Céges bulizás felsőfokon – Illemtan és a kiskapuk

Egy barátnőmmel beültünk egy bárba, beszélgettünk, és közben persze szemezgettünk is… Olyan jó lett volna, ha csatlakozik hozzánk egy kis férfi humor, az a finom bizsergés, szerettük volna, hogy leüljön hozzánk egy pasi (pláne ha kettő), de senki nem jött…
Lányos asztalhoz spontán leülni „csak úgy” ma már nem szokás. Ez eléggé megnehezíti az ismerkedést férfi és nő között: valóban nagyon sok hal úszkál a vízben, majdnem 2x 4miliárd, de egyre nehezebben találkozunk össze az élet tengerén.
Ha teljesen ismeretlenül akarunk rátalálni valaki új emberre, akkor vagy a telefonos applikációk virtuális romantikájára hagyatkozhatunk, vagy elmehetünk vakrandizni, meg rapidrandizni, de a klasszikus ismerkedés egyre ritkább. Maximum esküvőkön vagy szülinapi bulikon engedjük meg magunknak, hogy puszta vonzalomból beszélgetni kezdjünk egy idegennel. Ez viszont drasztikusan beszűkíti a közeget, ahol partnert találhatunk magunknak: marad a munkahely.
Napi nyolc órában már megszoktuk a kollégákat, együtt kávézgatunk, cigizgetünk, röhögcsélünk is néha… Mégis a munkahelyi ismerkedés elég necces tud lenni. Nem véletlen intelem, hogy házinyúlra nem lövünk! Közben meg, a tiltott gyümölcs még vonzóbb! Pláne, amikor jön a céges buli szezon, és minden menedzser, HR-es, titkár kitesz magáért, és megmutatja az egész évben rejtegetett oldalát: felszabadultak leszünk, folyik az alkohol, a ruhánk elegáns, csak úgy izzik a levegő...
Hogyan bulizzunk a kollégáinkkal úgy, hogy hétfőtől is profi munkatársként tudjunk egymás szemébe nézni?
 
 
1, DRESSCODE
Csinos vagy szexi? Minél szexibb a ruha, annál visszafogottabb viselkedést várnak el a többiek. Egy ilyen eseményen a megszokottól teljesen eltérő viselet miatt, könnyen kerülhetünk reflektorfénybe, és kényes helyzetbe hozhatjuk saját magunkat. Néha a kevesebb több! Ha visszafogottabban öltözöl fel, elvegyülhetsz a tömegben, mégis nyitottabban viselkedhetsz másokkal. A külső szemlélőknek láthatatlan leszel, aki felé pedig közeledni akarsz, úgyis észrevesz, és a finom eleganciád még vonzóbbá tesz Téged.
 
 
2, ALKOHOL
Én szeretem a becsiccsentős estéket. A hétköznapokban már túlságosan is hozzá vagyunk szokva a munkahely szigorú szabályaihoz, miért ne lazulhatnánk egy kis pezsgővel, borral vagy akár ginnel? Figyeljünk azonban a mértékre! Az alkohol a magabiztosság csalfa érzetét kelti bennünk, de könnyen lépre csal! Jobb táncosnak, énekesnek érezhetjük magunkat, néha pedig nem vesszük észre, mennyire vagyunk rámenősek... Minden kívánt alkoholegység előtt mérlegeljük, milyen állapotban leszek, ha még ezt is megiszom! A körülöttem lévő emberek a kollégáim, hétfőtől ugyanúgy csak a kávét isszuk együtt, unatkozva fénymásolunk, és megtárgyaljuk a világpolitikát.
 
 
3, SZEX
Ugye innen indultunk ki… Mint ismerkedés… Mint pasizás… A tiltott gyümölcs. Jogilag főnök-beosztott között lehet-e szex? A főnök kihasználja a helyzetét, vagy a beosztott így akar felkapaszkodni? Párkapcsolatban van-e, akire ráhajtasz? Te megcsalsz-e valakit? Ezek olyan etikai kérdések, amik miatt egy zárt közösségben durván megítélhetnek, függetlenül attól, hogy valójában a szexuális életed a Te magánügyed. Épp ezért egy ilyen bulin igyekezz úgy intézni, ha valakivel összejössz, hogy a többiek ne lássák!
 
4, SZÓLÁSSZABADSÁG
Végre együtt iszogathatunk a kollégáinkkal, a felettesekkel és beosztottakkal. Látszólag nincs is ennél jobb pillanat arra, hogy építő jellegű tanácsokat adjunk a többieknek. Mégis, vigyázzunk, hogy ebben a felszabadult élethelyzetben kinek, mit mondunk! Az alkoholmámoros „jószándékú” véleményünk könnyen lehet, hogy teljesen más benyomást kelt a munkatársakban, és pillanatok alatt megsérthetünk valakit. Másrészt saját magunkat hozhatjuk nehéz helyzetbe, ha szakmai tanácsokat, ötleteket adunk feletteseinknek, akik lehet, hogy udvariasságból ugyan végighallgatnak, de egyáltalán nem kíváncsiak az elképzeléseinkre. Mind a két helyzetben sérülhetnek a házon belüli szakmai és bizalmi viszonyaink.
 
5, PLETYKA
Egy ingerszegény, zárt közösség (pl. egy munkahely) mindig ki van éhezve a történésekre. Ezek minél különlegesebbek annál felkapottabbak. Egy-egy buli eseményei hónapokra elég témát adhatnak az egész irodának. Vigyázz, nehogy Te legyél a téma! Ilyenkor még olyanok is megismerhetnek a keringő pletykákból, akikkel valójában sosem találkoztál. A kínos helyzeteket nehéz lemosni magunkról! Fontos, hogy jól érezd magad a bulin, de ügyelj rá, hogy milyen emlékként maradsz meg a többiek számára.
 
 
Felnőtt emberek vagyunk, nem tilthatnak meg senkinek semmit. Házinyúlra nem lövünk – elvileg. Vagy csak nagy körültekintéssel... A következő héten újra bekerülünk az irodai élet körforgásába, ezért ügyeljünk rá, hogy milyen helyzetekbe megyünk bele a hétvégi buliban! Bármit csinálunk, szembe kell néznünk a következményekkel és a munkatársakkal. Ha úgy érzed, hogy olyat tennél, amit egy céges bulin nem illik, vagy ott, abban a környezetben inkább nem szeretnéd megtenni, akkor lépj le! Lehet, hogy lesznek olyan munkatársaid, akik szívesen veled tartanak! Az az éjszaka, ami a céges bulin kezdődik el, nem biztos, hogy ott is ér véget. Az irodában mindenkivel együtt kell dolgoznom, többekkel szívesen elbeszélgetek a kávégép előtt, mégsem biztos, hogy mindannyiukkal együtt szeretnék bulizni...

Kommentek