Ingyenes pszichológiai tanácsadás az ELTE PPK Pszichológiai Intézet szakembereivel

Családi feszültségek, magány, egészségügyi és megélhetési félelmek - a járványhelyzetben fokozódó feszültség és stressz oldásában kíván közvetlen segítséget nyújtani az NN Biztosító és az ELTE PPK Pszichológiai Intézet szakembereinek közös online kezdeményezése, az Üljünk le egy szóra! A sorozatban pszichológusok, klinikai szakpszichológusok és pszichiáterek beszélnek azokról a témákról és problémákról, amelyeket gyakran tabuként kezelünk, de a koronavírus-járvány idején még erőteljesebben érinthetnek minket. 

Még a legstabilabb párkapcsolatokat is kikezdheti a kényszerű összezártság, miközben az egészségügyi és anyagi rizikók a félelmeket táplálják – a koronavírus-járvány a mentális egészségünket is jócskán próbára teszi az egészségügyi és gazdasági kihívásokon túl. Nő a belső feszültség, a szorongás, a szeretteink, az egészségünk, a megélhetésünk miatti félelemérzet. A családosoknak az egyensúlyt kell megteremteniük a magánélet, a munka és az iskola között, míg az egyedülállók a magány szorongató érzésével és az emberi kontaktusok hiányával küzdenek. Mindezekhez jön a közös bizonytalanság, hogy merre tart a világ, mikorra találhatunk kiutat ebből a merőben szokatlan állapotból. 
 
Ezeknek a szorongásoknak a feloldásában, kezelésében kíván segítséget nyújtani az NN Biztosító, a Pro Psychologia Alapítvány és az ELTE Pszichológiai Intézete által elindított új kezdeményezés. Az Üljünk le egy szóra! arra buzdít mindenkit, hogy tegyük fel kérdéseinket, dolgozzuk fel azokat a belső feszültségeket, amelyek most a legtöbbünkben fokozottan vannak jelen. 
 
A hasznos tanácsokat és konkrét tippeket is tartalmazó epizódokban egyebek közt szó esik majd a fokozott online jelenlét árnyoldalairól, az evészavarokról, addikciók kialakulásáról, a karanténban megváltozott szexuális életről és szokásokról, vagy éppen a stressz- és pszichiátriai kórképek kezeléséről (hipochondria, depresszió, figyelemhiányos hiperaktivitászavar). Az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének szakemberei kitérnek a családon és párkapcsolatokon belüli feszültégcsökkentésre, vagy a magányból fakadó szorongás enyhítésére is, hiszen a járványhelyzet éppen az egyéni boldogságot meghatározó legfőbb tényezőket befolyásolja legsúlyosabban: a családi viszonyokat, az egészségtudatot, valamint a baráti és párkapcsolatokat. Az NN Biztosító 2019. szeptemberében elvégzett kutatásában  legalábbis ezt a hármat jelölték meg a legtöbben azon faktorok közül, amelyek a leginkább közrejátszanak abban, hogy boldognak érezzük-e magunkat.
 
„Az ilyen nehéz, extrém kihívásokat tartogató időkben még inkább felértékelődik a biztosítók társadalmi szerepe, ezért kötelességünknek tartjuk, hogy az alaptevékenységünkön túlmenően is valamilyen módon segítsünk a problémák leküzdésében. Mivel a jóllétünkben legalább olyan fontos a mentális, mint a fizikális egészségünk, a nagy, mély beszélgetések fontosságát korábban is hangsúlyoztuk, a mostani helyzetben viszont még inkább elengedhetetlen, hogy segítsünk egymásnak, illetve képesek legyünk segítséget kérni” – mondta Baranyai Dávid, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, az NN Biztosító külön programot indít munkatársai számára, amelynek keretében a kollégák egy lelki segítséget nyújtó call centert kereshetnek fel kérdéseikkel és problémáikkal, és segítséget kaphatnak a kialakult helyzethez való sikeres alkalmazkodásban.
 
„Mivel a mostanihoz hasonló helyzetekben még nagyobb a mentális problémák kialakulásának veszélye, minden eszközt meg kell ragadnunk a segítségnyújtáshoz” – fogalmazott Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánja. A klinikai szakpszichológus reményei szerint a kényszerű izolációban fontos segítség lehet a videósorozat és talán még ahhoz is hozzájárulhat, hogy megváltoztasson egy, ma még igen elterjedtnek számító vélekedést: nevezetesen azt, hogy hajlamosak vagyunk megbélyegezni azokat, akik pszichológushoz fordulnak. „A videókat feltehetően olyanok is megnézik majd, akiknek a személyes kapcsolatfelvétel egy szakemberrel nem feltétlenül a kijárási korlátozás miatt nem volt idáig opció, hanem a negatív előítéletek és a szégyenérzet miatt. Bízunk benne, hogy ezt a rossz reflexet is tudjuk tompítani a sorozattal” – vélekedett Demetrovics Zsolt.
 

A május 7-én induló ingyenes pszichológiai tanácsadást hetente két alkalommal, kedden és csütörtökön élőben lehet követni a Facebookon, ráadásul a bejelentkezés alatt kérdéseket is várnak. Az adások az NN Biztosító Youtube-csatornáján is visszanézhetők lesznek.

Kommentek