Mikor és hogyan beszélgess vele a szexről?

Nem gondolom, hogy elég egyszer egy nagyot beszélgetni a szexről a gyerekeinkkel. Azt viszont igen, hogy többször és sokkal nyitottabban kellene kommunikálnunk velük a szexualitásról is. Sajnos a net világában a legtöbb fiatalnak a pornó adja az egyetlen támpontot a szexről. Az meg ugye nem két ember intim, szeretetben való egyesülése, és a védekezésről sem ad kellő információt... 

A szülők vagy nem foglalkoznak a témával, vagy az iskolától várják a kényes kérdések tisztázását. Az iskolában a felvilágosító órák azonban – tisztelet a kivételnek – még mindig borzalmasak. Védőnők, akik mosolyogva adják elő a tényeket, lazának vélt tanárok, akik közlik, hogy ti már mindent tudtok, és klisék, amik már nem is léteznek… Akadnak olyan szervezetek, akik éppen a felvilágosítás, információ átadás témájával foglalkoznak, és klasszul, a fiatalokhoz közel álló módon, nyíltan tudnak a témában kommunikálni. Azonban a legtöbb iskolának nincs anyagi fedezete arra, hogy őket bízza meg ezzel a feladattal. Én személy szerint úgy gondolom, hogy szülőként az én feladatom és kutya kötelességem megtanítani a gyerekeim számára az egészséges szexuális élet mibenlétét, nekem kell elmagyaráznom, hogyan tudnak védekezni, és azt is, hogy mit jelent a szerelmes együttlét, vagy miért nem egészséges hosszútávon pornót nézni.
 
Sokat beszélgettem anyukákkal, ők mikor meséltek először a csemetéjüknek a szexről. A könyvek azt mondják, akkor mondjuk el a dolgokat, amikor kérdeznek, amikor már érdekli őket. Én azt mondom, a mai gyerekek nem kérdezik a szüleiket, inkább csak a google-t. Amikor az elsős gyerekek az iskola udvarán pornót néztek, akkor döntöttem el, hogy a régi idők már nem igazak ránk. Előbb kell beszélnünk nekik a szexről, és mindenképp a kapcsolatokról. Nyílván a saját szintjükön, de mégis előbb, mint gondolnánk. Az óvodást először két-három éves korban kezdi el érdekelni a dolog, hogyan lesz a kisbaba. Ezekre a beszélgetésekre egyébként nagyon jó alkalmat adnak a születésnapok is. Később a kisiskolás korban kezdenek el a lányok összesúgni, tetszik ez a fiú, aztán a tinik már nem sok mindent osztanak meg a szüleikkel a szerelmi életüket illetően.  
 
Ahhoz, hogy egy gyerek kamasz korában is kérdezzen, beszélgessen a szüleivel bármiről, akár a szexről is, annak leginkább két feltétele van. Egyrészről kell egy folyamatosságnak lennie a dologban, tehát képben kell lennünk a gyerekek életét illetően, és itt most nem a technikai és logisztikai dolgokon van a hangsúly, hogy mit evett, mikor hova megy, hányast kapott az iskolában, sokkal inkább a gondolatairól, arról mik foglalkoztatják, milyen hatások érik. Erről folyamatosan kell beszélgetni, akár napi öt perce is elég, de az legyen meg rendszeresen. Másrészről a szülőnek elérhetőnek kell lennie érzelmileg és gondolatilag. Azt hogy figyelek, mondjad, aztán közben a telefont nyomogatom, nem megy. Az nem figyelem. De tovább megyek. A figyelem azt sem jelenti, hogy a szemébe nézek, és közben azon kattogok, hogy mit főzzek vacsorára. A figyelem teljes értékű, száz százalékos, amikor a szülő szelleme agya, ha úgy tetszik éppen „üres” és a gyerekére fókuszál. Hallja, amit mond, ahogyan mondja, látja az arcát, a mimikáját, észreveszi a testtartását, és mindebből összerakja az üzenetet, amit a gyerek át akar adni, vagy éppen el akar rejteni. Ez a figyelem, ez az a figyelem, amire a gyerekek, sőt a felnőttek, gyakorlatilag mindenki áhítozik. Ha mi így figyelünk a gyerekünkre, akkor el fogja mondani azt, ami a szívét nyomja, ami érdekli, és meg fogja kérdezni, h van elég bizalom, amit szeretne tudni. 
 
Visszakanyarodva a kérdéshez, hogy mikor és hogyan beszélgessünk a gyerekünkkel a szexről, csak azt tudom mondani, hogy bármikor és őszintén. Legyen rá időnk, amikor neki szüksége van rá. Ha éppen tényleg nincs – mert van ilyen -, akkor mondjuk el, hogy most nem, de adjunk egy olyan időpontot meg, amikor valóban tudunk rá figyelni, és ahhoz tartsuk is magunkat.
 
A legjobb ezekhez a beszélgetésekhez a kettesben töltött pillanatok. Nem kell nagy feneket keríteni a dolgoknak, a kocsiban ülve is eshet szó fontos dolgokról. A másik lényeges dolog az egyszerűség. nem kell körmondatokban és jelképekben beszélni, nyugodtan nevezzük nevén a dolgokat. Hiszen csak a hamis saját hitrendszereink miatt gondoljuk ezt a témát tabunak, vagy éppen kellemetlennek. Kérdezhetjük őt arról például, hogy milyen típusú lányok, vagy éppen fiúk tetszenek neki, kérhetjük mondja meg miért tetszenek jobban a sportos, vagy éppen a csinos lányok. Mondjuk el neki, hogy az érzelmek játszák egy kapcsolatban az alap építő köveket, erre, azaz a szeretetre, szerelemre épül minden, ami nem ugyanaz, mint a vonzalom. A védekezésről és a megelőzésről 12-14 éves korban érdemes beszélni, amikor már tudja hova kapcsolni ezt a dolgot a fiatal. Elmehetünk vele akár óvszert is venni, de a lényeg, hogy kérdezzük meg először őt, mit szeretne. Akar-e felíratni tablettát, ha lányról van szó, szeretne-e időpontot ugyanahhoz a nőgyógyászhoz, mint mi és így tovább. Fontos megértetni a tinikkel, hogy ha kérdést teszünk fel neki, az azért van, mert segíteni szeretnénk, féltjük őt, és nem azért, hogy ellenőrizzük.
 

Kommentek