit csak lehet.


Bemutatod neki a partnereidet?


Ez rázós terep. Szeretnék vele őszinte lenni, és nem hazudni neki, de az ő védelmében ezt nem mindig tehetem meg. A válásom után volt egy hosszabb kapcsolatom, akivel együtt éltem. Később volt még három komolyabb kapcsolat, akikkel sok időt töltöttünk együtt. Őket ismerte a lányom. De igyekszem a kialakulóban lévő kapcsolataimtól távol tartani őt. A sok arc, a sok név, ez nem könnyű nekem sem. Előfordult egyszer, hogy eltévesztette, és más néven köszönt az egyik nőnek. Számomra és a gyermekemnek is nagyon kellemetlen helyzet volt és nem tudhatom, hogy ez a másik félnek mennyire volt zavaró.


Hogyan ismerkedsz az interneten?


Gyorsan. Manapság már nem „trendi” és sokszor nem is eredményes a hagyományos weboldalakon keresni partnert. Napjainkban az okos telefonok világában többfajta alkalmazás is létezik, amelyek sokkal hatékonyabbak, mint a klasszikus netes verzió. Én ezeket használom, általában egymás mellett párhuzamosan két app-ot is. Illetve használtam.


Hogy érted, hogy használtad?


Éppen a veled való találkozásra jövet fogalmazódott meg bennem, hogy törlöm őket. Reggel 64 üzenetet kaptam, 64 különböző hölgytől. Ezt a mennyiségű információt képtelenség észben tartani, kezelhetetlen, nem fair. El tudod képzelni, hogy több mint hatvan emberrel beszélgetsz? Több tucat vonalon próbálsz meg képben lenni? Lehetetlen. Elég volt. Arra is rájöttem, hogy ez egyfajta függőség is, és persze félelem. Félelem attól, mi lesz, ha megint nem megy valamiért tovább, ha megint nem kellek, vagy ha megint csak „arra” kellek, hogy használjanak. Féltem, így több vasat is tartottam a tűzben egyszerre. No de hatvannégyet? Szóval letöröltem, most pedig törlöm a másikat is. Tudod miért? Mert találtam egy lányt. Igazából már érett hölgy. A legszebb éveiben él, virágzó rózsa. Ő nem a szépségével fogott meg, mint az eddigi hölgyek, akikkel találkoztam, nem olyan dekoratív, - mert mindezidáig nekem ez fő szempont volt - de kellemes a megjelenése. Mindig tudok vele miről beszélgetni, széles látókörű és érdekes, sőt izgalmas, tele van titokkal. Amikor vele vagyok, akkor nyugalmat érzek és azt, hogy nem csak én lehetek önmagam, de ő is magát adja, nem játszik szerepeket. Figyel rám. Amikor pedig csak úgy megérint, olyan természetes érzés tölt el, mintha már ezer éve ismernénk egymást. Szóval töröltem az appokat.


A nők nagy része nem őszinte, azt akarod mondani?


Sokan nem őszinték. Nyugodtan állíthatom rengeteg tapasztalattal a hátam mögött, hogy a legtöbb hölgy – a tisztelet a kivételé persze – de szerepet játszik. Szeretnék csak a jobbik oldalukat mutatni, főleg az első randin. De hát ez természetes, hiszen tetszeni szeretnének. Ne akarjunk olyan dolgokat is megmutatni, amiről azt gondoljuk, hogy a másik nemnek szüksége van rá, vagy menő, esetleg fiatalos. Sajnos már az első két percben látom, hogy szerepet játszanak. A legjobb esetben is csúsztatnak. A legnagyobb baj pedig az, hogy még maguknak sem vallják ezt be. Az csak egy dolog, hogy olyan fényképet küldenek magukról, ami nem a valóságot, illetve nem az aktuális valóságot mutatja. Nem is értem ezt, hiszen a találkozáskor kiderül ez a kis trükk. Amikor ezt finoman szóvá teszem, akkor az a válasz rá, hogy éppen most döntöttem el, hogy eljárok majd futni, vagy edzeni. Ez csak a jéghegy csúcsa. Az utóbbi fél évben minden találkozáskor kértem a partereimet, hogy ne raboljuk egymás idejét, ne akarjuk kitalálni, mit gondolhat, vagy mit szerethet a másik, egyszerűbb, ha elmondjuk, ha kimondjuk, nincs ebben semmi varázslat. Ennek ellenére nem működik valamiért. Olyan mintha meg akarnának felelni egy ideának, ami csak az ő fejükben létezik. Valójában nem olyanok. Szeretném, ha egy kapcsolatban mindenki magát adná, őszinte lenne és nem akarná a fejében megfogalmazódott –és szerintem sokszor téves- „férfit” kiszolgálni.


