Itt az ideje váltani!

Sokan teszik fel maguknak a kérdést, hogy vajon a jó helyen vannak-e jelenleg az életkoruknak és az eltervezett céljaiknak megfelelően, amikor elgondolkoznak, merre is tart a karrierjük. A válasz egyszerű: sosem késő váltani!

 

Ma már teljesen természetes dolog, hogy nem akarjuk az életünket egyetlen munkahelyen „gályázva” eltölteni, hanem inkább az a jellemző, hogy a munkaéveink alatt jó néhány munkáltatónál megfordulunk. Ám az is igen gyakori, hogy megfogalmazódik bennünk a gondolat, hogy néhány év után, valami egészen más területen szeretnénk tovább tevékenykedni. Ha te is hasonló cipőben jársz, ám nem vagy biztos magadban, hogy mikor kéne váltani; olvasd el ezt a cikket, amelyben összegyűjtöttem azokat az árulkodó jeleket, amelyek rávezethetnek, hogy itt az ideje belevágni!

1. Már nem tudsz fejlődni az adott területen

Ha úgy érzed, már semmi sem kihívás számodra, ami a munkád végzése közben szembe jön veled; esetleg unatkozol, már-már rutinszerűen kirázol mindent a kisujjadból, és egyáltalán nem hoz lázba, amit csinálsz. Különösen igaz ez akkor, ha egy adott pozíció vagy terület, már egyetlen munkahelyen sem elégít ki.

â?¨2. Látszólag minden rendben, a munka pedig elmegy

Amikor a munka nem elviselhetetlenül szörnyű, hanem azt mondod rá: elmegy. Tudod, hogy ennél valami jóval izgalmasabbra, lendületesebbre vágytál, amit igazi szenvedéllyel csinálhatsz, de mégis megelégszel ezzel az átlagos, szürke hellyel, miközben végig ott lebeg a szemed előtt, hogy többet is kihozhatnál magadból.

â?¨3. A kiégés fenyeget, vagy már ki is égtél rendesen

Keményen húzod az igát, minden határidőt betartasz, folyton túlórázol, a szabadságodon is dolgozol: látszólag nincs is fontosabb számodra annál, hogy a munkád el legyen végezve. Az a munka, ami miatt gyakorlatilag egész nap stresszelsz, nem pihensz, nem mozogsz, nem eszel egészségesen és eleget, és úgy összességében baromi rossz tőle a közérzeted, a hangulatod.

4. Ha több a negatív, mint a pozitív hozadéka a munkádnak

Ha rájössz, hogy a befektetett energiádért már nem tudnak téged megfelelő módon kompenzálni, esetleg úgy érzed, hogy sokkal több számodra rossz dolog történik veled, mint amit élvezel, akkor érdemes olyan új munkahely után nézni, ami közelebb esik az elvárásaidhoz. Nincs nagyon olyan munka, ami folyamatosan szuper lenne, ezért csak rajtad áll, hogy mikor szabadulsz meg egy olyantól, amiből már nem lehet többet kihozni.

5. Folyton számolod a napokat hétvégéig

Már hétfő reggel azt várod, hogy legyen újra péntek délután és haza mehess a munkahelyedről. Persze, bárkivel előfordul az ilyesmi, ha kicsivel fáradékonyabb, vagy épp rossz passzban van. De ha folyton azon kapod magad, hogy percenként pillantasz az órádra, a munkaidő végét áhítva, és másra sem tudsz gondolni, csak hogy valahol máshol legyél, akkor ott már gond van. Nem éri meg az életedet egy olyan munkára pocsékolni, ami csak rombolja a személyiségedet.

K.R.

Kommentek