Hagyd magad békén!

Karácsony után mindenki egy kicsit â?? vagy nagyon â?? depressziós. Törvényszerű, hogy a tél közepén, mikor elmúlt a nagy ünnep, már kiélveztük a Szilveszter adta lehetőségeket, a Farsang még oly távol, elérkezik bensőnkben egy kiüresedés.

 

Van egy átmeneti időszak, mikor még alkalmatlanok vagyunk arra, hogy az ürességet kitöltsük, a feltöltődést jobb ilyenkor nem kívülről várni.

Tömör Elisabeth-tel, a MET terápia magyarországi oktatójával (http://www.metterapia.hu) beszélgettem arról, hogy vajon miért fontos ez az időszak mindannyiunk számára, hogyan kellene megélnünk és nem túlélnünk ezt a bennünk zajló folyamatot.

Az év ritmusa tanít bennünket arra, hogy a belső folyamatainkat hogyan éljük meg. Természetesen mióta a természetbe leginkább kijárunk és nem vele együtt élünk, a régi törvényszerűségek azért átíródtak, felülíródtak, legalábbis a városi ember életében.

Régen a tél a teljes pihenés időszaka volt, munka tavasztól őszig volt lehetséges, a közösségi élet is az őszi munkák után a család befelé fordulását hozta, egész egyszerűen nem volt mit csinálni, tenni, az ember kénytelen volt tudomást venni saját magáról, belső történéseiről.

A tél a bentnek, a sötétségnek az ideje, ám mivel a mai dolgozó emberek nincsen ilyen hosszú téli pihenésre lehetősége, nem is szeretné, ha ez a belső lassulás akadályozná a mindennapi életben. Úgy viselkedik, mint a betegségekkel. Jelez a test, jelez a lélek, hogy „hahó, most figyelj rám, most erre van szükséged”, de ezt egy felesleges nyűgként éljük meg ahelyett, hogy megértenénk, a szabadságunk pont ebben rejlik.

Akkor lesz ebből az időszakból depresszió, ha nem engedjük meg magunknak, hogy megéljük.

Egész egyszerűen hagyd magad békén!

Nem kell, hogy folyamatosan eltereld a gondolataidat magadról, a belső történésekről, mert teljesen helyénvaló, hogy ezek most jobban fókuszba kerülnek. Nem kell, hogy az egész élet egy szórakoztató matinéra hasonlítson, nem kell, hogy mindig vidám legyél, vagy szuper programok vegyenek körül. Teljesen rendben van, ha a szabadidődben ilyenkor inkább otthon maradsz, és ahogy neked jó, magaddal foglalkozol.

Mikor valaki egész télre elutazik, pont ezt a lehetőséget tolja el magától. Ugyanakkor már nem a falusi ember ritmusával élünk, bizony eljöhet az a pont, mikor ebben az időszakban azzal adunk magunknak lehetőséget a befelé fordulásra, ha egy picit hátrahagyjuk a hétköznapi menetrendet, kiszakítjuk magunkat a megszokottból és elutazunk, legalább olyan messzire, ahol megengedjük magunknak a telefonunk kikapcsolását.

Akárhogy is tesszük, ha nem szeretnénk belső feszültséget magunknak, adjunk lehetőséget arra, hogy hallgassuk a belsőnket, engedjük meg magunknak, hogy most belül éljünk intenzívebben, így lesz a jutalom a belső változás, növekedés.

Szabó Lilla

Kommentek