Szerinted mit akarnak a mai nők?


Erre nem igazán jöttem rá. A legtöbben maguk sincsenek tisztában sem a vágyaikkal, sem az értékeikkel, ezeknek a kommunikációjával pedig végképp nem. Szeretnék, ha a férfi olvasna a sorok között, kitalálná a gondolatait a nőnek. A férfi azonban ennél lényegesebben egyszerűbben működik. Ő a sorokat olvassa. Ha pedig abban az van írva, hogy fehér, nehéz számára belátni, hogy márpedig a fekete lett volna a befutó. Az igen sem mindig igent jelent, sőt! Találkoztam már azzal a gondolattal, hogy „A legjobb barátnőmmel fél szavakból is értjük egymást és kitalálja a gondolataimat. Te miért nem vagy képes erre?” Egyszerű a válasz. Mert férfi vagyok és másként gondolkozom. Tehát, ha valamit szeretnénk elmondani, akkor rébuszok helyett pontosan fogalmazzuk meg. Aztán itt van az idő kérdése. Mennyi időt szánunk ebben a rohanó világban az ismerkedésre, a kapcsolatokra? Volt olyan magas beosztásban dolgozó partnerem, aki bevallása szerint párt keresett magának. Azonban amikor egyeztettünk, hogy mikor találkozzunk legközelebb, ő elővette a naptárát, és közölte, hogy csak két hét múlva lesz rám egy kis ideje, talán lesz egy egész órája is. Neki fontosabb volt a karrier. Szerintem így nem lehet tervezni. Mindenki vágyik a tiszteletre, a megbecsülésre. Volt, hogy vacsorát főztem, de a hölgy nem jött el, és le sem mondta a találkát. A másik fél minimális tisztelete, ha hiányzik, akkor megint nem tud működni a kapcsolat, alapjaiban fog szétesni. Olyan hölgy is akadt, akivel rendkívül jót tudtam beszélgetni és az ágyban is megértettük egymást, de nem engedett közel magához, minden éjjel haza kellett utaznom. Három hét után pedig se szó, se beszéd kitörölt. Később mondta el, hogy neki kell az izgalom, kell az új játszótárs. Ezért keres magának folyamatosan új és új kapcsolatot. Szóval röviden, a nők szeretnének párt maguknak, legalábbis ezt mondják, ám a tetteik nem minden esetben tükrözik ezt. Úgy tűnik, mintha elérnék a céljukat, aztán rájönnek rosszul fogalmazták meg azt, és indul újra a „projekt”. Kicsit módosítanak az elvárásokon és folytatódik a keresgélés, hiszen az okostelefon app-jában már ott toporognak az újabb potenciális jelöltek.


Miért kezdtél bele az ismerkedésbe?


Mondhatnám, hogy egyszerű az oka, de azért ez mégis csak nagyon komplex. Nem szeretek egyedül lenni, és nem szeretnék egyedül megöregedni. Az örömök akkor örömök igazán, ha azt meg tudjuk valakivel osztani és együtt élhetjük meg. Hiába érzem jól magam otthon miközben a házamat csinosítgatom, a kertemet rendezem, ha azt nincs kinek megmutatni, nem ér az egész semmit. Nem utolsó sorban szeretek élni, valóban élni, élvezni az életet, annak ízeit, illatait, képeit, színeit. Sok mindent tanultam ezekből a találkozásokból. Leginkább azt, hogy minden perc számít. Azt, hogy merj önmagad lenni, és ezt megmutatni a másiknak. Nem utolsó sorban pedig tanulj meg jól kommunikálni, hogy a szavaid valóban azt jelentsék, amit mondani akarsz velük, és ne valami egészen mást. Mondd ki a vágyaid és kérdezz bátran. Sokszor az emberek úgy élik az életüket, hogy a vágyaikról nem tud a társuk. Engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy jól érezzük magunkat. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a tartalmas beszélgetés, a figyelem a társunkra, közös programok, apró meglepetések, a nők és férfiak közötti különbségek elfogadása, idő a társunkra, idő önmagunkra és a rendszeres intimitás. És ez nem csak a szexuális együttlétet jelenti!


Mit remélsz?


Valójában egy javíthatatlan romantikus vagyok. Még mindig hiszem, hogy ötvenegy évesen is meg tudom találni az igazit. Most éppen ezt élem meg. És már nincsenek azok a bizonyos app-ok a telefonomban.

Kommentek