Feladjuk, vagy újratervezünk? – Fogjunk újra neki az évnek kicsit tudatosabban!

Nagyjából három hónapja lehetett, hogy a legtöbbünk mindenféle fogadalmat tett 2020-ra. Sajnos most szinte mindannyiunknak bőven van ideje rá, hogy áttekintsük, hova jutottunk az önmagunknak tett ígéretekkel...

Tényleg újra sportolunk és odafigyelünk az étkezésünkre, vagy éppenséggel jobban beosztjuk az időnket, kevesebbet nyomkodjuk a mobilunkat, és többet foglalkozunk számunkra fontos személyekkel vagy dolgokkal, hobbikkal? A jó hír viszont, hogy az ölünkbe hullott időt arra is fordíthatjuk, hogy újratervezzünk, és elengedjük azokat az ötleteket, amelyekhez nem tudtunk ragaszkodni. Helyettük kitűzhetünk új célokat, és új hobbikat, esetleg új mozgásformákat próbálhatunk ki – a lehetőségeinken és kereteinken belül. A Vatera tippjei segítséget nyújtanak a mikéntben.
 
B-terv (vagy C, D, E…)
 
Általában nincs is időnk tavasszal arra, hogy újraértékeljük a helyzetet, pörögnek a mindenféle programok. Az idei év azonban sok szempontból más, új helyzeteket teremtett. Most jóval többet vagyunk otthon, mint a korábbi években, és le kell mondanunk a megszokott, kedvelt tevékenységeink egy részéről. Az így felszabadult időt azonban megpróbálhatjuk hasznosan is eltölteni, és erre érdemes tudatosan is odafigyelni. Bizonyára sokan emlékszünk még az iskolai szünetekre, amikor rengeteg tervvel vágtunk neki a végtelennek tűnő szabadságnak, ám a végére csupán a töredéküket sikerült megvalósítani. Ebben a helyzetben hasonlóan könnyen megeshet, hogy kifolyik a kezünkből az idő, ha nem figyelünk oda.
Ezért érdemes inkább külön figyelmet fordítani arra, hogy hasznosan kössük le magunkat a bezártság időszakában. Elmélyülhetünk magunkban, és sorra vehetjük a néhány hónappal ezelőtt tett fogadalmainkat, illetve végiggondolhatjuk, vajon miért nem működött, amelyiket feladtuk. Megvizsgálhatjuk, mi lehetett a hiba, és ennek fényében kitalálhatjuk a B-tervet, azaz megpróbálhatunk új szokásokat kialakítani, illetve új hobbikat, esetleg új sportokat kipróbálni.
 
Elengedni, ami nem kell
 
Ennek kapcsán végignézhetjük a lakásaink és szekrényeink tartalmát is. Vajon hány tárgy áll akár bontatlan csomagolásban vagy néhány használat után a szekrényünkben vagy egy sarokban, legyen szó akár fonalakról és kötőtűkről, félbehagyott könyvekről vagy éppen egy szobabicikliről? A körülöttünk lévő holmik hány százalékát nem használtuk több mint egy éve? Nézzük át, és adjunk nekik még egy lehetőséget! Ha arra jutunk, hogy ebben az időszakban sem használjuk, akkor ez minden valószínűség szerint nem a mi hobbink lesz. Ezt nem kell kudarcként felfogni, inkább tekintsünk erre új lehetőségként! Engedjük el az adott tervet, és amint a lehetőségeink engedik, keressünk új gazdát ezeknek a tárgyaknak, például egy online piactéren, hogy más azért még örömét lelhesse bennük.
 

Behozni az újat
 
Ha elbúcsúztunk a régitől, máris van hely a lelkünkben az újnak. Természetesen korlátozottak a lehetőségeink, ha heteket kell az otthonunkba zárkózva töltenünk, de így is akadnak lehetőségek. Az interneten gyakorlatilag végtelen információ áll rendelkezésre, így most bármilyen témában elmélyíthetjük ismereteinket, akár a lakásdekor az új érdeklődésünk tárgya, akár új, otthon végezhető sportot szeretnénk kipróbálni. 
A mozgás különösen fontos ebben az időszakban, hiszen a testünknek és a lelkünknek is jót tesz. Ezért különösen örvendetes, hogy rengeteg különféle edzésvideó közül válogathatunk az interneten az érdeklődésünknek és edzettségi szintünknek megfelelően, és akár szeretteinket is bevonhatjuk, akikkel közösen töltjük bezárt napjainkat. Ha éppenséggel azon erős jellemek közé tartozunk, akik tudták tartani a fogadalmainkat az elmúlt hónapokban, és remek kondiba hoztunk magunkat valamilyen kültéri mozgással, akkor ennek pótlására kereshetünk valamilyen pörgősebb, izzasztó kardió edzést. Ha kímélni szeretnénk az ízületeinket, de keményebb átmozgatásra vágyunk, akkor szétnézhetünk a különféle nehézségi fokozatú pilates-videók között. Ha úgy érezzük, a lelkünknek is megnyugvásra van szüksége, becsatlakozhatunk egy online jógaórára. Ha pedig túl sokat ülünk az otthoni irodában, érdemes gerinctornával nyitni vagy zárni a napot.
 
Minőségi idő társaságban és anélkül
 
A bezárkózás arra is lehetőséget ad, hogy minőségi időt töltsünk el közvetlen szeretteinkkel. Előszedhetjük az évek óta nem használt társasjátékokat, de mindenféle kellék nélkül is játszhatunk, elővehetjük a régi, hosszú autó- vagy vonatutakról például a barchobát és a szóláncot. Főzhetünk együtt, vagy tarthatunk olyan mozis estéket is, ahol minden este más választ az online kínálatból, és a film végén közösen át is beszéljük, ki milyen mondanivalót, mozzanatot talált fontosnak a történetből.
Ha egyedül kell megküzdenünk a bezárkózás heteivel, akkor sem vagyunk teljesen elzárva a külvilágtól a telefonnak és az internetnek köszönhetően. Így minden nap beszélhetünk a számunkra fontos emberekkel, sőt, „videópartit” is tarthatunk hasonló helyzetbe kényszerült barátainkkal, de különféle társasjátékokat is játszhatunk online az ismerőseinkkel vagy akár vadidegenekkel is. 

Kommentek