Józan január! Bele mersz vágni?

Ne csak fogadkozzunk, hanem vágjunk is bele! Januárban még van annyi lendület az új év miatt, hogy tegyünk egy keveset a szervezetünkért. Aki nem iszik, nem dohányzik és még a gyorséttermi kajáknak sem dől be, annak javaslok néhány óra plusz alvást. Nekünk meg, rosszéletűeknek... nos, nekünk egy józan hónap is elég próbatétel lesz elsőre.

 

Iszom.

Sokszor és sokat?

Hát nem mondom, hogy keveset. Szórakozom eleget és közben gyakorta előkerül a pohár. Nem szégyellem, de ideje volt már egy kis szünetnek... vagy inkább egy nagyobbnak.

Klasszikus értelemben nem fogadtam meg semmi. Ismerem magam annyira, hogyha kijelentettem volna, hogy január hónapban tartózkodom az alkoholtól, már az első pezsgő legurítása után vígan ki is röhögtem volna magam, és azóta is dacosan gurítanám a fröccsöket.

Szóval csak semmi nyomás, gondoltam, és az ígéret helyett az igyekezetre helyeztem a hangsúlyt.

Január másodikán tehát, amikor új hét virradt, új terveket is szőttem.

„Ha minden jól megy, nem iszom januárban.”

És miért ne menne? Mondjuk ennyi erővel pont mehetne rosszul is, és erősen benne van a pakliban olykor.

Hirtelen eltelik majd egy hét. Egy bizonytalan, depresszív, otthon bőgős, magamat sajnálós hét, de a problémák leküzdéséhez mégsem hívom segítségül miszter alkoholt. Vagy jön egy meghívás, egy kihagyhatatlan buliba, és én okosan itthon maradok Esetleg beadom a derekam, de csak kólalájtozok.

Jön majd az újabb hétfő, de ha tartom magam, máris egy kicsit derűsebbnek tűnik minden, mint ahogyan egy hete kinézett. Erősebb leszek és tisztábban látok, hiszen végre nem egy átdorbézolt hétvége lesz mögöttem.

Tudom, a józan január sokak számára nem tűnhet túl nagy attrakciónak, sokak szerintem meg önámítás szaga van, de én semmit sem veszíthetek.

Nem szép dolog azzal a hedonizmussal létezni, ahogy én tettem ezt hosszú ideig és ahogy még sokszor fogom is a böjt után, de én választottam és választom majd ezt ezután is... ha...

Most pedig levegőt vesz a szervezetem, remélhetőleg minél tovább és minél nagyobbat. Ebben végképp nincs hiba azt hiszem.

Ha megfordult a fejetekben hasonló, javaslom ne várjatok ti sem tovább!

Nem baj, hogy nem elseje van. Az se baj, ha nem hétfő, hanem szerda lesz belőle. Nem számít, hogy mások mit mondanak és az sem, hogy mennyire aprócska csatának tűnik ez kívülről, vagy éppen milyen félelmetesen nagynak. Csak az számít, hogyha akartok, tudjatok is próbát tenni magatokkal.

Itt az idő! Fogadalmak helyett vágjatok bele valamibe, amitől többé, jobbá, egészségesebbé váltok!

Zs.

Kommentek