Mesélj magadról!

Pár évvel ezelőtt, azt a tanácsot kaptam, hogy a remek beszélgetés titka a hallgatás. Csak figyelj és bólogass, mindenki imádni fog! Talán csak azért nem értettem egyet, mert én mindig a másik oldalon állok, vagy azért, mert a szavakba tudok igazán beleszeretni.

„Az a fiú! Tényleg nagyon szimpatikus. Millió dologban hasonlítunk, úgyhogy igazán jót beszélgettünk. Komolyan! Néha még őt is hagytam szóhoz jutni.”
Nagy dolog ez kérem, mert mi társaságiéletbolond némberek, imádunk sztorizni. Annyi történetünk van, hogy ha egész éjjel hallgatnak minket, akkor sem érünk a lényegesebb pontok végére. Szomorú, de ahogy a bemutatkozásnál, olykor a saját nevedre jobban koncentrálsz mint a veled szemben mosolygóéra, úgy próbálod később zavartalanul előadni életed szórakoztató momentumait. Amikor pedig a partner közbeszól, az határozottan zavaró.
 
 
Na jó, nem ilyen súlyos a helyzet, azaz nem mindig, de valljuk be, el tud szaladni velünk a ló. Néha csak akkor vesszük észre magunkat, amikor felcsendülnek a sokat hallott, figyelmeztető mondatok:
„Te mennyit tudsz beszélni. Nem veszel levegőt lassan?”
Ilyenkor jön a megilletődés, és a visszatekintés:
„Mit is tudtam meg a pasiról?  Hogy is hívják? Tanár, vagy eladó? Mit mondott, van gyereke?”
Egy hét és a beszélgetésnek csupán a lélekkönnyítő hatása marad meg, csak sajnos a gyóntatónkra nem feltétlenül potenciális partnerként gondolunk.
 
 
Ha jön a felismerés, hogy társalgós estéink nagy részét önreklámozással töltjük, természetesen lehet változtatni. Több kérdés, több hallgatás, több figyelem. Még a végén az is kiderülhet, hogy a fiúnak vannak vicces anekdotái.
Létezik azonban, egy számunkra kedvesebb út is...
 
 
Egy szószátyár nő ugyanis nehezen vesz vissza, és kevéssé is élvezi, addig, amíg emberére nem talál.
Van az a férfi, aki le tud gyűrni minket. Először figyelmesen hallgat, aztán váratlanul odaszúr. Nem beléd köt, nem kiforgat, hanem mesterien elhelyez, egy fél mondatot, a megfelelő helyen. Te pedig hirtelen nem is érted, hogy mit akartál olyan nagy hévvel előadni. Innentől kezdve ő mesél, és te élvezettel hallgatod. Így a türelmes vadász, egy idő után mindent visz, hiszen rajongani legalább akkora hévvel tudunk, ha kiderül, hogy van miért.
Mindenki szembetalálhatja magát egy olyan beszélgetőpartnerrel, akitől eláll a szava.
Ha te vagy az, aki egész este hallgat, vagy aki egész este beszél, talán csak nem jó széken foglaltál helyet.
 
 
Lehet, hogy olyan a lenyűgöző dumájú férfira várni, mint a hercegre fehér lovon, de állítólag az sem reménytelen. Ha megtaláltuk, már csak abban kell bízni, hogy ő sem rest pont értünk átkelni az üveghegyen, vagy legalább átlátni a szótengeren.

Kommentek