Ilyen egy vérbeli manipulátor!

Sokszor olyan dolgokra vesznek rá minket észrevétlenül, melyekről kis idő múltán egyszerűen nem is értjük, hogyan történhetett meg velük. Egy igazi manipulátor valójában profi hipnotizőr.

 

Az érzelmi zsarolás gyakran ugyanolyan fájdalmas, mint a fizikai abúzus, sőt, egyes esetekben akár frusztrálóbb is lehet, mivel, ha nem ismered fel időben, önmagadban keresed a hibát, a konfliktusokért önmagad okolod, és azon gyötrődsz, hogyan is lehetsz ennyire rossz ember. Az érzelmi manipulációban ugyanis – ha valaki mesterien műveli – pont ez a zseniális: elhiteti a másikkal, hogy mindenért csak ő vonható felelősségre, mindenről csakis ő tehet. Íme 3 módszer, 3 mondat, amit minden manipulátor előszeretettel alkalmaz.

1. Nem hajlandó tiszta, egyenes kommunikációra

"Ezt te úgysem érted!" Hallottad már ezt a mondatot?  Volt már kapcsolatod olyan emberrel, akinek semmi nem volt elég jó, amit mondtál vagy csináltál, viszont arra nem volt hajlandó, hogy komolyan elbeszélgessen veled az elvárásairól? Aki mellett folyton rettegtél, hogy vajon most mi rosszat tettél, most miért fogsz "kikapni"? Ha valaki nem képes nyíltan beszélni az érzéseiről, az általában amiatt van, hogy ő maga sem tudja, mit is akar valójában, vagy azért, mert nem képes kontroll alatt tartani a frusztrációit. Ha ilyennel találkozol, légy nagyon óvatos, és ha egy mód van rá, inkább kerüld őt jó messzire!

2. Lekezelően viselkedik veled, ha társaságban vagytok

Na, ez ám egy kemény dió! És rengeteg párkapcsolatban tetten érhető – szépen lassan aláássa, felemészti a legnagyobb szerelmet is. A dominánsabb fél majdnem minden kapcsolatban hajlamos arra, hogy egy-két pohár elfogyasztása után a partnere kárára viccelődjön. Ha ezek a viccek ártalmatlan kis fricskák, lehet rajtuk nevetni, ám ha a legintimebb dolgainkba, szokásainkba engednek betekintést vagy olyan dolgot céloznak meg bennünk, amikről nem tehetünk, az a tisztelet hiányáról árulkodik a partnerünk részéről. Rettentő kínos lehet az is, ha a kedvesünk mások előtt emeli fel a hangját velünk szemben. Ne engedd elfajulni a dolgot: már az első ilyen eset előfordulása után ülj le vele (miután kijózanodtatok, természetesen), és határozottan kösd ki, hogy ezt többet ne!

3. Lekicsinylően viszonyul az érzéseidhez

Ha hangot adsz a sérelmeidnek, megpróbálod elmondani, hogy megbántott valamivel ahelyett, hogy meghallgatna és bocsánatot kérne, egyetlen legyintéssel elintézi a dolgot, lesöpri a témát az asztalról azzal, hogy túlreagálod vagy rosszul látod a helyzetet. Sőt, elmagyarázza neked, hogy mennyire tévesen ítéled meg a szitut, és hogy veled van a baj, hogyha te a kérdéses dolgokon megsértődsz. Ezzel ő le is tudta a problémát, te pedig még hosszasan töprengsz azon, vajon nem neki van-e igaza? Nos... nem, és ne is hagyd annyiban, mert így sosem fogod tudni elérni nála, hogy komolyan vegyen.

K.R.

Kommentek