Miért vagyunk mind hűtlenek?

Hol kezdődik, és hol végződik a megcsalás? Általában a fizikailag is érzékelhető dolgokat, így a titkos kapcsolatokat, vagy a félrelépést szoktuk megcsalásnak titulálni. Pedig a megcsalás csak nézőpont kérdése…

Szociális hűtlenség
A fizikai megcsalás nem az egyedüli módja partnerünk elárulásának. Az egészségre ugyanis ugyanolyan káros hatással van a szociális, vagy virtuális félrelépés is. Látszólag boldog párkapcsolatban élünk, életünk párja a központ számunkra, reggel, amíg ő még esetleg alszik, vagy mellette az ágyban mégis az az első, hogy válaszoljunk az éjszaka, vagy este kapott üzenetekre és levelekre, hogy felcsatlakozzunk a közösségi oldalakra. Vajon a közös ébredés, a reggeli közös teendők nem fontosabbak, mint a virtuális térben tett látogatásaink? Valóban többre tartjuk az sms-eket, mint egy reggeli beszélgetést? Emlékszel még a napra, amikor mindez fontosabb volt neked, mint a kattintások?
 
Egy társadalom, mely napi hűtlenséget prédikál
„A szerelemben a hűtlenség hatalmas bűn; de a társadalom és a természet megbocsát.” – mondja Voltaire. Amikor egy olyan világban élünk, ahol mindent a profit, a láthatóság, a szerepek, és a társadalmi elismerés irányít, könnyen elmegyünk – főleg, ha nem is birtokoltuk soha az érzést – a másik szeretete, a másikért való szeretet, a kapcsolatok hitelessége mellett. Amikor idegenek fontosabbakká válnak, mint a családtagjaink, akkor végül is nem megcsaljuk a másikat? Vajon átadod, megadod –e párodnak, a gyerekeidnek azt a figyelmet, mely azt közvetíti számára, hogy létezik? Olyan társadalomban élünk, ahol a párt meghatározó dolgok már alig léteznek: kommunikáció, figyelem, intimitás.
 
Másoknak akarunk tetszeni
Facebook, Instagram, Twitter… megannyi közösségi hálózat, ahol mások szeme láttára játszódik az életünk. Olyan, mint egy színpad, ahol a színész azért lép ki a közönség elé, hogy csodálják, hogy tapsot kapjon. A szerelem múlásával persze már nem a partnerünknek akarunk tetszeni, vagy nem kizárólag neki, hanem másoknak is, egy olyan világban, ami nem is létezik. Amikor pedig máshol hódítunk, az mindennapi kis megcsalásnak számít.
 
Mókuskerék?
Ha a kapcsolat már nincs a csúcsán, az elismerés utáni vágy, melyet a virtuális valóságban próbálunk megszerezni, azért tud a felszínre törni ily módon, mert a párkapcsolat alapjai kezdenek szétporladni. Minél inkább óhajtjuk az elismerést, annál üresebbé és sötétebbé válik a párkapcsolatunk.
 
Betölteni az űrt - szeretettel
Emlékszel még arra, hogy valamikor réges-régen, az, ahogyan a szerelmed rád pillantott elég volt ahhoz, hogy megpróbálj valaki jobbá válni? Éleszd fel hamvaiból a kapcsolatotokat, lásd újra őt azzal a szemmel, legyen fontos újra a kommunikáció, a kapcsolatotok hitelessége. Ez az egyedüli valóság, ami tényleg számít, ami számodra is az elismerést jelentheti. Ne keress új szeretetpótlékokat, tanuld meg becsülni és szeretni azt, ami a tiéd, ami ott van pont az orrod előtt.
 
Bogáti Gabi
 

Kommentek