Családrendezés a MET mellékhatása

A MET-nek van egy mellékhatása, amelynek jelentősége semmivel sem kevesebb, mint a terápián résztvevő gyógyulása. A változás, mely a MET kezelés alatt elindul és attól függően, hogy ki mennyire szeretne ennek teret engedni, kiteljesedik, stabilizálódik, hogy egy új alapon épülő élet teremtődhessen, óhatatlanul hat azokra a kapcsolatokra, melyek körbevesznek bennünket.

 

Oldódhatnak az évszázados konfliktusok, generációkat nyomorító cselekedetek, melyek apáról fiúra, anyáról lányra szállnak. Az, hogy egy MET-tel kezelt ember gyermekei fizikálisan gyógyulnak, hiszen nem kell átvenniük többé azt a konfliktust, melyet az anya és az apa generál, ugyancsak egy lehetséges „mellékhatás”.

Ám, mikor olyan esettel találkozunk, melynek hatása jóval túlmutat a jelenen és a múlton, kiigazítva, helyrehozva egy cselekedetet, megszabadítva a felnövő generációt attól, hogy nekik is szembe kelljen nézni az adott helyzettel, azért mindenkit lenyűgöz. Ugyanis az a probléma, amit a szüleink nem oldottak meg, többnyire ránk vár, vagy a mi gyerekeinkre.

Mikor az elvált szülők fia megkéri a Nagymamáját, kérjen bocsánatot Nagyapja előző feleségétől született fiától, amiért oly csúnyán bánt vele gyerekkorában, akkor olyan tett hajtatott végre, ami ezután felülírja a család generációs hagyományát. Ugyanis soha többé nem hagyják el a férfi tagok gyermekeiket, soha többé nem engedik meg új feleségeknek, hogy ne a szeretet erejével forduljanak feléjük.

Mindenki ismerte a történetet a családban. Mikor Nagymama összeházasodott Nagyapával, annak már volt egy fia. Az előző feleség és Nagyapa között már kialakultak a játszmakörök, mert válni nem egyszerű. Az egyik ezzel szívatta a másikat, a másik meg azzal az egyiket. Elvoltak ők ezzel, csak hát a Kisfiúcska szívében a fájdalom nőttön nőtt, mert ő mindkettőt szerette, számára együtt volt kerek a világ. Végül, mikor már végleg különváltak útjaik, Kisfiúcska lett a szivatósdi gyújtópontja. Az „akkor adom oda a Gyereket, ha” kezdetű mondatokat az „akkor viszem el a Gyereket, ha” kezdetű mondatok váltogatták. Aztán meg jött a Nagymama, aki belecsöppenvén a közepibe, nem nagyon tudott úrrá lenni amúgy is megviselt idegrendszerén, így a féltékenység és harag útján indult el. Haragudott az előző feleségre, mert az egyre több tartásdíjat akart, minden hétvégén nyakukba sózta a Gyereket, akit dühében csipkedett és utált, aki pedig csak nézett mélybarna óriás szemecskéivel, vajon mindez miért történik? Mit tehet ő a felnőttek kicsinyes játékáról, Apja - Anyja egymáshoz való viszonyáról?

Nagyanya és Nagyapa eztán, mintha megfogadták volna, soha többé nem éltek békében és szeretetben, hanem a szeretettelenség oltárán áldozták fel életüket. Szültek két gyermeket, egy Fiút és egy Lányt, akik végigkínlódták mellettük az életüket, hogy aztán a Fiú, ugyanúgy, ahogyan az apja tette, elhagyja elsőszülöttjét, az új asszony féltékenységében és ostobaságában ugyanúgy elidegenítse tőle a saját gyermekét. A történelem addig ismétli magát, míg nem akad egy arra érdemes, akinek az a feladata, hogy megfordítsa a sors kerekét, hogy megszabadítsa családját a magára vont beteljesülésektől.

A Lány, mikor megszülte az Unokát, nem tudta, milyen súlya van és ereje egy igazi családnak, mert csak és kizárólag az elmebajt látta maga körül. Nem volt igazi kötődése addig egy férfihoz sem, látta milyen példák vannak az életben, de talán pont ezért, olyanra vágyott, aki mindennél jobban szereti őt, aki életét és vérét áldozza érte és kisfiáért. Nem esett nagyon kétségbe, mikor egy másik férfi karjaiba sodorta az élet, teret adva a sorsszálak egyre bonyolultabb összebogozódásának. Kereste még azt a férfit, akiben megbízhat, aki biztosan mellette lesz, míg a koporsóban nem lesz az utolsó útjuk. De az Unoka így új Apát kapott, mely helyzet ugye ismert volt már a családban, csak épp fordítva. Így aztán folytatódott a családi játszma, azzal a nagy különbséggel, hogy Nagyanya nagyon mérges volt az új Apára, amikor úgy látta, nem szereti Unokát teljes szívvel, elfelejtve, hogy bizony ő hogyan is bánt hasonló helyzetben Gyerekkel.

Unokának megszülettek szépen a Testvérei, innen is egy, onnan is kettő. Szenvedett, ahogy az elvált szülők gyerekei szoktak, de lassan cseperedett.

Aztán a sors különös játéka folytán anyja, a Lány, elkezdett MET kezelésekre járni, amitől olyan stabilitást nyert az élete, hogy lassan rájött, mit hogyan kellene megélnie, milyen hibák kísértenek a múltból és milyen köröket kell maga mellé kanyarítania, hogy teljes legyen magában is. Így az ő helyrebillenése, önismereti úton való elindulása olyan hullámokat vetett a partra, mely egyből bevonta Unokát is, mégha akaratlanul is. Teret engedett szó szerint az egész családnak ahhoz, hogy betöltse eredeti funkcióját, vagyis jól érezze magát benne mindenki, úgy nagy általánosságban.

Így történt, hogy a fiú olyan szellemi fejlődésnek indult, olyan könyvek kerültek a kezébe, mely nem tipikusan 20 év alattiak olvasmánya, s amelyek mégis szoros összefüggésben vannak a végső megoldást kereső terápiákkal, így a MET-tel is. Úgy döntött, rábeszéli Nagymamát, gondolkozzon el a múlton, és kérjen bocsánatot attól, akitől kell, szólaljon meg a szeretet nyelvén.

Nagymama zokogva hívta Unokát, mennyire felszabadító volt megmondani, mégha helyrehozni ezzel nem is tudja a megtörténteket, hogy mennyire sajnálja, hogy olyan gonoszul bánt Gyerekkel, nem is érti, hogyan viselkedhetett annak idején úgy. De most megkönnyebbült, legalább még életében bocsánatot tudott kérni, amire addig soha nem gondolt volna sem ő, sem senki a Családban.

Így áttételesen legördült ez a teher a Családról, és talán így fog szépen a maga idejében a többi is.

A sok titok és nehézség, melyet kénytelen-kelletlen magunkkal hurcolunk gyerekkorunk óta, ugyanígy leválasztható, feldolgozható, és ehhez a MET az egyik legjobb módszer. Mert csendben kísér, a megoldást nem készen kapjuk, hanem mi magunk jutunk el hozzá, és ha a lélek felszabadul, nem kell, hogy betegség jelenjen meg a fizikai testben. Mindez nem egyik percről a másikra történik, minden hatékony terápiának időre van szüksége. Soha nem késő elkezdeni, ha úgy érzed segíteni szeretnél magadon vagy a családodon, az alábbi linken minden információt megtalálsz.

http://www.metterapia.hu

Szabó Lilla

Kommentek