Hahó, a pasid egy tahó!

A szeretteinek az ember mindig a legjobbat kívánja. Szeretnénk, ha rokonaink és barátaink kiegyensúlyozott, felhőtlen életet élnének, lehetőleg egy olyan ember mellett, aki nagyon boldoggá teszi őket. De mi van akkor, ha ez az ember egy elviselhetetlen egyed? Hogyan mondd meg a hozzád közel állónak, hogy a barátja/barátnője egy kiállhatatlan alak?
 

 Lázasan készülődtem az esti borozásra Nóri barátnőmmel és újdonsült szerelmével, Áronnal. Nóri hetek óta ódákat zengett a fickóról, aki igazán ígéretesnek hangzott: két diplomás, közgazdász egy jól menő cégnél, imád kosarazni, jól főz és minden területen sikerült levennie a lábáról az én drága barátnőmet. Beültem egy taxiba és 12 perc múlva már a belvárosi romkocsma előtt voltam, izgatottan várva a gerlepárt. őszintén reméltem, hogy ez a srác tényleg olyan jó, mint ahogy Nóri lefestette, mert igazán megérdemelt már egy herceget, a sok lutri után. A bejárat előtt megállt egy taxi és egy sármos, fekete hajú férfi szállt ki belőle határozottan, majd becsapta maga mögött az ajtót. Megállt mellettem, majd 20 másodperc múlva, ugyanabból az autóból kiszállt Nóri is. Kissé meglepődtem, hogy ezek szerint a taxit Nóri fizette. Barátnőm izgatott mosollyal nyomott egy hatalmas puszit az arcomra, Áron pedig meglepetten felém fordult és kezet nyújtott: "Ja, te vagy a Rebeka? Ne haragudj, azt hittem magasabb vagy, ha tudtam volna, hogy 160 alatt keressek, akkor nem ácsorgok itt melletted szótlanul!" Most komolyan? Ez volt a bemutatkozó poén? Hát nem lett szimpatikus az ürge.

A borozás alatt Áron végig magáról beszélt: a tökéletes szüleiről, a lúzer öccséről, a milliárdos főnökéről, a buta titkárnőjéről és arról, hogy hova utazna el télen. Az egyetlen utalás, amiből kiderült, hogy Nórival egy párt alkotnak, az volt, amikor Áron arról beszélt, hogy milyen szívesen megtanítaná Nórit kosarazni. Nórit!? Az én hűséges antisport barátnőmet, akivel hangosan kacagjuk ki a Normafán bőszen gyalogló nordic walking rajongókat, miközben mi toljuk befele a tejfölös lángost? Hmm, hajrá Áron.

Áron kétszer küldte vissza a bort a felszolgálóval, egyszer pedig úgy kioktatta a sommeliert a borosüveg helyes tartásáról, hogy szegény fószernak tövig elvörösödött a füle, szerintem főleg a visszatartott balegyenestől. Amikor szerényen bevédtem a gúny személyét, Áron nekem is oda bökött: "Hú, te is a vesztesekre buksz? Nem tudsz mindenkit megmenteni, Beki." Majdnem hozzávágtam a villámat, amiért Bekinek szólított, a nem kért, személyre szabott pszicho tanácsról nem is beszélve. Nyeltem egyet, de itt már eldöntöttem, hogy ha túl vagyunk a vacsorán, elmondom a kendőzetlen véleményemet Nórinak.

Nóri nem túl sokat beszélt, inkább csak ráerősített barátja erősségeire és lelkesen bólogatott külföldi ambíciói hallatán. Egyszerűen fel nem tudtam fogni, mit eszik ezen a fiún. Arrogáns, beképzelt, harsány és bunkó, aki láthatóan csak magáról képes beszélni, észre sem venné, ha Nóri és én lelépnénk az asztaltól. Az est közben többször eldöntöttem, hogy nem figyelek oda minden apróságra, de amikor ez a fene vagány, jól kereső Áron fillérre háromfelé osztotta a számlát, sajnos minden reményem odaveszett.

Nem akartam közös taxival hazamenni, udvariasan elköszöntem és inkább hazasétáltam. Nóri egy félmosollyal fürkészte szememet, de gondosan ügyeltem arra, hogy ne áruljam el csalódottságomat addig, amíg kettesben le nem ülünk egy forró tea, vagy egy jóféle rövid mellé. Útközben végigpörgettem fejemben az estét és azon aggódtam, hogyan fogom elmondani véleményemet az én barátnőmnek. A következő opciókra jutottam:

1. Elmondom neki őszintén, kerek perec, amit gondolok. Talán megsértődik, talán utálni fog, de talán pár nap múlva megengedi, hogy bővebben kifejtsem a meglátásaimat és megértetem vele, hogy ő sokkal jobbat érdemel Áronnál.

2. Kifaggatom Nórit arról, hogy ő mit szeret Áronban. Ha sikerül meggyőznie, befogom a számat.

3. Felkeresem Áront és megmondom neki, hogy tartsa távol magát Nóritól, vagy ha nem, akkor holnapra az összes esetlen sommelier az ő irodájában szolgálja majd fel a pocsékabbnál pocsékabb borokat.

4. Adok neki még egy esélyt, talán csak izgult az első találkozón. Legközelebb megpróbálom észre venni a jó tulajdonságait - például, hogy milyen élesre tudja vasalni a nadrágját.

5. Megvárom, amíg maguktól szakítanak. Nóri úgysem bírja sokáig egy ilyen pali mellett.

Kommentek