Ilyen egy önbizalom-hiányos anya!

â??Nem vagyok elég jó.â? â?? ez a makacs gondolat kúszik minden reggel és lefekvés előtt egy önbizalom-hiányos ember fejébe. Ha anyuka az illető, akkor ez még kiegészül egyfajta önmagát megkérdőjelező gondolatsorral is, amiben úgy érzi, hogy mint anya, állandóan kudarcot vall.

 

Az anyukák élete amúgy is tele van bizonytalansággal és rengeteg döntési – azaz rontási – helyzettel, ami azt jelenti egy önbizalom-problémával küzdő nő esetében, hogy szinte percről percre kell magát végigrugdosnia a napon, hogy merjen anyának lenni egyáltalán. Önmagunkban kételkedni az egyik legnagyobb átok, mert a saját belső hangunktól a legnehezebb megszabadulni.

ők az ösztöneikben kételkednek, és nem mernek hallgatni saját magukra, sem pedig a megérzéseikre a gyerekekkel kapcsolatban. Úgy érzik, alkalmatlanok nagyjából bármire. Az alacsony önértékelésű nők sokszor még azt is nehezen döntik el, hogy mit vegyenek fel reggelente, azt meg pláne, hogy mit adjanak a gyerekre. Vajon megfázik, melege lesz, napszúrást kap, lefagy a lábujja? Önmagában is nagyon nehéz egy anyukának, ha ezeket az állandó ördögi köröket rója, mi, a környezet, ne tegyünk még rá egy lapáttal. Inkább bátorítsuk és hagyjuk ki őt az állandó anyaság körüli versenyből és csatákból.

Íme 7 dolog, amit tudnod kell az alacsony önértékelésű anyukákról – és emberekről úgy általában –, hogy jobban megértsd őket és kellő empátiával tudj közeledni feléjük.

1. Megtesznek minden tőlük telhetőt

Egyszer azt hallottam, hogy szülővé válni olyan, mintha kiugranál egy száguldó vonatból, miközben megpróbálsz nem meghalni. Ennél azért kicsit árnyaltabb a kép szerintem, de az az egy biztos, hogy embert próbáló feladat. Mind megtesszük, ami tőlünk telik, ami az egyikünk erőssége, az a másikunk gyengéje. Aki önbizalom-hiányos, mindenhol ítélkező anyukákat lát maga körül, annak nem kell még tovább rombolnunk a saját anyaságába vetett hitét. Hagyjuk az anyák közti háborúskodást, és ne szóljuk meg a háta mögött, ha épp ferdén áll a gyerekén a sapka.

2. A gyakorlat teszi a mestert

Ahogy a gyerekek is úgy tanulnak meg járni, hogy előtte nyolcmilliószor hasra esnek, úgy az anyukáknak is kell idő és gyakorlás, hogy anyává váljanak. Nem könnyű folyamat, de egyre jobbá válik benne mindenki, aki gyakorolja. Önbizalom-hiányos anya-társunknak segítsünk, hogy meglássa az alagút végén a fényt, öntsünk bele reményt, hogy menni fog ez neki is, még ha esetleg ma kudarc is érte a gyereknevelés terén.

3. Szeretnék, ha lennének a gyereküknek barátai, még ha nekik nincs is sok

Pici korban ahhoz, hogy a gyerekeknek legyen barátja, az kell, hogy az anyukák jóban legyenek. Hogy legyen kivel játszótérre menni, egymáshoz átugrani játszódélutánra, hogy ott érezzék jól magukat együtt anyukák és gyerekeik. Értelemszerűen azoknak az anyukáknak, akik nincsenek magabiztosságuk tetőfokán, ez nehezen megy. Segítsük őket, legyünk barátságosak azokkal is, akik amúgy magányos farkasnak tűnnek messziről. Ki tudja, lehet, hogy csak egy kis kedvességre van szükségük, mi pedig egy új barátra lelünk.  

4. Másokkal beszélgetni néha fájdalmas

Észrevetted már azokat az anyukákat, akik inkább egyedül üldögélnek a játszótéren, és nem csatlakoznak a szülőkhöz? Van, hogy azért teszik, mert tényleg nem akarnak senkivel sem csacsogni, és ilyen fajták, de azért a többségüknek inkább csak egy kedves szóra van szüksége. Ha csak ráköszönünk, már jó érzéssel tölti majd el, hogy észrevették a jelenlétét mások is.  

5. Csak szeretnék, ha ők is részt vehetnének a csapatban

Talán nem is tudatosult még benned, de amit a Facebookon posztolsz, az hatással van másokra. Mikor az önbizalom-hiányos anyuka ismerősök látják, hogy más anyukákkal ebédelsz vagy játszódélutánt tartotok épp, azt érezhetik, hogy rájuk nincs szükség. Pedig ők is szeretnének a társaság tagjai közé tartozni, csak nem olyan könnyű nekik csatlakozni kérés nélkül vagy kezdeményezni egy találkozót.

6. Sikeres gyerekeket szeretnének, még ha önmagukat csődtömegnek is érzik

Annak, aki az önbizalmával küzd, minden nap kihívás. Néha már az ágyból kikelés is nehézséget okoz. Ettől még ugyanúgy a legjobbat akarják a gyerekeiknek: hogy boldogok legyenek és sikeresek. A legutolsó, amit kívánnának a gyerekeiknek, az az érzés, amit ők átélnek napról napra.  

7. Nehezen motiválják magukat

Mi értelme bárminek is, ha minden rosszul sül el? Motivációt találni a cselekvéshez önbizalom nélkül komoly nehézséget okoz. Nem arról van szó, hogy ők ne akarnának elmenni a gyereked szülinapi partijára, egyszerűen csak nehezen veszik rá magukat, hogy emberek közé menjenek, félnek tőle, hogy majd elítélik őket tökéletlenségük miatt.  

K.R.

Kommentek