Így hatnak az illatok a szexualitásunkra

Az illatoknak hatalma van. Az orránál fogva vezetik a szexualitásunkat. A vágy felkeltésében, vagy éppen annak lelohasztásában óriási szerepük van. Fedezzük fel, hogyan befolyásolják az illatok az érzékeinket!

A szagok, az illatok lenyomatot képeznek az agyban, amelyhez egy érzet, egy emlék is társulhat. A szagok lehetnek vonzóak és kellemesek, de visszataszítóak, és bűzösek is. Akadnak, melyek nyugtatnak, vannak, amelyek éhségérzetet generálnak, megint mások vágyat ébresztenek bennünk.
 
Saját illat
Minden egyes embernek van saját illata, bőrének kipárolgása, mely egyesek számára kellemes, mások számára elviselhetetlen. Ez a kipárolgás nem az izzadságszagot jelenti, hanem a bőr saját illatát. Éppen ezért, egy stabil párkapcsolatban a feleket nem zavarja a másik „eredeti” szaga, mely itt most nem a parfümjének, vagy arcszeszének az illatát jelenti. Számos kutatás témáját képezte a kérdés, vajon az emberekre is igaz, az ami az állatokra, hogy az illatok nagy szerepet játszanak a párválasztásban. Mára már bebizonyosodott, hogy a természetes női illatok hatására a férfiakban emelkedik a tesztoszteron szint, tehát a nők által kibocsátott illatanyagok, a férfiakat tudatalatti reakciókra késztetik.
 
Cenzúra nélkül
Az illatok azért játszanak olyan hatalmas szerepet az intimitásban, és a szexualitásban, mert az illatok és a szagok ingerei cenzúrázás nélkül az agyunk azon területére, a limbikus rendszerbe érkeznek be, melyek az érzelmeinkért, sőt az emlékezésért is felelősek. Egyébként az agyunkban ez az a hely, ahol a kéjérzetet is a legerősebben érezzük, azaz az orgazmus közben ez a terület az egyik legaktívabb az agyban. A limbikus rendszer a hippotalamusz irányítása alatt áll, mely felelős többek közt a hormonális egyensúlyért is, így nagy szerepet kap a párválasztásban. Fontos azt tudnunk, hogy az illatokra az agyban azonnali válasz születik, míg mondjuk a szem, a fül, vagy akár a nyelv által közvetített ingerekre az agynak pár töredék másodpercre szüksége van, hogy eldöntse, milyen választ ad rá. A szagokkal azonban nem ez a helyzet. Ott rögtön tudjuk, az agy rögtön dönt, tetszik, nem tetszik. Ennek oka az evolúcióban keresendő. Régebben ugyanis a szagok nem csak a párválasztást segítették, de a túlélést is jelentették. A félelemnek, a veszélynek ugyanis érezhető a szaga, melyet az állatok ismernek, és felismernek a mai napig. Ha ezt megérzik, rögtön menekülnek.
 
Pezsdítő parfümök
A parfümipar régóta kutatja mely szagok, illatok hatására esünk szerelembe. A pézsma például egy olyan meghatározó illat, mely valahogyan de a többségnek a testiséget juttatja eszébe. Éppen ezért a parfümök nagy részében használják, mint összetevőt, persze mára már nem eredeti formájában, hanem szintetikus változatban. A pézsma a legnagyobb francia divatházak illataiban majdnem mindig megtalálható. Az illatoknak hatalma van felettünk, mely a párválasztást is érinti. Mindez azért van így, mert az illatok nyomot hagynak az emlékezetünkben. Amikor valakihez vonzódunk, annak nem csupán fizikai, biológiai, azaz „látható” dolgokra visszavezethető oka van. Szerelembe eshetünk, ha a partnerünknek olyan illata van, mely számunkra jó élményre, vagy egy szeretett személyre emlékeztet. A kipárolgását öntudatlanul is beazonosítjuk, és összekapcsoljuk egy régebbi emlékkel. Ez valahogy úgy működik, ahogyan azt már Proust is megfogalmazta vaskos művében, arról a bizonyos teasüteményről, melyet madeleine-nek ismerünk. Ugyanígy a rossz emlékekhez kapcsolt illatok is hatnak ránk tudattalanul is. Egy biztos, a mai világunk azt kívánja, hogy a randevúra mindig illatosan érkezzünk, így saját kipárolgásunkat más illatokkal maszkírozzuk el. Azonban jó ha tudjuk, hogy a saját illat kb. hat órán át érzékelhető, utána már, mivel nem „friss” a kipárolgás, nem megbízható. Így azt is mondhatnánk humorosan, hogy ha biztosra akarunk menni, csak akkor mosakodjunk meg a randevú előtt, ha már letelt az a bizonyos hat óra.
 
forrás:
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797609357733

Kommentek