Hazug emberrel együtt élni

A hazug embert onnan lehet könnyedén felismerni (milyen meglepő), hogy hazudik neked. Nem egyszer, nem kétszer, hanem számtalanszor. Józan moralitással nehezen befogadható és érthetetlen történet ez, hisz a hazugság energiája folyton körbeveszi, átfonja a hazudozót, mely elsőre olyan érzést kelthet, hogy titkolózik, sejtelmeskedik.

 

Ez a vonzerejük, mert szeretnéd megismerni, a titkok tudójává lenni. Először azt hihetjük, hogy rettenetesen különleges emberrel van dolgunk, pedig csak egy szélhámos csalóval, aki visszaél az emberek bizalmával, jóindulatával. Nagy sármőr általában, bár a történetei, melyek valószínűleg meg is történtek vele, mindig ugyanazok. Mintha betanult monológjai lennének, hogy szórakoztasson, de persze ehhez is idő kell, mire kiderül. Gyakran elmélkedik morális kérdésekről, hangoztatja betyárbecsületét, mely sajnos egyáltalán nem valós.

Környezete nem is biztos, hogy azonnal leleplezi, sőt nagy bizonyossággal próbál alibit szolgáltatni saját jóindulatából, hiszen szeretné a véletlenek véletlenszerű egybeesésének tudni, hogy belekeveredik a hazudozó elmejátékába. Inkább, mintsem azzal kelljen szembesülnie, hogy becsapják, olcsó tolvajként ellopják a jóérzését, hitét, mellyel az emberekhez addig viszonyult.

Mikor kiderül egy hazugság, persze az is kiderül, hogy nem egy van belőle. Párkapcsolatban ennél mérgezőbb dolog nincsen, mert a bizalom teljes elvesztését okozza. Hiába hiszed el, hogy soha többet nem teszi, vagy megbánt bármit. Mert a hazudozó valójában képtelen a szeretetre, egyetlen dolog érdekli, hogy aljas kis hazugságaival, saját szent célját szolgálja. Számára a cél szentesíti az eszközt, teljesen mindegy, közben hány embert bánt halálra vagy sért vérig vele, neki egyetlen dolog fontos, és azért bármire képes.

Simán lepaktál bárkivel, mert moralitása gyakorlatilag nincs. ő az, aki úgy támad hátba, hogy levegőért kapkodsz és nem hiszed el, hogy veled ez megtörténhet. Egyszerűen, miután az empátia teljes hiánya is jellemzi őket, meg sem érti, milyen fájdalmat okoz neked. Ha értené, vagy átérezné, valószínűleg nem tenné. Olcsó tolvaj ő, aki ellopja az életedet, aztán csak nézel, vajon mi történhetett akár egy életen át.

Nagyon rossz érzés elárultnak, kibeszéltnek lenni, rettenetesen rossz, mikor tudod, a hátad mögött (persze ezek a gyávák) mik történtek és az általad szeretett ember, hogy nézett hülyének, hogy adott ki azoknak, akik téged akartak bántani pusztán a természetükből fakadó kicsinyesség miatt.

Ha ilyen emberrel élsz, két dolgot tehetsz.

Az egyik, hogy elhagyod. Van, hogy hosszú évek alatt jutsz el erre a megoldásra, és csak a százezredik rajtakapott hazugság után. Aki képes erre a lépésre, valószínűleg lehetőséget kap egy új életre. Aki nem, annak marad a másik variáció.

Amennyiben megpróbálsz kitartani egy hazudozó mellett, biztos lehetsz benne, hogy bármit is ígér, az hazugság. Ugyanazt fogja megcsinálni, amit addig is csinált, mert gyáva ahhoz, hogy az életét és tetteit vállalja. Az életed olyan lesz egy idő után, mint háborúban élni, és folyamatosan rettegni a bombatámadástól. Mindig bele fog taposni a lelkedbe, valószínűleg pont akkor, mikor a legsérülékenyebb vagy. De nyilván van az a kötődési szint, amit ha meg lehetne mérni, még mindig abba az irányba döntené a mérleget, mely szerint még megéri a sérülési kockázatot a kapcsolat.

Természetesen, amennyiben az egódat nem hagyod szabadjára, sokkal kisebb kárt tud okozni, sokkal kevesebb gyötrelmet, de ezt csak azoknak ajánlom, akik a megvilágosodás szélén állnak, különben bedarálódnak újra és újra és egyre lejjebb kerül az a padló, ahová esnek.

Bármilyen fájó is, bármennyi energiát tettél is a kapcsolatba, előbb utóbb fel kell ismerned, zsákutca, amelyiknek csak te találhatod meg a végét.

Hacsak nem vagy Buddha, jobb, ha harag nélkül távozol a tett színhelyéről, minél hamarabb, annál kevesebb veszteséggel.

Szabó Lilla

Kommentek