Eljössz a válásomat megünnepelni?

A nyugati nagyvárosokban pár éve már hódít egy új szokás, miszerint az élet nagy eseményeit és mérföldköveit úgy, mint a születést, az esküvőt, és a halált, úgy a válást is meg lehet ünnepelni. A parti keretében a barátokkal együtt buliznak, és végleg lezárnak egy időszakot.

Amerikából jött
Ez a számunkra furának tűnő ötlet is természetesen az ígéret földjéről származik. Christina Gallagher írónő és terapeuta tavaly publikálta a már 2003-ban megírt könyvének átdolgozását, melynek a The Divorce Party Handbook: How to throw an unforgettable Divorce Party when “Divorce Do Us Part” címet adta. (magyarul: A Váló buli kézikönyve: Hogyan szervezzünk felejthetetlen Váló partit, „amíg a válás szét nem választ”). A kötetben a szerző megosztja az olvasókkal tapasztalatait, hiszen a Los Angeles-i jól működő vállalkozása már több mint tizennégy éve szervezi leginkább hölgyek számára a válásukat megünneplő partikat. Mivel több, mint 200 partin van túl, így pontosan tudja, hogy milyen téma köré kell szervezni a bulit, milyen ételek, italok szerepeljenek, milyen zene szóljon, de ajándékötletekkel, dekorációs tippekkel is szolgál, sőt a váló buli etikettjét is megosztja az olvasókkal. A többeknek bizarr fényben feltűnő új hóbort nem csak Európában, de Indiában és Szaúd-Arábiában is kezd teret hódítani.
 
Flancos bulik
Egy átlagos parti 5000 dollártól indul, - ami valamivel kevesebb, mint egy millió háromszázezer forint - és a határ persze a csillagos ég. Az egyik legdrágább, exkluzív parti több mint 25000 dollárba (kb. 6 millió forint) került, melyet egy luxus jachton tartottak Mexikó partjainál. A hatvan meghívott vendég nagyon is jól érezte magát, és a parti végén az ex-feleség az óceánba hajította a gyűrűjét. A hírességek körében sem ismeretlen fogalom a váló buli, hiszen Katie Holmes, Tom Cruise ex-neje egy Manhattan-i hotelben ünnepelte rokonaival és barátaival a válását. A népszerű énekesnő Katie Perry, aki a színész Russell Brand-től vált el, egy hatalmas bulit rendezett ez alkalomból Las Vegasban. Ám az óceán másik oldalán is hódít a váló buli, Angliában több cég is szerveződött a témában, akik válási partikra készítenek tortákat, vagy „Happy Divorce”, „Free again” esetleg „Just divorced” feliratú pólókat, bögréket, lufikat árusítanak.
 


Beteg ötlet, vagy valóban segítség?
Sajnos három házasságkötésből kettő válással végződik. Sok esetben a szakítás, és az utána következő herce-hurca nagy stresszel és traumával jár a felek számára, hogy a gyerekekről ne is beszéljünk. Amikor egy válófélben lévő pár mégis úgy gondolja, hogy van mire emlékezni, és méltó lezárásként közös barátaikkal, családtagjaikkal megünneplik az eseményt, az felemelő tud lenni, és igen, gyógyírként is szolgálhat a sebekre. Az életünkben minden nagyobb eseményt meg szoktunk ünnepelni, még a halált is temetéssel zárjuk. Miért ne ünnepelhetnénk meg akkor a válást is, mely igen is része az életünknek, ha akarjuk, ha nem, - érvel az amerikai váló buli szervezés nagyasszonya.

Kommentek