Honnan tudom, hogy hazudik?

A szakemberek azt mondják, hogy a testbeszéd hamar elárulhatja azokat, akik hazudnak. Lássuk csak, mire kell figyelnünk, ha meg akarjuk tudni, vajon igazat mond-e a másik. Végül a brit tudósok is elmondják mire jutottak.

Gesztusainkkal, arckifejezésünkkel testtartásunkkal ösztönösen kommunikálunk, így azok hazugság esetén nincsenek összhangban azzal, amit verbálisan mondunk, vagy el akarunk hitetni a másikkal. A hazugságot mondó ember szorongása, stressze is látszik kívülről, nem tud egy helyben maradni, folytonosa keresi a helyét, folyamatosan mozog. Lássuk melyek az árulkodó jelek!
 
Hang
A hazugságot közlő személy hangja gyakran határozatlan, erőtlen, leginkább akadozó, bizonytalan. Számtalan esetben a hazugságot mondó hablatyol, hebegve tudja csak előadni mondandóját.
 
Szemek
A szem a lélek tükre, és valóban, a szemek elárulják az igazságot. Az átlagos embereknél ugyanis az első néhány másodpercben, mielőtt az agy működésbe lendülne, hogy a kitalált történetet előadja, az igazság egy pillanatra láthatóvá válik a szemekben. Éppen ezért amikor valaki hazudik, igyekszik ösztönösen elfordítani a tekintetét, nem egyenesen a másik szemébe nézni. Ám ennek az ellenkezője is igaz lehet, az is könnyedén hazudhat, aki folyamatosan fixírozza a másik szemét. Egy másik árulkodó jel lehet, hogy hazugság esetén felgyorsul a pislogások száma.
 
Kezek
A hazugságot közlő a leggyakrabban elrejti a kezeit leginkább a háta mögé, karba fonja, vagy zsebre teszi azokat. Ha valaki beszéd közben a szája elé teszi, veszi a kezét, az is hazugságra utalhat.
 
Testtartás
Az az ember, aki hazudik, mindig a lehető leggyorsabban le szeretné zárni az adott témát, és el szeretné hagyni a „tett színhelyét”. Így mindez megmutatkozik a testtartásában is, azaz induló pozitúrát vesz fel, vissza- vagy hátrafelé lép, a kijárat felé fordul testével, lábfejével. Testtartása sem határozott, egyik lábáról a másikra áll, dülöngél, izeg-mozog.
 
A kutatók szerint
Az Edimbourg-i Egyetem kutatói szerint sajnos nem olyan könnyű felismerni azt, ha valaki hazudik. A Journal of Cognition című szakfolyóiratban publikált tanulmányban megosztják az olvasókkal, hogy a hazug ember nagyon is jól tudja leplezni az igazságot, uralkodni tud arcjátékán, és a kezeit tudatosan kivonja a kommunikációból. A Martin Corley doktor vezette kutatók 48 önkéntest vontak be egy interaktív játékba melynek célja kincskeresés volt. A játék keretein belül kettesével osztották be a résztvevőket és minden játékosnak lehetősége volt becsapnia társát, amennyiben megtalálta a kincset. A kutatók így megfigyelhették, hogyan és mit mond társának a hazug ember, illetve, hogy az előbbi hogyan reagál a hazugságra. Ennek eredményeképpen elmondható, hogy a hazug ember mindent megtesz azért, hogy az igazságot elkendőzze. Ennek legerőteljesebb jelei a következőek: hosszabb hallgatások a mondatok között, a beszélgetés fonalának visszadobása a másik számára, bizonyos fej-, kéz, sőt inkább váll-mozdulatok, és persze a kényszeredett mosoly, vagy nevetés is ide tartozik. 
 

Kommentek