Kiskamaszok és a YouTube. Te engeded?

Fényképek, videók, a kiskamaszok keresik magukat, szeretik próbálgatni szárnyaikat, és mindezt jól is teszik. Ám a világháló nem mindig jelent biztonságos talajt mindehhez. Melyik életkorban hogyan reagáljunk gyermekünk magáról szóló videóinak a megosztása kapcsán? Avagy beszélgetni soha nem késő.

Egyre korábbra tehető az az életkor, amikor a gyerekek, a sztárokhoz és a felnőttekhez hasonlóan szeretnének videókat megosztani magukról. Minden életkor más szülői hozzáállást kíván, és arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy az, ami az egyik gyereket megviseli, az a másiknak nem okoz problémát. 
 
Hat évesen több mint tizenhárom millió követő
A kicsi, hat éves Ryan igazi youtube sztár, hiszen a videóit, a Ryan ToysReview csatornán több millióan szokták megnézni. A cikk írásakor a feliratkozók száma már majdnem elérte a 14 milliót! A Forbes magazin szerint a kisfilmek sikere akkora, hogy a szülők dollár milliókat tehetnek zsebre. Ryan-nek több mint 900 videója van fenn a neten, melyeket általában 3-4 millióan kísérnek figyelemmel.
 
Alsóban inkább ne
Szülőként nem mindig a tiltás a megfelelő nevelési eszköz, és az internettel kapcsolatban sincs ez másként. Az alsós kisgyermeknek mindemellett elmagyarázhatjuk a net veszélyeit, mégsem érzik igazán annak súlyát. Nem beszélve arról, hogy egy beszélgetés erről a témáról nem beszélgetés. Attól, hogy egy nyolc évesnek egyszer elmondjuk, hogy ami a világhálóra egyszer kép kikerül, az nem tud onnan törlődni, akkor sem, ha esetleg pár év múlva nem szeretné ha ez fenn lenne róla, még nem fogja érteni a veszélyeket. Azzal is csak akkor kerül majd tisztába, hogy mit jelent majd, ha esetleg olyan megjegyzéseket, kommenteket kap a videója kapcsán, mely felzaklatja, vagy szomorúvá teszi. Ezt elméletben nehéz elmagyarázni, és nem is elég. Megtapasztalni, viszont nagy árat jelent egy kisgyerek számára. Így ha lehet, inkább tereljük más irányba az érdeklődését. Ha mindenáron videókat, kisfilmeket szeretne készíteni, akkor talán a legjobb, ha segítünk ebben neki, megmutatjuk az ideális képkivágásokat, és pár egyszerűbb filmes szabályt, és bátorítsuk arra, hogy ne magáról, és más gyerekekről, hanem bizonyos őt érdeklő dologról készítsen felvételt, például állatokról, autókról stb.
 
Szülői felügyelet mellett
A 11-12 éves kiskamaszok esetében a szülőnek tudnia kell, kellene, hogy a gyereke mit publikál az interneten. Sajnos azonban a valóságban a szülők sokszor azt sem tudják, hogy a gyereküknek van instagram oldala, vagy youtube csatornája. Sőt az is előfordul, hogy a kiskamaszok más gyerekekről készítenek videókat és azt teszik fel a netre, amiről az érintett szülők nem is szereznek tudomást. A legjobb dolog, megelőzés, gyógyír pedig még mindig és újra a beszélgetés, az egymás életében való szerves részvétel, az élő szülő gyermek kapcsolat. Érdeklődhetünk szülőként affelől, hogy mit szeretne esetleg lefilmezni, vagy mi érdekli. Az is jó megoldás, hogy kérjük meg, hogy a publikálás előtt mutassa meg, hogy együtt beszélhessük át, mi tartozik másokra és mi nem. 
 
Bizalommal és megértéssel egymás iránt
A 14-15 éves kamasz motivációja már nagyban más, mint a két-három évvel fiatalabbaké. Ők elsősorban azért szeretnének magukról képeket, videókat megosztani, mert természetes igényük van arra, hogy megmutassák magukat a nagyvilágnak. A közzétett tartalmak és az arra visszajelzésként érkező kommentek mentén definiálják, erősíti meg magukat, vagy éppen bizonytalanodnak el önmagukban. Ezért lényeges, hogy még ebben az életkorban is tartson a szülői háló, és a szülők elmagyarázzák gyerekeiknek, hogy az ő emberi értéke, értékessége nem attól függ, mennyi like érkezik egy-egy posztra, vagy mekkora az adott videó nézettsége. Az is jó, ha elhangzik, hogy az interneten való népszerűség egyik napról a másikra változik. Igyekezzünk éreztetni vele, hogy nem bele akarunk avatkozni a magánéletébe, hanem inkább fenntartani vele egy bizalmas párbeszédet, mely oda-vissza működik, illetve biztosítsuk arról, hogy minden esetben elérhetőek vagyunk számára, ha valamilyen „problémája” adódik a neten.

Kommentek